Sektörel

Yurt dışında konut sahibi olmak neden önemli?

Barratt London Uluslararası Satış Direktörü Stuart Leslie ve Uluslararası Satış Müdürü Asel Talipova İngiltere'de ‘Cinderella’ bölgelerine odaklanan Türk yatırımcıların nereleri tercih ettiğini ve Londra’da yatırım fırsatlarını anlattı. İşte o röportaj...İşte yurt dışı konut yatırımları ile ilgili merak edilen soruların yanıt bulduğu o Emlakkulisi

Barratt London Uluslararası Satış Direktörü Stuart Leslie ve Uluslararası Satış Müdürü Asel Talipova İngiltere'de ‘Cinderella’ bölgelerine odaklanan Türk yatırımcılar nereleri tercih ediyor? Londra’da yatırım fırsatları ve sürdürülebilirlik / çevreci elementler ile donatılmış çevre dostu evlere duyulan istekleri anlattı.

İşte yurt dışı konut yatırımları ile ilgili merak edilen soruların yanıt bulduğu o Emlakkulisi.com röportajı...

Türklerin ve diğer denizaşırı ülkelerden alıcıların ilgisi nasıl? Özellikle Türklerin ilgisini açıklayabilir misiniz? 
Londra, yurtdışından gelen alıcılar için dünyanın en popüler şehirlerinden biri olmayı sürdürüyor. 2020'de, Birinci Sınıf Londra evlerinin yüzde 40'ından fazlası yabancı alıcılar ve yatırımcılar tarafından satın alındı.  Bu yatırımın çoğunluğunu Fransa, Hong Kong, ABD, Çin ve Hindistan'daki alıcılar oluşturuyor ancak Türk alıcıların ilgi düzeyi son yıllarda yüzde 30-50 oranında arttı ve şu anda toplam hacmin yüzde 5'ini oluşturuyor, bu yüzden kesinlikle büyüyen bir pazar.

www.showhouse.co.uk/news/foreign-buyers-make-up-over-40-of-londons-prime-property-market   
 
Yurtdışında konut sahibi olmak alıcılar için neden önemli? Başka bir ülkede konut sahibi olmak, Londra’da konut sahibi olmak alıcılar için ne ifade ediyor?

Yabancı alıcıların Londra emlak piyasasına ilgisinin çeşitli nedenleri var. Türk alıcılar arasında bu sebeplerin en başında eğitim veya yatırım amaçlı olarak ikinci bir ev alma ihtiyacı öne çıkıyor. Londra, dünyanın en iyi üniversitelerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bunların başında ise dünyanın ilk 10 üniversitesi arasında yer alan Imperial College ve UCL, Kings College ve London School of Economics yer alıyor. Çocuklarını en kaliteli eğitimi alması için İngiltere'ye göndermeyi düşünenler için, bu okulların yakınlarında bir ev almak finansal açıdan tercih sebebi oluyor. Şehir merkezinde öğrencilere uygun olarak inşa edilmiş kiralık konutların oldukça yüksek fiyatları ve kiralık konutların genellikle standardın altında olması nedeniyle, birçok ebeveyn çocuklarının üniversite arkadaşlarına bazı odaları kiralayarak aylık ipotek masraflarının bir kısmını karşılayacakları güvenli ve modern bir mülk satın almayı tercih ediyor.

En büyük pazarı ise bir yatırım aracı olarak ev satın alanlar oluşturuyor çünkü Londra emlak piyasası, yıldan yıla istikrarlı büyümesi ile ünlüdür. Türkiye'deki yatırımcılar dalgalı bir ekonomiyle mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıl liranın dolar karşısında yüzde 44'lük düşüşü ve ocak ayında enflasyonun yüzde 48,7'ye yükselmesi başlıca örnekler. İngiltere'de “ev kadar güvenli” olarak bir deyiş vardır, bu da finansal istikrarsızlık zamanlarında çok az şeyin mülke yatırım kadar güvenli olduğunu vurguluyor. Londra genelinde konut fiyatları geçen yıl her ay artarken, yıllık toplam sermaye artışı yüzde 6,33 olurken, kira gelirleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Uzun vadede güvenilir yatırım getirisi isteyenler için, Londra emlak aramaya başlamak için iyi bir yerdir.

