Kent Haberleri

Yusufeli Barajı inşaatında işçiler Kovid-19 sebebiyle iş bıraktı!

Artvin'deki Yusufeli Barajı ve HES inşaatında çalışan işçiler arasında Kovid-19 vakalarının artması üzerine Valilik kısıtlamalar getirmişti fakat çalışma ortamlarının iyileştirilmesini isteyen yaklaşık 4 bin 500 kişinin vardiyalı olarak çalıştığı inşaatta işçiler iş başı yapmadı...

Türkiye’nin uzun vadeli enerji vizyonunun en önemli projeleri arasında bulunan ve ülkenin birinci, dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olan Artvin’in Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yaklaşık 4 bin 500 kişi, 24 saat vardiyalı şekilde çalışıyor. Şantiyede kalan işçiler arasında ise son dönemde Kovid-19 vaka sayısı hızla yükselince Artvin Valiliği kısıtlamalar getirdi.

Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre; Artvin Valisi Yılmaz Doruk başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, işçiler arasında salgının önlenmesi için önlemler aldı. 

Yapılan açıklamada şunlar denildi: 

- Yusufeli Barajı ve HES şantiyesi ile Yusufeli Barajı Rölekasyon yolları ve köy yolları şantiyelerinde çalışanlar arasında Covid-19 pozitif vakalarının yoğun bir şekilde arttığı anlaşılmış olup, 24 Ağustos’tan itibaren yeni kararlar alınmıştır.

- Şantiye dışından tedarik amaçlı giriş yapan araç şoförleri ve yardımcılarının belirlenen alanlar dışında bulunmamasına ve şantiye içerisinde hiç kimse ile temasa geçmemesine, çalışanların şantiyelerde kendileri için hazırlanan yerlerde kalmalarına, aylık izin kullanımlarını müteakip göreve başlamadan şantiyede 7 gün izolasyon altında tutulmalarına, izin dönüşünün 7. günü sürüntü örneği alınmasına, sürüntü örnek sonuçlarının belli olmasına kadar izolasyonda kalmaya devam etmesine, çıkan test sonucuna göre iş başı yapmalarına veya sağlık kuruluşuna yönlendirilmelerine karar verilmiştir.

- Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamındaki diğer şantiyelerinde de Covid-19 tedbirleri kapsamında tedbirlerin ve denetimlerin yoğunlaştırılmasına karar verilmiştir.

- Alınan bu kararların Artvin genelinde eksiksiz olarak uygulanmasına, kararlara uymayanlar hakkında idari para cezası verilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin de cezai işlem uygulanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

İŞÇİLER İŞ BIRAKTI

Baraj inşaatında çalışan işçiler şantiye önünde toplanarak duruma tepkilerini gösterdi ve “Bu bir grev ya da iş bırakma değil. çalışma ortamımızın iyileştirilmesi için hak aramaktır” şeklinde konuştular.

Şirketin koronavirüs salgını süresince şantiye dışına çıkmalarına izin vermediğini belirten işçiler bu şartlara uymayanların işten çıkarıldıklarını iddia etti. Karantina şartlarının ve çalışma ortamlarının kötü olduğunu ileri süren işçiler, pozitif vaka ve şüpheli olanların aynı yerde tutulduklarını, aynı çatal kaşıkla aynı yerde yemek yediklerini, aynı tuvaletleri kullandıklarını belirtti. 

İşçiler, aylarca şantiye dışına çıkmadıkları için psikolojilerinin bozulduğunu kaydederek, şartlar düzelinceye kadar iş bıraktıklarını duyurdu. 

Yusufeli Barajı'nın yapımında son 50 metre!