Yurt ve kiralık ev arayışındaki öğrenciler dikkat!
Üniversiteyi yeni kazanan on binlerce öğrencilerden gittikleri illerde ev kiralayan öğrencilere ve ailelerine uzmanlar uyarıda bulundu..
Üniversiteyi yeni kazanan on binlerce öğrencinin gittikleri illerde karşılaştıkları en büyük zorluk yine barınma konusunda oldu. İstanbul’da ise yurt ve kiralık ev arayışı öğrenci ve aileleri için eziyete dönüştü.
Kuşaklarca devam eden ve daima revaçtaki seçenek olan öğrenci evlerini kiralayan öğrencilere ve ailelerine uzmanlar uyarıda bulundu.
Kiraladıkları daireleri genellikle ikinci el eşyalarla tefriş eden öğrencilerin kartondan yaptıkları tv sehpaları, üniversite yıllarını öğrenci evlerinde geçiren yetişkinlerin de bu evlere dair yıllarca unutamadığı hatıralardan. İstanbul’da üniversitelerin bulunduğu ve şehir hayatının en yoğun olduğu Fatih, Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy gibi ilçeler, öğrencilerin en çok tercih ettiği bölgeler olurken bu ilçelerdeki kira yüksekliği göze çarpıyor. Kadıköy’de oturulabilir durumdaki 2+1 dairenin fiyatı bin beşyüz liradan başlarken Beşiktaş’ta bu rakam bin 700’ü buluyor. Kadıköy’deki kira fiyatlarının geçen yıla oranla düşük seyir izlediğini belirten emlak yönetimi uzmanları, birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralamanın öğrenciler atasında öncelikli tercih olduğunu söylüyor. Yapılan değerlendirmelerde, İstanbul’da Eylül ayında yaşanan emlak hareketliliğinin en büyük sebebinin üniversite öğrencileri olduğu gözlendi. Öğrencilerin en çok tercih ettiği ilçelerden biri de Esenyurt. Uygun kiraları ve yeni binaları dolayısıylatercih edilen ilçe, üniversite öğrencileri arasında ‘Esencılıs’ olarak isimlendiriliyor. Esenyurt, genellikle mahkeme kararıyla aranan şahısların ilçe sınırları içerisinde polis tarafından yakalanmasıyla adını duyuruyor.
Aileler, çocuklarıyla İstanbul’a taşınıyor
Üniversitelilerin önemli bir çoğunluğunun birkaç kişi bir araya gelerek ev tutma yoluna gittiği İstanbul’da, ekonomik durumu iyi olan birçok aile ise çocuklarının mega kentte yalnız kalmalarından endişe ettikleri için ya ev kiralayarak İstanbul’a taşınıyor ya da kiraladıkları eve yeni eşyalar alarak ikinci bir ev kuruyor. Kiraladıkları evlerde çocuklarıyla kalmayı seçen ailelerin çocuklarını İstanbul’da yalnız bırakmak istemedikleri için böyle bir tercihte bulunduklarını belirtiliyor.
Daire kiralarken uzman yardımı alınmasını tavsiye eden hukukçular ise konut kiralamalarındaki sorumsuz ve hukukî olmayan durumlar için uyarılarda bulunuyor. Kira sözleşmelerinin resmî nitelik kazanması içinse noter tarafından onaylanmasının ev sahibi ve kiracı açısından en garantili çözüm yolu olduğu biliniyor.
Yeni Asya