İşleri gereği düzenli olarak İngiltere'ye seyahat edenler, şehirdeyken kalabilecekleri rahat bir yere sahip olmanın sağlam bir yatırım olduğunu ve aynı zamanda aileleri için bir tatil evi potansiyeli sunduğunu görebilirler. Londra’da ikinci bir evinin olması hala nispeten varlıklı kişilerin tercihi olduğundan, Londra’da bir ev sahibi olmak da belli bir statünün simgesi olarak görülüyor. 

https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2022 
https://www.standard.co.uk/homesandproperty/property-news/london-house-prices-record-growth-average-uk-prices-new-high-b989038.html 
https://www.standard.co.uk/homesandproperty/renting/renting-london-prices-record-high-cost-living-b978964.html 

Araştırma sonuçlarına göre İngiltere'de ‘Cinderella’ bölgelerine odaklanan Türk yatırımcılar nereleri tercih ediyor? Londra’da yatırım fırsatları neler? Türk yatırımcılar için denenmiş ve test edilmiş bölgeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Potansiyel alıcıların fiyatlara daha duyarlı olduklarını görüyoruz, bu yüzden önce Liverpool, Reading ve Manchester gibi daha kolay satın alınabilecek yerlere bakıyorlar. Bu alıcılara konut kredisi alabileceklerini açıkladığımızda Londra'yı arzulanan bir yer olarak tercih ediyorlar. Tarihsel olarak Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk halkının yaklaşık yüzde 90'ı başkentte yaşamayı tercih etmektedir. Yatırım amaçlı ve Londra’da yaşamayı seçen Türkler arasında uzun süredir popülerliğini koruyan Barnet ve Kuzey Londra’da bazı bölgeler bulunuyor. Bununla birlikte, bu ziyaretimizde aldığımız geri bildirimlere göre, şu anda mümkün olan en yüksek getiriyi aradıklarını ve eskisine göre lokasyonun önemli olmadığını görüyoruz. Bunun da en temel sebebi yatırımlarını güvenli bir yere yapmayı ve en yüksek getiriyi elde etmeyi istemeleridir.

Bu ziyaretimizde portföyümüzdeki bazı mülklerin satışını gerçekleştirdik. Müşterilerimiz bu evleri şimdi ya da ileride kendi kullanımları için aldıkları için satışlarımızın çoğunluğu Barnet'teki Ridgeway Views'deki portföyden oldu. Ridgeway Views, Mill Hill Koruma Alanı'nın içinde, 47 dönüm arazi üzerinde yer alan, fitness parkuru, oyun alanları ve 4.000'den fazla ağacın bulunduğu peyzajlı yeşil alana sahip 460 yeni konuttan oluşan bir yaşam alanıdır. Alıcılar ayrıca, yatırım amacıyla East Ham'da New Market Place’i de tercih ettiler. Bu yepyeni yerleşim alanı da Crossrail istasyonuna yakın 277 daireden oluşuyor.

İngiltere'ye yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli?
Birleşik Krallık'ta gayrimenkul yatırımından maksimum getiri sağlamanın en iyi yollarından biri, başlangıç fiyatlarının düşük ancak fiyat artışlarının daha hızlı olacağı yeni yerleşim alanlarını tercih etmektir. Barratt London'ın NW9, SW11 ve E13'teki üç yeni yerleşim alanındaki fiyatlar, Tapu İdaresi rakamlarına göre son beş yılda ortalama yüzde 49 artış gösterdi. Bu oran Londra’daki ortalama artış oranından (%25) 2 kat fazla. Barratt London, bu alanları inşa etmekle kalmıyor yerel kalkınmaya da destek sağlıyor. Örneğin, Upton Gardens projemiz, West Ham Futbol Kulübü’nün yıllardır atıl duran Boleyn Stadyumu’nu da içine alan 842 yeni konutla bölgeye tekrar canlılık kazandırdı.

Londra konutlarına bakarken ulaşım bağlantılarını göz önünde bulundurmak da çok önemlidir. Barratt London projelerini değerlendirirken ulaşımın kolaylıkla yapılabileceği bölgeleri seçmektedir. Örneğin Walthamstow'da Londra Metro istasyonunun hemen yanındaki Blackhorse View gibi kolay toplu taşıma bağlantılarına sahip yerleri seçmeye özen gösteriyoruz. Daha geçtiğimiz hafta açılan Crossrail güzergahından da çok yakınında yer alan birçok yeni projemiz faydalanacak. Ulaşım sürelerini de kontrol edilmeli. Londra Seyahat Bölgesi sistemi bir konumun merkezden ne kadar uzakta olduğunu gösterse de bu yolculuğun ne kadar kolay olduğunu göstermez. Örneğin, Eastman Village, Londra’nın 5. Bölgesinde olmasına rağmen Londra merkezine ulaşma süresi 2. Bölgesinden ulaşılan 13 dakikalık süre ile aynıdır.

Son olarak, emlak arayışına başlamadan önce her zaman nitelikli konut kredisi tavsiyesi alın, saygın bir acente ve konut kredisi komisyoncusu ve tabii ki evlerin bakımı üstlenecek ve yatırımcıları destekleyecek saygın bir gayrimenkul firmasından ev aldığınızdan emin olun. Barratt London, kiralama amaçlı ev alan tüm yatırımcılarına bir yıllık Kira Garantisi Programı sunuyor ve en yüksek kira getirileri için yerel emlakçılarla güçlü ilişkileri bulunuyor. Bu emlakçılarla yapılacak komisyon görüşmelerine kadar destek sağlıyoruz. Barratt London 5 yıldızlı müşteri hizmetlerine sahiptir ve müşteri memnuniyetinde 2010 yılından bu yana her yıl Ev İnşaatçıları Federasyonu tarafından en üst derece olan beş yıldızlı derecelendirmeye layık görüldük.
 

