10 / 05 / 2024

Yuvataş İnşaat'tan Kurtköy'e yeni proje!

Yuvataş İnşaat'tan Kurtköy'e yeni proje!

Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, 1993 yılından beri gayrimenkul sektöründe, birçok projenin satış ve pazarlama ayağında yer aldı.



Gayrimenkul sektöründe, hem inşaat hem emlakçılık ayağında 15 yıldır profesyonel yönetici olan Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, grubun Kurtköy'deki Alize Park Evleri ve Akfırat'taki TepePark Villaları'nı Ağustos 2009'da teslim edeceğini belirterek, " 2009'un yaz aylarında Yuvataş ve Beşyıldız, Kurtköy'de 400-450 konutluk yeni bir projeye başlayacak" dedi. Ervardar, 25 dönümlük arsadaki yeni hakkında "Daha önce bir proje hazırlanmıştı, ancak 'Kurtköy'e yakışmaz' diyerek yepyeni ve Kurtköy'e yakışacak bir proje hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, 1993 yılından beri gayrimenkul sektöründe, birçok projenin satış ve pazarlama ayağında yer aldı. 5 yıl boyunca Turyap Organizasyon Geliştirme Müdürlüğü ve Turyap Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Güzin Ervardar, şu anda Yuvataş İnşaat'ta Genel Koordinatörlük görevini yürütüyor. Güzin Ervardar, "Yaşanan ekonomik krizler Türkiye'nin lokomotif sektörü olan gayrimenkulü derinden etkiliyor fakat bu etkinin psikolojik boyutu, gerçek etkilerin önüne geçti. Bir felaket tellallığı sürüp gidiyor" şeklinde açıklamada bulunuyor. Grubun projeleri hakkında bilgiler veren Ervardar, "Emlak sektöründa toz duman 2009'da dağılacak, 2010'da hareketli bir piyasa olacak" yorumunu yapıyor.
Ervarda, bu ayki dergimize başta Yuvataş İnşaat'ın yeni konut projeleri olmak üzere, önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektöründe yaşanacak gelişmeler hakkında öngörülerde bulundu.

Hürriyet Emlak: Kendinizi ve Yuvataş İnşaat'ı kısaca tanıtır mısınız?
Güzin Ervardar:1993 yılından beri emlak sektöründe çalışıyorum. İlk önce Turyap'ın franchise'larıdan sorumluydum. Organizasyon Geliştirme Müdürü olarak 1993'te başladım. 1995'te şirketin yönetim kurulu üyesi oldum. Ondan sonra 1998'de son franchise'ı kendime vererek devam ettim. 2002'ye kadar yönetim kurulu üyeliğim devam etti. Turyap ile bağım oldukça uzun sürdü. 5 yıl, Turyap Bostancı temsilcisiydim. 2002 sonrası da birçok projenin satış ve pazarlama organizasyonunu üstlendim. Ekim ayı başında TepePark Villaları'nın pazarlamasına başladım. Grupta çok eskiyim aslında. Ama Tepepark'ı pazarlamaya başlamam yeni. Yuvataş İnşaat ise 1996 yılında inşaat sektörüne girmiş bir şirket. 1995'ten beri, 23 yıldır anonim şirket. Binlerce konut üretmişler. Bodrum'da da küçük bir villa projesi yaptılar. 2006'da TepePark Villaları'na, 2007'de ise Ekşioğlu Beşyıldız ile Alize Park Evleri'ne başladılar. TepePark'ta 42 villa, Alize Park'ta 142 daire var. Yuvataş; gerçek işi inşaat olan bir grup. Ve 40 küsur yıldır da bu işi yapıyorlar.

Hürriyet Emlak: Grup, inşaatın dışında bir iş yapmamış mı?
Ervardar: 42 senedir inşaatın dışında bir iş yapmamışlar. Yani; trend diye, moda diye, son dönemin gözde işi diye girilmiş, 'Bir arsam var, üstüne bir şey yapayım' diye bu işe girmiş bir şirket değil. Yuvataş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Bulguroğlu. Kurucularından. Diğer ortağı Ünal Aydınoğlu. İkinci nesil, yani çocukları da şirkette yönetim kurulu üyesi.

