Sektörel

Yusuf Akçayoğlu: 3. havalimanı şehrin aklına değer katıyor!

Uluslararası şehir ve teknolojileri buluşturan Smart City Expo İstanbul fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, dünyanın en büyük şantiyelerinden yeni havalimanının yapım teknolojisinin şehrin aklına değer kattığını söyledi.

Üç gün sürecek Smart City Expo fuarının açılışına katılan eski İspanya Başbakanı Zapatero, “Akıllı şehirler barış mücadelesi verir. Dünya İstanbul’u örnek almalı” dedi.


Uluslararası şehir ve teknolojileri buluşturan Smart City Expo İstanbul fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, SABAH gazetesi, DailySabah ve aHaber medya sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezi'nde Fira Barcelona ile organize edilen fuara eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da katıldı. Zapatero, başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile medeniyetler ittifakı kurduklarını hatırlatarak, Türkiye'ye barışa yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür etti.


TÜRKİYE AB ÜYESİ OLMALI

Ortadoğu'da Türkiye'nin ön planda olduğunu söyleyen Zapatero, "Türkiye, savaştan kaçan Suriyeliler'e kapılarını açtı. Akıllı şehirlerin barış mücadelesi vermesi gerekir. Bunun en güzel örneği de İstanbul. Dünya örnek almalı" şeklinde konuştu. Zapatero, "Tarihi güçlü Türkiye'yi, AB'nin üyesi olarak görmek istiyorum. İspanya her zaman bu bütünleşmenin destekçisi olmalı" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yüksek standartlı şehirler kurmanın ancak işbirliğiyle gerçekleşebileceğini anlattı. Topbaş, "Şehirlerin, akıllı şehirler hareketi içerisinde, 2021'e kadar 1.5 trilyon dolarlık kaynak ayırması bekleniyor. Akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan binalar gibi hamlelerle, 2050'ye kadar 22 trilyon dolarlık tasarruf sağlanacak. Hepimize önemli görevler düşüyor" dedi. Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Aisa Kirabo Kacyira da, teknolojinin sürdürülebilir kalkınmayı kolaylaştırdığını anlattı. TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ise "Akıllı konutlar ancak akıllı şehirlerde hayatı kolaylaştırır" dedi.


7 BİN 400 METREKARELİK ÇADIR

7 bin 400 metrekarelik çadırda 41 firma, yerel yönetimler ve teknokentin yanı sıra İBB'nin 17 iştiraki akıllı şehir uygulamalarını tanıtıyor. 3 gün sürecek fuara katılan şirketler arasında Tahincioğlu, Vadistanbul ve Kiler GYO gibi markalar da bulunuyor.


TURİSTE KENDİ DİLİNDE HUTBE DİNLETİYORUZ

Başkan Topbaş, İstanbul'un akıllı şehir uygulamalarında birçok ilin önünde olduğunu belirterek, "En yeni uygulamalarımızdan biri İBB Simultane Uygulaması. Vatandaşımız cep telefonuna indirerek kolay çeviri imkânına erişebiliyor" dedi. Sultanahmet Camisi'ne gelen turistlerin bu uygulamayla cuma hutbesini kendi dillerinde dinleyebileceklerini anlatan Topbaş, bunun devrim olduğunu söyledi.


'YENİ HAVALİMANI ŞEHRİN AKLINA DEĞER KATIYOR'

Dünyanın en büyük şantiyelerinden yeni havalimanının yapım teknolojisinin şehrin aklına değer kattığını söyleyen İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Şu anda bile smart yönetim yapıyoruz. İnşaat aşamasında 15 bin küsür kişinin çalıştığı aracın, 3 bin iş makinesinin aktif olduğu bir sistemde smart sistemleri kullanıyoruz. 25 bin kişilik otoparkın yönetilmesi, insanların havalimanında yönlendirilmesi, bilgilerin toplanması, bunların hepsi smart IT yapısına sahip olacak" diye konuştu. Ulaşımda sürdürülebilirliğin ana tema olduğunu söyleyen Akçayoğlu, "Yeni havalimanının inşaatı 4 fazdan oluşuyor. Yolcu kapasitesinin 90'dan 200 milyona çıkması bu projenin ne kadar sürdürülebilir olduğunu gösteriyor" dedi. Akçayoğlu şöyle devam etti: "Raylı sistem, hızlı tren, karayolu ve denizden ulaşımın sağlanabileceği bir projeden bahsediyoruz. Zaten İstanbul'da çok geniş bir ekonomi yaratacak olan bu proje. 76 milyon 500 bin metrekare metruk maden ocakları tarafından harap edilmiş bir alan, bir yandan ülke topraklarına katılırken diğer yandan böyle büyük bir yatırımın yapılması bambaşka bir vizyon."


ELEKTRİKTE % 25 TASARRUF

Yeni nesil şehir çözümlerinin kentlere önemli katkılar sağladığını ifade eden Türk Telekom Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar, "Karaman ve Antalya'daki uygulamalarımızla elektrikte yüzde 25, sulamada yüzde 30 tasarruf sağlandı. Trafikte geçirilen sürenin düşmesine bağlı olarak karbon salınımı da yüzde 25 azaldı" dedi.


Sabah