Kent Haberleri

Yusufeli Barajı inşaatında 25 kadın çalışıyor!

Türkiye'nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES inşaatında çalışan kadın mühendis ve teknikerler, dev projede yer almanın gururunu yaşıyor...

İşletmeye alındığında üretilecek enerji ile 650 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılama potansiyeline sahip olacak olan Yusufeli Barajı ve HES inşaatında 15'i mühendis, 10'u tekniker olmak üzere 25 kadın çalışıyor. .

Yusufeli Barajı'nın 2021 yılında tamamlanması planlanıyor. İnşaatı devam eden baraj Artvin'in Yusufeli ilçesine 8 kilometre mesafede Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, tamamlandığında kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak.

İnşaat mühendisi Nihan Akkaya, Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yaptı. Akkaya açıklamada, 1,5 yıldır projede görev aldığını belirtti.

Baraj gövde beton dökümünde çalıştığını ifade eden Akkaya, "Tamamlandığında 4 milyon metreküp beton ihtiva edecek barajda şu ana kadar yaklaşık 2 milyon metreküp beton dökümü tamamlandı. Gövde yüksekliği 148 metreye ulaştı. Gövde beton döküm çalışmaları gece gündüz aralıksız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Akkaya, böylesine zorluk derecesi yüksek, önemli bir projede çalışmanın verdiği gururla bütün zorluklarla baş etmeye çalıştıklarını söyledi. Akkaya, "Mühendislik harikası Yusufeli Barajı'nda bir kadın mühendis olarak çalışmaktan gurur duyuyorum. Türk kadının gücünü barajda, plazada, fabrikada, her yerde görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

"Kadın eli değen her şey daha güzel oluyor"

Elektronik mühendisi Cansu Yıldız baraj inşaatında 1 yıldır çalışıyor. Cansu Yıldız da 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı ve HES tesisinin toplam kurulu gücünün 558 megavat, yıllık enerji üretiminin ise 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olacağını belirtti. 

Yıldız, Türkiye'nin en büyük projesinde bu kadar genç yaşta çalışmanın gurur verici olduğunun altunu çizdi. Yıldız, şu ifadeleri kullandı; "Kadınların her sektörde başarılı olacağını kanıtlıyoruz. Zaten kadın eli değen her şey daha güzel oluyor. Zorlu koşullarda ve engebeli arazide çalışsak da geriye dönüp baktığımızda yaptığımız güzel işler, yaşadığımız zorlukları unutturuyor" 

"Barajın yapımında alın terim olduğu için mutluyum"

Artvinli olan elektrik elektronik mühendisi Sevda Ceren Cihan ise memleketinde çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. 

Türkiye ve dünyanın en büyük projelerinden birinde yer aldığını belirten Cihan, "Bu bizi onurlandırıyor. Barajın yapımında benim de alın terim olduğu için mutluyum. İşimi, mesleğimi seviyorum. Çocuklarıma anlatacak anılar biriktiriyorum." ifadelerini kullandı. 

Harita teknikeri Kader Çelik, 2 yıldır barajda çalıştığını ifade eden "Burada hava şartları bizi zorluyor. Kışlar çok soğuk, yazlar çok sıcak. Tüm zorluklar bir yana burada çalışmaktan çok mutluyuz. Yusufeli Barajı'nda çalıştığımızı duyanlar bize hayranlık duyuyor. Bu da insanı gururlandırıyor." dedi.