Hürriyet Emlak: Alize Park Evleri'nden biraz sözeder misiniz?
Ervardar: 11 bin metrekarede, 10'ar katlı sadece 4 blok var. 4 planda daireler var. 120 metrekare, 140 metrekare, 170 metekare ve 195 metrekare. Alize Park, lokasyon olarak çok özellikli bir yerde. Proje, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın karşısında yer alıyor. Yenişehir bölgesinde. Önünde 6 şerit, 30 metre genişliğinde yol alan, Yenişehir bölgesinin bulvarı olmaya aday bir lokasyonda. Yanında 40 dönüm park alanı var. Kurtköy'de şu anlamda da ayrıcalığı var. 170 metrekare olan daire 3+1. Gerçek 3+1. 195 metrekare ise 4+1'imiz. Çok büyük bir plan. 120 metrekare, birçok firma tarafından normalde 3+1 olarak yapılır. Fakat burada 2+1. 140 metrekare olan daireler ise 3+1. Geleneksel aile tipi için uygun bir metrekare. Bu metrekareler net'e de çok yakın. Kapalı otoparkı var, jeneratörü var, havuzu var, kafeteryası var, saunası var, fitness salonu var, tenis kortu var. Orada da kameralarla güvenlik var. Herşeyi düşünülmüş bir proje.
Hürriyet Emlak: Fiyat aralığı nedir?
Ervardar: Fiyatlar; 185 bin YTL ile 325 bin YTL aralığında. Şu anda çok uygun. Metrekare fiyatları bin 500 ila bin 600 YTL aralığında.

Hürriyet Emlak: En çok hangi tip daireler talep görüyor?
Ervardar: Alize Park Evleri'nde, pazarlamaya başlamadan önce Beşyıldız Yuvataş'ın eski müşterileri lansmandan önce dairelere talep gösterdi. O müşteriler küçük daireleri tercih etti. Çünkü onlar 'Bu grup ne yaparsa alırım' diye düşünüp, teknik şartnamesine bakmadan alan sadık müşteriler.

Hürriyet Emlak: Alize Park'ta, satışı yapılan 120 konutun kaçını sadık dediğiniz kitle aldı?
Ervardar: Yüzde 30'u diyebilirim.

Hürriyet Emlak: Yani yüzde 30'u, daha satışa çıkılmadan satılmıştı...
Ervardar: Evet. Bunlar yatırımlık aldığı için daha çok 120-140 metrekarelik küçük dairelere ilgi gösterdiler. Fakat lansmanı yapılıp satışa başlandığında en çok büyük daireler talep gördü. Çünkü Alize Park'ın hoş bir projesi var. Lansmandan sonra herkes yaşamak için tercih etti. Bir gayrimenkulün elbette yatırım değeri olur. Ama yaşamak için olduğunda 195 ve 170 metrekarelikler tercih edildi. Henüz satılmayan 23 dairenin içinde 2-3 tane büyük daire kaldı.

Hürriyet Emlak: İnşaatı ne zaman başlamıştı?
Ervardar:2007 yılında inşaatına başlandı. TepePark Villaları'ndan daha sonra yapımına başlandı. İki proje de aynı anda teslim edilecek. Villanın altyapı çalışmaları daha zor. Burada, bir kere 42 tane temel var. 48 dönümde; dökülen beton duvarlar bile birkaç temel kadar. Müstakil evlerin inşaat zorlukları var. Daha maliyetli, daha zor.

Hürriyet Emlak: Kurtköy'e ulaşım imkanları gelişiyor. Peki Akfırat ne durumda?
Ervardar: Akfırat'ta yerleşim de tam anlamıyla başlamadı. Minibüsler, bazı otobüs hatları var ama çok değil. Koç Lisesi ve Formula 1 bölgesine gelip, Akfırat'tan ring yapan hatlar var ama, Kurtköy-Yenişehir bölgesine daha çok minibüs-otobüs var.

