26 / 12 / 2024

Yusuf Atik: Asansör sektöründe çifte standart endişesi başladı!

Yusuf Atik: Asansör sektöründe çifte standart endişesi başladı!

Asansör sektöründe çifte standart endişesi başladı. Gümrük mevzuatının ithal ürünlere yönelik sağladığı kolaylık, yerli sanayiciyi rahatsız ediyor. Asansörcüler, 'İthal edilen parçalara uluslararası marka damgası vurulması sıkıntı yaratıyor' diyor




Türkiye sanayide yerli ürün katkı payını arttırma yönünde çalışmalarını sürdürürken, gümrük mevzuatının ithal ürünlere yönelik sağladığı kolaylık, yerli sanayicileri rahatsız etti. Özellikle asansörde parça ithalatı yapılarak Türkiye’de uluslararası marka damgası basılıp piyasaya sunulan ürünlerin, kalite konusunda sıkıntı yaşattığı belirtiliyor. Asansör sektöründe yaşanan sorunları DÜNYA’ya değerlendiren Merih Asansör AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, en büyük sorunun paket asansör uygulaması olduğunu bildirdi. Dünyanın her yerinden gelen parçalara gümrük uygulanmasına rağmen, paket asansörden vergi alınmadığını belirten Yusuf Atik, bu uygulamadan devletin de büyük vergi kaybına uğradığını söyledi. Küresel firmaların sistemi suiistimal edip ithal ettiği ucuz malzemeyi Türkiye’de birleştirip piyasaya sürdüğünü dile getiren Atik, bir asansörde bu oranın yüzde 90’a kadar çıktığını ve ağırlıklı olarak Çin’den ithalat yapıldığını kaydetti. Son yaşanan kazaların ardından Türkiye’de asansör algısı değiştiğini ve hiç ilgisi olmayan olayların bile asansör sektörüne mal edildiğini vurgulayan Yusuf Atik, “Müteahhitlerimizde iç piyasada asansöre karşı bir algı oluştu. Asansör sektörü kötüleniyor. Firmalar ucuz mal almaya çalışırken ürünü kötüleştirdiklerinin farkında değiller. Kötü ürün takıyorlar sonrada yerli mal çalışmadı oluyor. Daha fazla paraya ithal ürün alıyorlar” ifadelerini kullandı. 


Üçüncü sınıf malzeme kullanılıyor 


Halen Türkiye’de üretilen ürünlerin Avrupa ile eşdeğer olduğunu, Çin’e göre ise sektörün çok önde geldiğini söyleyen Atik, “Küresel firmalar daha ucuza fiyat veriyor bir yerli firmadan yani kendileri yerli firmayı küçümseyip öbür firmayı seçiyorlar. Paket malzeme getiriyorlar, gümrük vermiyorlar. Yurt dışından 3’üncü sınıf malzeme getiriyorlar kendi markalarını takıyorlar” dedi. 


Buna karşılık tüm ürünlerin vergisini ödeyen yerli üreticilerin rekabette güçlük çektiğini belirten Yusuf Atik, Türkiye’de asansör sektöründe yeni bir şirket kurmanın çok kolay olmasından yakındı. Her ay muayene edilmesi gereken asansörleri kontrol edecek uzman sayısının da yetersiz olduğunu vurgulayan Atik, as ansör sayısının bile tam olarak bilinemediğini söyledi. Yusuf Atik, yeni şirket kuruluşunun kontrolü amacıyla asansör derneklerinin rol üstlenebileceğini vurguladı.


Dünya


Geri Dön