Genel

YURTKUR, Londra ve KKTC'de yurt yapacak!

Londra'dan bir öğrenci YURTKUR Müdürü Albayrak'a 'Siz niye burada yurt açmıyorsunuz' diye sorunca fikir Albayrak'ın aklına yattı. Artık yeni düzenlemeyle uygulama önünde engel yok

YURTKUR yurtdışında eğitim gören öğrencilerin sesine kulak verdi. Genel Müdür Hasan Albayrak 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yapılan düzenlemeyle yurtdışında da yurt açılacağını açıkladı. En az bin öğrencinin yaşadığı yerlerde yurt kiralanabileceğini söyleyen Albayrak birçok ülkede barınma sorunu olduğunu söyledi. Kurumun sosyal devlet anlayışını, üniversite gençliğine yansıttığını belirten Albayrak, 'Öğrenciyi önce evladımız gibi görüyoruz, sonra müşterimiz gibi görüyoruz. Müşteri memnuniyeti kredi yurtlar kurumunda önemlidir' dedi.

ERDOĞAN'IN DA HOşžUNA GİTTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan izin aldıklarını anlatan Albayrak, 'Sayın Başbakan'ın talimatıyla yapılıyor bu işler. Anlattım, çok hoşuna gitti' diye konuştu. YÖK'ten yurtdışındaki öğrenci sayılarıyla ilgili bilgi alacaklarını ifade eden Albayrak, yurtdışında yurt açılmasına ilişkin yönetmelik çıkaracaklarını belirtti.

İLK ETAPTA LONDRA VE KKTC

Albayrak'ın verdiği bilgiye göre Albayrak, bursların miktarı, kredi miktarı, yurt ücretleri o ülkenin şartlarına göre belirlenecek. Öncelikle hangi ülkelerin hedeflendiği sorusunu YURTKUR Müdürü şöyle cevapladı:

İlk etapta öğrencinin yoğun olduğu KKTC, Londra gibi yerleri düşünüyoruz. 2009-2010 öğretim yılında Azerbaycan'da 4 bin 294, ABD'de 4 bin 98, Bulgaristan'da 2 bin 858, Almanya'da 2 bin 612, İngiltere'de bin 847, Avusturya'da bin 451,Fransa'da ise bin 181 Türk öğrenci halen öğrenim görüyor.

Oxford'lu Türk öğrenciler istemişti

YaklaşžIk 2 yıl önce Londra'ya gittiğinde Oxford Üniversitesi'nde 49 Türk öğrenciyle sohbet ettiğini söyleyen Albayrak, ''Orada bir öğrenci bana şöyle söylemişti, 'Siz niye buralara yurt açmıyorsunuz' Buralarda öğrenciler perişan oluyor. İngiltere'de o zaman 4 bin-5 bin civarında öğrenci vardı'' dedi. KKTC'ye de çok sayıda öğrencinin gittiğin belirten Albayrak, YURTKUR'un yapısını oraya uygulamak üzere birçok çalıştay düzenlendiğini anımsattı.

E-ödeme kolaylığı yolda

Albayrak  yeni bir   uygulamayı da açıkladı: 'Bundan sonra öğrenciler yurt paralarını internetten de yatırabilecek. Elden yatırma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Protokol imzalandıktan sonra birkaç yurtta test yapacağız, eksikleri de gidereceğiz. Ziraat Bankası'na yatırılacak paranın dekontu yurda verilecek ve öğrenci bu işlemi istediği yerden yapabilecek.'
Akşam