Sürdürülebilirlik / Çevreci elementler ile donatılmış çevre dostu evlere duyulan isteği açıklayabilir misiniz? Çevreci konutlar eskiye göre daha mı çok tercih ediliyor?
Artan enerji faturaları, yatırımcıları enerji verimliliği yüksek modern evlere yönlendiriyor. Barratt London, enerji bilincine sahip yaşama geçişin öncülerindendir. 2021'de, sunduğumuz evlerin yüzde 99'u ‘B’ veya üzeri olarak derecelendirilen EPC’liydi [Enerji Performans Sertifikası]. B ve üzeri EPC konut sayısı İngiltere’deki toplam emlak stokunun sadece yüzde 3,1'ini oluşturuyor. İngiltere ve Galler'de ortalama EPC derecesi 'D'dir. Sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı kabul ederek, 2021 Housebuilder Ödülleri'nde Yılın Sürdürülebilir Konut Üreticisi seçildik.

Şehir merkezlerinden kaçış, insanların evden çalışmak zorunda kaldıkça daha rahat bir çalışma ortamı arzulaması ve şehir merkezlerine uzaklığın sorun olmaktan çıkması konut sektörünü nasıl etkiliyor? Tercihlerde ne kadar etkili?
Covıd-19 pandemisi ile şehir merkezinin dışına çok yoğun bir ilgi oluştu ancak bu uzun soluklu olmadı çünkü Londra'nın heyecanı ve canlılığı insanları kendine geri çekti. Kiralama piyasası, satışlardan daha canlı olduğu için her zaman iyi bir göstergedir. Londra'nın merkezinde kiralık bir mülke olan talep artık kontrolden çıktı, piyasaya çıkan her konuta 20 ila 30 kişi talep gösteriyor ve 2 yıl öncesine göre kira bedellerinde yüzde 30-40 arasında bir artış var.

Şu anda alıcılar arasında bu iki yaşam şeklinin en iyisi için bir talep görüyoruz– özellikle kişisel bahçe veya teraslı, peyzajlı ortak alanlara sahip ve daha büyük parklara ve yeşil alanlara yakın olan evler için talep artıyor. Toplu taşıma araçlarına yakınlık, evde çalışmaya uygun çalışma odası bulunan esnek yaşam alanları ile birleştiğinde ideal evi yaratıyor. Örneğin, Eastman Village'daki en küçük akıllı evlerimiz bile, özel balkona açılan, çalışma masası için yeri bulunan açık plan bir yaşam alanına sahip.

İnsanlar artık sadece haftada birkaç kez ofise gittikleri için işe gidip gelme süreleri, eskiye göre çok daha önemsiz bir hal almaya başladı. Bu sebeple, Hounslow'daki High Street Quarter veya Hayes'teki Hayes Village gibi Londra'nın merkezinin hemen dışındaki evler her zamankinden daha fazla talep görüyor.

Türkiye, Barratt London için neden önemli?
Türklerin Londra'ya yatırım için gelmesi artık bir gelenek haline geldi. Eğitim için İngiltere'ye pek çok kişi geldi ve Türkler Londra’ya yatırım yapmaktan oldukça memnun. Bu fırsatları kolaylaştırmak üzere İstanbul’a gelerek birebir görüşmeler gerçekleştirdik.

Türkiye gelişen bir girişimcilik ekonomisine sahip ve İngiltere'ye yatırım yapmaya devam ediyor. Bu yatırımcıların ihtiyaç duydukları modern, konforlu ve rahat evleri sağlamak için elverişli bir konumdayız. İngiltere'ye taşınmak için çalışma vizesi başvuruları son yıllarda üç kattan fazla arttı5, çünkü Brexit, AB üyesi olmayan vatandaşların ülkede yaşaması ve çalışması için iyi bir fırsat yaratıyor. Türk iş insanları da aktif olarak İngiltere pazarına giriyorlar. Mesela bir teknoloji şirketi olan Getir yakın zaman önce 100 milyon sterlin yatırım yapacağını ve 6 bin kişiye istihdam yaratacağını açıklamıştı.

https://www.telegraph.co.uk/news/2021/08/30/number-turks-wanting-work-uk-triples-year/ 

 

İngiltere'de konut fiyatları Mart 2022'de yüzde 11 arttı!

İngiltere’de kiralar cep yakıyor! İşte yıllık zam oranı!

İngiltere'de sosyal konut kiralarına yıllık yüzde 4,1 zam geldi!