Hürriyet Emlak: TepePark Villaları'nı da biraz detaylarını anlatabilir misiniz?
Ervardar:Bu bölgede, Akfırat'ta sadece villa imarı var. Villakent olarak gelişiyor o yüzden. TepePark'ın bir özelliği var. Ne ikiz villa, ne sıra ev. Hepsi müstakil. Yaklaşık 48 dönümde 42 villa var. Villa başına düşen arsa payı 1.2 dönüm. Villa başına düşen bu geniş alanla gerçek müstakil. O anlamda keyifli. Ben, yüzlerce villa aynı anda olunca, çok keyifli bir hayat olduğuna inanmıyorum. 100-150 ve daha üzeri olunca keyifli olmuyor, 10-15 villa olunca da sosyalleşmek için yeterli fırsatınız olmuyor. Komşu olmuyor. Aidatlarla da baş edilemiyor çok küçük projelerde. Bu işin optimumu 40-50 villa gibi. Bizim 42 villalık projemiz bu amaca hizmet edecek gibi. Aidatlar da yüksek olmayacak. Bazı sitelerdeki daire aidatı kadar villa aidatı olacak.

Hürriyet Emlak: Aidatlar ne kadar olacak?
Ervardar: 350-400 YTL civarı planlıyoruz. Hem de müstakil bir hayat olacak. Villa içlerinde her türlü konfor düşünülmüş. Mesela elektrikli panjur, merkezi-üflemeli kanal tipi klima, merkezi elektrik süpürgesi, sensörlü ışıklar. Daire içindeki ahşap, mutfak mobilyası, parkesi, kapısı, alıcıya seçme imkânı, kendi zevkine göre yapılacak Drenajı, izolasyonları, iddialı bir proje... Teknik odası var. Her türlü donanım. İç dekorasyon alıcının zevkine göre yapılıyor. A sınıfı markalarla çalışılıyor. Site içinde de merkezi sulama sistemi var. Bahçenize kendiniz bakacaksınız diyoruz ama, düğmeye basacaksınız bahçe sulanacak. Jeneratörü, sosyal tesisleri var. 42 villanın 3 tane havuzu olacak, toplam 800 metrekare. Kameralarla güvenlik, atık su arıtma tesisi, yağmur suları ve sitenin suları arıtılarak bahçe sulamasında kullanılacak. Akıllı proje. Villa içinde akıllı dedektör, yangın alarmı, duman dedektörü, bunlar güvenlikle bağlantılı. Akıllı ev, her anlamda. Akıllı villa.
Hüriyet Emlak:TepePark'ın inşasına ne zaman başlandı?
Ervardar: 2006 yılında inşaatına başlandı. Yaklaşık 49 dönüm alanda 42 villanın hiçbirisi, dediğim gibi ne sıralı, ne ikiz villa. Dört tarafı açık, bahçeli villalar. Üç tip villa var. 440 metrekare olana Kehribar diyoruz. 330 metrekare olan villaya Safir. 320 metrekare olana da, Ametist diyoruz. İki plan birbirine çok yakın. Aralarında 10 metrekare fark var. İçindeki konfor hepsinde aynı.
Her detay düşünüldü. Yaşam alanı olarak planlanan alt katlar da var. Üç katın yüzde 100'ü yaşam alanı.

Hürriyet Emlak: Fiyatları hangi aralıkta?
Ervardar: 660 bin YTL ile 860 bin YTL aralığında. Metrekaresi 2 bin YTL. Bu metrekare fiyatları ile Kozyatağı'nda daire alamazsınız. Alışveriş için burada imkanlar gelişiyor. Şehir içinde daire parasına yakın fiyata villa sahibi olunuyor ve bu konforda yaşanıyor. Ortak alanlar var. Kat irtifakı, her bir villa sahibinin 1.2 dönüm arsa payına göre kuruluyor. Evi alıyorsunuz, 1.2 dönüm arsa payınız oluyor. Genelde evin fiyatı metrekareye bölünür. Arsanınkini bölersek zaten, üste para veriyor gibi oluruz. Burada bir metrekare imarlı, altyapılı arsanın fiyatı 200 dolar. Metrekaresi 200 dolardan, yaklaşık 1.2 dönüm arsayı zaten 370-380 bin YTL'den aşağı alamazsınız. Bu paraya villaya ve arsa payına sahip oluyorsunuz. Biz arsayı sıfır maliyetli gibi konuşuyoruz. Ama burada 1.2 dönüm arsaya da sahip olacağınızı unutmamanız gerekiyor.

