Yuvacık Barajı doluluk oranı yüzde 99'a ulaştı!
Günlerdir yağan yağmur barajlara yaradı. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Yuvacık Barajı’nda doluluk oranı yüzde 99’a, Namazgah Barajı’nda ise yüzde 76’ya ulaştı
Kent genelinde günlerdir devam eden yağmur, barajlara yaradı. Başiskele’de kurulu olan Yuvacık Barajı’nda 50 milyon 650 bin, Namazgah Barajı’nda ise 17 milyon 280 bin metreküp su birikti. 19 Haziran Cuma günü yapılan ölçümlere göre Yuvacık Barajı’nda doluluk oranı yüzde 99, Namazgah Barajı’nda ise yüzde 76 olarak kaydedildi. Yaz aylarının başladığı şu günlerde barajlardaki doluluk oranı Kocaelililere rahat bir nefes aldırırken, yer altı kaynaksularının da barajı beslemesiyle birlikte su seviyesinin uzun süre düşmemesi bekleniyor.
TARTIŞMALI BARAJ; YUVACIK
Yuvacık Barajı bilindiği gibi kent genelinde uzun süre tartışmalara sebep olmuş, AKP’liler ana muhalefet partisi CHP’yi baraj borçları dolayısıyla sıkça eleştirmişti. Devlet Su İşleri tarafından temeli atılan ancak 36 yıl boyunca inşa edilemeyen Yuvacık Barajı için dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen adım atmış ve yap işlet devlet modeliyle barajın yapılmasına ön ayak olmuştu. Barajın yapım aşamasında maliyeti ve Sefa Sirmen ile kendisine yakın kimi bürokratların bu işten çıkar sağladığı iddiaları tartışma konusu olmuştu. Yuvacık Barajı 1987 ile 1999 yıllarında gerçekleşen hummalı bir çalışma ile tamamlandı.
MALİYETİ 4.5 MİLYAR DOLAR
Dünya devi Thames Water’in ortakları arasında yer aldığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin sadece yüzde 15 hissesine sahip olduğu İzmit Su A.Ş. barajı 15 yıl boyunca işletti. DSİ'nin keşif bedeli 250 milyon dolar olmasına karşın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´ne maliyeti 4.5 milyar doları bulan Yuvacık Barajı ile ilgili olarak, 2005 yılında ilginç bir gelişme yaşandı. Ödeme tablosu üzerinde yapılan incelemede, barajın yapımı için sözleşme harici ödeme yapıldığı tespit edildi.
155 MİLYON DOLAR İLAVE PARA
Büyükşehir Belediyesi bu borç sebebiyle, Yuvacık Barajı işletmesini yürüten Thames Water şirketine yapılan ödemelerde kesinti yapmaya başladı. Kesintileri kabul etmeyen Thames Water konuyu, Viyana'da bulunan Tahkim'e taşıyarak Büyükşehir Belediyesi'nden tam 155 milyon dolar (250 milyon TL) ilave para istedi. Tahkim ise sözleşme harici olmasına rağmen, Büyükşehir Belediyesi'nin Thames Water'e 62 milyon dolar daha ödeme yapmasına hükmetti.
SATIN ALMA ŞARTI HARİCİ ÖDEME
2009 yılına kadar Büyükşehir Belediyesi firmaya herhangi bir ödeme yapmadı. Yuvacık Barajı'nı inşa eden konsorsiyum içinde yer alan İSAŞ'ın Türk ortaklarından GAMA A.Ş., Thames Water hisselerini satın almak için 2009 yılında harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi, sonradan çıkarılan 62 milyon dolarlık borcun üstlenilmesi şartıyla satışa onay verdi ve 2009 yılında Thames Water devri sona erdi.
GAMA A.Ş. 2014’E KADAR İŞLETTİ
24 Ağustos 1995 tarihinde İzmit Büyükşehir Belediyesi ile Thames Water şirketi arasında imzalanan Uygulama ve Su Satış Anlaşması, 10 Nisan 2009 tarihinde resmen bitti. Thames Water hisseleri, İSAŞ'ın yerli ortağı GAMA A.Ş. tarafından satın alındı. GAMA A.Ş., 20 Nisan 2009 tarihi itibariyle yeni yönetim kurulunu toplayarak çalışmalara başladı. Yuvacık Barajı'nın işletmesini 2013 yılı sonuna kadar sürdürecek olan GAMA, buradaki hisselerini 19 Ocak 2014 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devretti.
MAL VARLIĞI 434.5 MİLYON DOLAR
19 Ocak tarihinde gerçekleşen devir sonrasında kamuoyuna Büyükşehir Belediyesi’nin sadece Yuvacık Barajı’nı devraldığı yansıdı ancak belediye barajla birlikte İzmit Su A.Ş.’ye ait olan 434.5 milyon dolarlık (961 milyon lira) kıymet değeri bulunan taşınmazlarını, demirbaşlarını, elektronik cihazlarını, makine ve teçhizatlarını da devralmış oldu.
Kocaeli Manşet