Yazlık

Yurtdışında açılacak mağazaların kira yardımı 120 bin dolar!

Yurtdışında açılacak mağazalara verilecek kira yardımının üst limiti 60 bin olardan 120 bin dolara yükseltildi

Yurtdışında açılacak mağazalara verilecek kira yardımının üst limiti 60 bin olardan 120 bin dolara yükseltilirken, markaların yurtdışındaki tescil derlerinin destek üst limiti 60 bin dolardan 50 bin dolara yükseltildi. Ayrıca reklam giderleri artık herkes için ayrı ayrı desteklenecek.

Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu yurtdışında birim, marka ve tanıtım diyetlerinin desteklenmesine ilişkin düzenlemeyle, destek oran ve aktarlarını artırdı. Bazı faaliyetde desteklenecek oran yüzde
den yüzde 60'a yükseltilirken, tek miktarları 20 bin 200 bin ar arasında artırıldı.

Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşmasını desteklemek amacıyla Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun ihracata yönelik devlet yardımları kapsamında verdiği destlerde yöntem değiştirilirken, destek miktarları da artırıldı. Daha ön ticari-sınai şirket, ticari şirket ve törel dış ticaret şirketi (SDTŞ) olarak üç başlıkta yapılan destekleler, yeni düzenlemeyle ikiye düşürüldü. SDTŞ'ler yeni düzenlemede  işbirliği kuruluşları' kapsamında ticari-sınai şirketlerle birlikte desteklenecek. Limitler ve oranlar artırıldı Bu kapsamda daha önce 2005/4 lı tebliğ uyarınca verilen destekler yürürlükten kaldırılırken, 2010/6 lı tebliğ yürürlüğe girmiş oldu. Eski tebliğde sınai ve ticari şirketlerin mağaza kira giderlerinin yüzde 50'si in dolara kadar karşılanırken, yeni düzenlemede oran yüzde 630'a miktar 120 bin dolara çıkarıldı. Ticari şirketlerdeki yüzde 50 olan destekleme oranı değişmezken, üst tutar 60 bin dolardan, 100 bin dolara yükseltildi. Yurtdışında açılan birimin ofis ve showroom olması halinde smai-ticari şirketler yüzde 50 değil, yüzde 60 destek oranı alacaklar, bunların üst sınırı ise 50 bin dolar yerine 100 bin dolar olacak. Aynı kapsamda ticari şirketler yüzde 50 destek almaya devam ederken, üst limit 40 bin dolar yerine 75 bin dolar olarak uygulanacak. Ticari-sınai şirketlerin yurtdışındaki depolarının yüzde 50 destek oranı yüzde 60'a, üst limit 50 bin dolardan 100 bin dolara çıkarıldı. Ticari şirketlerin yüzde 50 olan destek oranı değiştirilmezken, üst limit 40 bin dolardan 75 bin dolara çıkarıldı.

Her ülkeye ayrı destek verilecek

Tebliğin tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi başlıklı kısmında eski düzenlemeye oranla çok değişik bir uygulamaya geçildi. Eskiden yurtdışında birimi bulunan yurtiçi marka tesciline sahip şirketlere verilecek reklam, tanıtım ve pazarlama destek oranı yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltilirken, bunun üst limiti 150 bin dolar olarak kaldı. Ancak eskiden her şirkete bir kez verilen bu destek, yeni dönemde her ülke için ayrı ayrı verilecek.

Yurtdışı birimi bulunmayan ancak yurtiçi ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip olan şirketlere verilecek reklam, tanıtım, pazarlama desteği üst sınırı 50 bin dolardan, 250 bin dolara yükseltildi. Ayrıca yurtiçi marka tescil belgesine sahip oldukları markaların yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderlere yapılacak destek miktarı 20 bin dolardan 50 bin dolara çıkarılırken, yüzde 50'lik destekleme oranı değişmedi. Başka bir ifade ile bu kapsamda yapılacak harcamaların en fazla yüzde 50'si desteklencek ve destekleme miktarı 50 bin doları geçmeyecek.

Oda ve borsalar ile OSB'ler de kapsamda

Daha önceki destekleme unsurları içinde STDŞ'ler toplu destekleme kapsamında iken bu kez 'işbirliği kuruluşu' adında yeni bir kavram getirildi. Bu kapsamda, üyeleri için işbirliği faaliyeti gerçekleştiren İhracatçı Birlikleri, İL Ticaret ve Sanayi/Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Sektörel Üretici Dernekleri veya imalatçıların kurduğu dernek-birlik veya kooperatifler yer alacak.

Destekleme oranları DTM'nin belirlediği hedef ve öncelikli ülke kapsamında olması halinde 10 baz puan artırılacak. Ayrıca kişi başına düşen milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75 altında kalan Düzey-2 kapsamındaki illerde kurulan şirketler için ise 20 baz puan artırılarak uygulanacak.
Dünya