Kent Haberleri

Yüzbinlerce Bağ-Kur’luya müjde! Prim gün sayısında hayaller gerçek oluyor! Bakan Bilgin madde madde açıkladı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bağ-Kur'lu çalışan çok sayıda tüccar, esnafa işverenin sağladıkları istihdama göre emeklilik prim gün sayısını düşürecekleri söyledi. Buna göre, küçük esnafın, tüccarın emekliliği kapsamında gerekli prim gün sayısı SGK'lılarla eşitlenmiş olacak. Ziyarette Başkan Baran, SGK kapsamında 4A, 4B arasında emeklilik için prim ödeme gün sayısı bakımından farklılıkların altını çizerek, üyelerinin içinde olduğu Bağ-Kur'lu işverenlerin emekliliği için gerekli olan 9 bin prim gün sayısının düşürülmesini talep etti

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu üyeleri ile beraber Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'i ziyaret ederek iş dünyasının taleplerini iletti.

Ziyarette Başkan Baran, SGK kapsamında 4A, 4B arasında emeklilik için prim ödeme gün sayısı bakımından farklılıkların altını çizerek, üyelerinin içinde olduğu Bağ-Kur'lu işverenlerin emekliliği için gerekli olan 9 bin prim gün sayısının düşürülmesini talep etti.

Baran, bu kapsamda ATO'nun 160 bin üyesinden de sürekli talep geldiğini söyledi.

Baran, görüşme sonrası yaptığı açıklamada taleplerinin Çalışma Bakanı Bilgin tarafından pozitif karşılandığını ifade ederek, işverenlerin sağladıkları istihdama göre emeklilik prim gün sayısında çalışmanın yer aldığı bir düzenleme yaptıklarını söyledi.

Baran, "4A olarak bilinen işçi, 4C olarak bilinen memurlar için prim ödeme gün sayısı 7200, 4B olarak bilinen yani işverenler için ise bu süre 9 bin gün uygulanıyor.

Türkiye’de vergi vererek, istihdam sağlayarak, iş yeri açarak, katma değer oluşturarak ekonomiye katkı sağlayan aralarında Ankara Ticaret Odası üyelerinin de yer aldığı işverenlere uygulanan prim ödeme gün süresinin düşürülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

İşte detaylar...

İSTİHDAM SAYISINA GÖRE KRİTER BELİRLENECEK

Bakan Bilgin, Baran'ın isteğine pozitif karşılık vererek bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi.

Bakan Bilgin, bu çerçevede SGK'nın 4B çerçevesinde giren tüm işverenlerin aynı biçimde değerlendirilmeyebileceğinin altını çizerek, istihdam sayısına göre bir kriter belirlenebileceğini ve küçük esnafı daha az primle emekli edecek bir model üzerinde çalıştıklarını belirtti. Yapılacak düzenleme ile birlikte esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SGK'lı çalışanlarla eşitlenmesi bekleniyor.

Yapılacak düzenleme ile beraber iki sigorta kolu arasındaki 1800 günlük süre farkı ortadan kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek ve prim indirimi on ve daha az istihdamı bulunan işyerleri için uygulanacak.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sosyal güvenlik reformu ile birlikte 2008’da işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlenmiş ama Bağ-Kur'lu vatandaşlar için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak uygulanmıştı.

Bu yüzden Bağ-Kur'lu vatandaşlar daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor.

SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58 yaşını, erkekler ise 60 yaşını doldurduğu zaman emekli oluyor. Bağ-Kur'da ise kadınlar 58 yaş ve erkekler ise 60 yaş ve 9 bin prim günü şartlarını beraber sağlamaları halinde emekli olabiliyor.

Normal şartlarda SGK'lı çalışanlar için emeklilik tarihi hesap edilirken, ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi temel alınıyor. Ancak, Bağ-Kur'da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor.

Başvuru formunu eksiksiz dolduran PTT’den 2 yıl boyunca aylık 400 TL alacak!

EYT, SSK ve Bağ-Kur’lunun bayram ikramiyesi ve aylık takvimi bir bir açıklandı!

2023 TOKİ Arnavutköy kura sonuçları ekranı... Tek tek açıklandı! Hemen bakın!