Ekonomi

Yurtdışında çalışmak için en iyi ülkeler hangileri? Türkiye kaçıncı sırada?

İyi eğitim görmüş, uluslararası firmalar da çalışabilecek, yüksek nitelikli beyaz yakalılar için yurtdışında çalışmak için en iyi ülkeler tespit edildi. 12 bin üst düzey çalışanla yapılan ankette yaşam kalitesi, bireysel ilişkiler, ulaşım, kariyer fırsatları ve maaş gibi kriterler değerlendirildi.  Ağırlıklı olarak yurtdışı şirkette yönetici olarak görevlendirilen, yabancı üniversitelerde çalışan, uluslararası sivil toplum kuruluşunda sosyal projelerde yer almak gibi pozisyonlarda olan nitelikli iyi eğitim almış beyaz yakalılar için dünya genelinde hangi ülkelerin hangi şartlarda daha iyi olduğunu gösteren listede Türkiye ne yazık ki çok da iç açıcı bir yerde bulunmuyor

Alman InterNations yurtdışında çalışmak için hangi ülke hangi açıdan daha iyi olduğunu gösteren ankete göre kariyer fırsatlarında ABD, maaşta ise İsviçre ilk sırada. Ağırlıklı olarak yurtdışı şirkette yönetici olarak görevlendirilen, yabancı üniversitelerde çalışan, uluslararası sivil toplum kuruluşunda sosyal projelerde yer almak gibi pozisyonlarda olan nitelikli iyi eğitim almış beyaz yakalılar için dünya genelinde hangi ülkelerin hangi şartlarda daha iyi olduğunu gösteren listede Türkiye ne yazık ki çok da iç açıcı bir yerde bulunmuyor.

Dünya Gazetesi'nde yer alan İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Yarar tarafından kaleme alınan yazıda araştırmanın detaylarına yer veriliyor. Söz konusu araştırma hem doğduğu ülkede hem de gittiği ülke de yüksek ücretlerle çalışan; yabancı dil seviyesi, çok kültürlü çalışma ortamına ayak uydurabilme, ekip çalışmasına uygun ve sağlanan yaşam koşulları yüksek olan beyaz yakalıları (Expat) kapsıyor. Alman InterNations şirketi, 420 şehirde 2007 yılından beri yabancı ülkede çalışanlar için çeşitli araştırmalar yapıyor. 2022 başında 12 bin yüksek nitelikli beyaz yakalı çalışanın katıldığı ankette çeşitli yaşam kalitesi kriterlerine göre değerlendirme isteniyor.

2022 sonuçlarına göre çalışılabilecek en iyi 10 ülke

Meksika,

Endonezya,

Tayvan,

Portekiz,

İspanya,

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),

Vietnam,

Tayland,

Avustralya,

Singapur 

LİSTENİN EN ALTINDAKİ 10 ÜLKE

Kuveyt,

Yeni Zelanda,

Hong Kong,

Kıbrıs Rum Kesimi,

Lüksemburg,

Japonya,

Güney Afrika,

Türkiye,

İtalya,

Malta 

Yaşam kalitesi ve bireysel ilişkiler

Yaşam kalitesi kriterinde İspanya, Tayvan, Avusturya, Portekiz, BAE ilk beşteyken Türkiye 30'uncu sırada yer alıyor. Ulaşım imkanlarında Singapur, Avusturya, Çekya, Güney Kore, BAE ilk beşteyken Türkiye 34'üncü sırada yer alıyor Sağlık konusunda ise Tayvan, Güney Kore, Avusturya, Katar, Fransa ilk beşteyken Türkiye 29'uncu sırada. Güvenli hissetme konusunda ise Danimarka, İsviçre, Finlandiya, Norveç, Portekiz ilk beşteyken Türkiye 44'üncü sırada yer alıyor. Çevre ve iklim de Finlandiya, İsviçre, Portekiz, İsveç, Avusturya ilk beşteyken Türkiye 28'inci sırada yer alıyor. Yerleşim kolaylığı konusunda ise Meksika, Endonezya, Filipinler, Brezilya, Umman ilk beşte iken Türkiye 22'inci sırada, kolay arkadaş bulma konusunda ise Meksika, Endonezya, Filipinler, Brezilya, Kenya ilk beşteyken Türkiye 24'üncü sırada yer alıyor.

Kariyer ve maaşta en iyi ülkeler

Kariyer fırsatlarında ABD, İrlanda, BAE, İngiltere, Avustralya ilk beşte iken Türkiye 42'inci sırada. Maaş konusunda ise İsviçre, Danimarka, İsveç, Almanya, Norveç ilk beşte iken Türkiye 52'inci sırada. Kişisel finans konusunda ise Vietnam, Meksika, Endonezya, Tayland, Malezya ilk beşte iken Türkiye 36. sırada bulunuyor.