Hürriyet Emlak: TepePark'ta kaç villa satıldı?
Ervardar: Elimizde halen satılık 10 villa kaldı.

Hürriyet Emlak: 2008'de kaç villa satıldı?
Ervardar: Krizle bağlantı kurmak için sorduysanız, Ekim ayında bile satıldı. Son ik ay içinde villalar sattık.

Hürriyet Emlak: Kriz insanları nasıl etkiledi?
Ervardar: Türk insanı için gayrimenkul sahipliği çok önemli. İnsan ilk evini başını sokmak için alıyor. Bayramdan döndük ciddi dalgalanma oldu. Biz; bir firma olarak bankadan kredi kullanmak istemeyen, fiyatı yüksek bulanlara vade yapıyoruz. Alize Park'ta yarısını peşin alıp, sekiz aya vade farksız vade yapıyoruz. TepePark'ta da 12 aya kadar vade farksız vade yapıyoruz. Veya yarısını peşin alıp 36 aya kadar da aylık yüzde 1.2 farkla, piyasanın çok altında bir oranla vade yapıyoruz. Bankayı tercih etmeyen bunu yapabilir. Piyasalarda minimum aylık faiz yüzde 1.8 ile 2 arasında. Fakat müşterilerimize hep söylüyorum: Ben de evimi 2001 yılı sonunda aldım. Krizin tam ortasında. Aylık yüzde 3.95 faiz oranıyla konut kredisi kullandım. Şu anda o kadar dehşete kapılacak bir oran ki! Bugün aylık yüzde 1.8 yüksek, yüzde 1.6'ya düşse iyi mi diye değerlendirme yapıyoruz, ama biz her zaman söyleriz ki, hayatımızın en akıllıca yatırımı aldığımız o ev.


“400-450 konutluk yeni projeye başlayacağız”
Hürriyet Emlak: Kurtköy'de yeni bir projeye başlayacağınızı duyduk. Bu proje hakkında bilgi verir misiniz? Ayrıca, yeni projeleriniz olacak mı?
Ervardar: Havalimanı ile Viaport Alışveriş Merkezi arasında bin noktada 25 dönüm bir arazimiz var. O projede de Beşyıldız-Yuvataş ortak olarak proje geliştirecek. Tüm hazırlıklar tamamlanmıştı esasında. Kurtköy'de yıllık ve aylık değil, günlük değişmeler oluyor. O yüzden biz dedik ki, 'Bu proje Kurtköy'e yakışmaz. Daha yakışanı olmalı. O yüzden eski proje çöp oldu. Baştan yola çıkıp, mimarisi daha iyi, daha fark yaratacak bir proje hazırlattık. O proje baştan çalışılıyor. Birkaç ay lansmanı gecikecek. 400-450 arasında konut olacak. Daha sayı kesinleşmedi. Yuvataş Grubu'nun yapacağı en büyük proje. Tüm hazırlığımız, bu ikinci projeyi bitirip üçüncü projeye başlamak. O projede 1+1'ler de olacak. O bölgede 1+1'ler arttı. Biz AlizePark'ta 1+1 düşünmedik. Yeni projede ise beklentilere uygun, daha ufak daireler olacak. Lüks fakat daha küçük metrekarelerde daireler olacak.


“Bölgenin hakkı bu değil”
Hürriyet Emlak: Yeni projenizde metrekare başına fiyatlar ne olabilir?
Ervardar: Satış tarihi belli olmadığı için konuşamıyorum, ama şu anda konuşulan fiyatların olmayacağı kesin. Metrekaresi 2 bin 500 ile 3 bin YTL'nin konuşulduğu projeler olmalı. Çünkü bu bölgenin hakkı o. Şu anki proje zaten yeterince lüks. Ama, bölgede olması gereken metrekare fiyatları bu. Projenin lansmanı yaz başı gibi olacak. Metrekare fiyatı 2 bin YTL'nin üzerinden başlar. Bölgede metrekaresi şu an bin 700- bin 800 YTL'ye kadar konutlar satılıyor.

Hürriyet Emlak dergisi Aralık sayısı

Geri Dön