02 / 05 / 2024

Yusuf Uğur: Yatırımcılar Kırgızistan'dan vazgeçebilir

Yusuf Uğur: Yatırımcılar Kırgızistan'dan vazgeçebilir

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmalar Türk yatırımcıları da ürküttü



Bölgede 300 milyon dolardan fazla Türk yatırımı bulunduğunu söyleyen DEİK Türk-Kırgız İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Uğur, "Bu olaylar Kırgızistan'da yaşanan ilk olaylar değil. Bölgede yabancı yatırımcılar tedirgin. Kırgızistan'da Beta Stores Alışveriş Merkezi'nde hasar var. Yeni yatırımlarımızı durdurduk. Böyle devam ederse mevcut yatırımları da bırakıp Türkiye'ye döneriz" dedi.

AVM yatırımı 50 milyon dolar
Olayların durması için siyasi yetkililerin görüşmelere devam ettiğini ancak umut verici açıklamalar olmadığını dile getiren Yusuf Uğur, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yeni alışveriş merkezimizi nisan ayı başında açtık. 2009'un aralık ayında da bir yatırımımız oldu. 3 alışveriş merkezine toplam 50 milyon dolar yatırım yaptık. Bu yatırımlar Kırgız halkı için çok önemliydi. Bölgede modern alışveriş merkezleri bulunmuyordu. Yatırımlara devam etmeyi planlıyorduk. Ancak bu olaylardan sonra yeni yatırım planlarımızı iptal ettik. Olayların durmaması halinde ise mevcut yatırımlardan da vazgeçebiliriz."

Ticaret 250 milyon dolar
Türkiye ile Kırgızistan arasında 250 milyon dolara yakın dış ticaret hacmi bulunduğunu anlatan Yusuf Uğur, şu bilgileri verdi: "Bölgede güven ve huzur kalmadı. Bu ortamda yatırımcı olmak gerçekten çok zor. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dış ticaret son dönemlerde hızla artıyordu. Ancak bu gelişmeler dış ticareti de olumsuz etkileyebilir. Sadece Türkiye değil, diğer yabancı yatırımcılar da tedirgin."
Ceyhun Kuburlu / Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Kırgız kavgası Türkleri vurdu milyonlarca dolar zarar var
Kırgızistan'da hükümetin düşmesine sebep olan ve halen devam eden iç çatışmadan ülkedeki Türk yatırımları da nasibini aldı
Ülkede 400 milyon doların üzerinde yatırımı olan 300 civarı Türk şirketine ait çok sayıda dükkân yağmacıların saldırısına uğradı.
Kırgızistan'da yatırımı olan Türklerin zararının milyonlarca doları bulabileceği belirtiliyor.  Halen başkent Bişkek'te bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na (DEİK) bağlı Türk - Kırgız İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi işadamı Yusuf Uğur hemen hemen tüm Türk mağazalarının saldırıya uğradığını söyledi.
Uğur, "Türk yatırımları ciddi zarar gördü. Kaynak Holding'in içinde dünya markalarının yer aldığı tüm alışveriş merkezi yağmalandı. Hiçbir şey kalmadı. Beko'nun ve Vestel'in dükkânları yağmalandı. Lion ayakkabı mağazasında da bir şey kalmadı. Bizim de Beta grubu olarak burada 2 alışveriş merkezimiz var. Küçük çaplı saldırılar oldu ama atlattık. Şu an belirsizlik sürüyor.
Bir an önce hükümetin kurulmasını diliyoruz. Bu geceyi (dün gece) atlatırsak bir sıkıntı kalmayacağını düşünüyorum" dedi. Bişkek'teki Türk sermayeli Demirbank'ın ATM'leri de saldırıya uğradı.
Ülkede 2005'te de yağma olaylarının yaşandığını hatırlatan Uğur, "Ancak bu seferki kat kat fazla. Temennimiz, Türkiye'nin zararı olan işadamlarına katkıda bulunması" dedi. 2005'deki olaylarda Türk firmalarının zararı 10 milyon doları bulmuştu.   

`Albenili dükkânlar Türk'
DEİK Türk - Kırgız İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu ise, "Bişkek'te en albenisi olan dükkânlar Türk yatırımları olduğu için hedef oluyorlar. Tabii bu durum Türk yatırımı oldukları için değil, en iyi dükkanlar olduklarından kaynaklanıyor" dedi.
DEİK yetkilileri, son durumla ilgili bölgeden net bilgi alamadıklarını belirterek, "Çekişmeyi kimin kazanacağı netleşmediği için kimse bir yorum yapıp taraf haline gelmek istemiyor" dedi. Öte yandan Kırgızistan'da geçici Maliye Bakanı Temir Sariyev, özelleştirilen Kırgıztelekom ile elektrik dağıtım şirketlerini geri aldıklarını açıkladı.
Serkan Arman / Milliyet


Geri Dön