27 / 04 / 2024

Yuvacık Barajı'ndan Sapanca Gölü'ne su takviyesi sonlandırıldı!

Yuvacık Barajı'ndan Sapanca Gölü'ne su takviyesi sonlandırıldı!

İSU Genel Müdürü Bayram: "Yuvacık Barajı'ndan Sapanca Gölü'ne 3 ay boyunca toplam 12 milyon metreküp su verdik. Bugün itibarıyla su takviyesini durdurduk" şeklinde açıklama yaptı.



Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, gölün maksimum seviyeye ulaşmasına 30 santimetre kaldığını belirterek, "Yuvacık Barajı'ndan Sapanca Gölü'ne 3 ay boyunca toplam 12 milyon metreküp su verdik. Bugün itibarıyla su takviyesini durdurduk" dedi.


Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü'nde su seviyesinin maksimum seviyeye yaklaştığını söyledi.


 Geçen yılki kuraklıktan Sapanca Gölü'nün olumsuz etkilendiğini, su seviyesinin 3 metre düşerek 28,8 metreye indiğini anımsatan Bayram, "Şu anda Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi 31,88 metreye kadar ulaştı. Yani yaklaşık gölün maksimum seviyesine ulaşmasına 30 santimetre kaldı. Her gün göldeki su seviyesi 5 santimetre yükseliyor. Bir hafta sonra maksimum seviyeye gelecek. Ondan sonra göldeki fazla su, Çark Deresi'ne akıtılacak" diye konuştu.


Bayram, bölgede yaşayanların "göl, kuruyacak mı, geriye dönülemez noktaya mı gelecek" endişesi taşıdıklarını belirterek, geçen yılki kuraklığın 50 yıldan beri görülmediğini, buna rağmen insanları susuz bırakmadıklarını kaydetti.


- "Yuvacık Barajı'nda 42,5 milyon metreküp suyumuz var"

"Bu yıl kış çok iyi geçiyor. Bölgemiz bol yağış aldı" diyen Bayram, şöyle devam etti:


"Özellikle hem yer altı suyunu beslemesi hem de yüzey suları bakımından bizim için çok önemli kar yağışını aldı. Sapanca Gölü, gayet iyi bir duruma çok kısa sürede geldi. Hem de bizim ana su kaynağımız Yuvacık Barajı'nda şu anda yeterli su var. Yukarıda havzada da iyi kar var. 'Kar erimesi nedeniyle taşkına sebebiyet vermeyelim' diye barajda yedek hacim oluşturuyoruz ve barajdan su bırakıyoruz.


Yuvacık Barajı'nda 42,5 milyon metreküp suyumuz var. Tam dolduğu zaman 50 milyon metreküp alıyor. Şu anda 1 milyon 250 bin metreküp günlük giriş var, şehrin günlük kullandığı su 320 bin metreküp. Kapakları kapttığımızda baraj suyu maksimum seviyeye gelir. Kocaeli'ne yeteri kadar su verebilecek duruma geldikten sonra, Yuvacık Barajı'ndan Sapanca Gölü'ne 3 ay boyunca 12 milyon metreküp su verdik. Bugün DSİ Sakarya Şube Müdürlüğü 'artık göl doldu, yükselme çok hızlı gidiyor. Suyu kesebilir misiniz' dedi. Bugün itibarıyla suyu kestik."


Bayram, Sapanca Gölü'ndeki sıkıntıların kuraklık nedeniyle mevsimsel çekilmeden kaynaklandığını, "Sapanca Gölü, artık eski görünümüne kavuştu" ifadesini kullandı. 


AA


Geri Dön