Kent Haberleri

Yüzde 100 zamlandı... Gidince öylece bakakalmayın tıklayın öğrenin

Enflasyonun artmasıyla birlikte birçok kalemdeki ürüne zam geldi. Vatandaşların çok sık kullandığı bir hizmete de yüzde 100 zam geldi. İşte detaylar... Gıda, giyim ve akaryakıtın haricinde hizmet bedellerine de zam geliyor

Vatandaşlar art arda gelen zamlar nedeniyle birçok ürünü artık daha dikkatli kullanmaya başladı. Gıda, giyim ve akaryakıtın haricinde hizmet bedellerine de zam geliyor. Önemli bir hizmet bedeline de zam geldi. İşte detaylar... 

Resmi Gazetede yayınlanan habere göre alım-satım işlemlerinde gerçekleştirilen noter faaliyetlerinde %100 oranında artış yaşandı. Taşınmazlar üzerinde talep edilen noter ücreti sözleşmede yer alan rakam üzerinden binde bir oranında gerçekleştirilecek denildi.

 

Noterde yapılan işlemlere yönelik tarifede %100 artış yapıldı. 2023 yılı noter ücret tarifeleri Resmi Gazetede paylaşıldı. Satış sürecine konu olan taşınmaz üzerinde satış değerinin binde biri esas alınacak. Bahsedilen rakamda ödenecek ücretin 500 TL’den başlayarak 4 bin TL’ye kadar çıkabileceği ifade edildi.

Noter hizmetlerinde harçlar kanununa göre %30 oranında tahsil edilen noter ücretlerinde alt sınırı 8,66 TL iken 17,32 TL’ye çıkarıldı. Vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemelerinde rakam 391,91 TL iken 783,82 TL oldu. Sayfa başı yazı ücreti 11,88 TL’den 23,76 TL’ye çıkarıldı. İşlem başına maktu ücret 7,1 TL’den 7,42 TL’ye çıkarılırken tescili gereken işlemlere ait kağıtlar içinde yine aynı tarifinin uygulanmasına karar verildi.

 

Noterler belirli bir ödeme karşılığında yapılan hukuksal işlemlerde güvenliği arttıracak büyük bir önem taşıyor. Araç alım-satım işlemleri, tespit işlemleri, vasiyetnameler, ölüm belgeleri, emanet işlemleri, ev satış işlemleri noter aracılığı ile gerçekleştiriliyor.

Alınan karar sonrası noter tarife ücretleri %100’ü aştı. Noter Kanunu’nun 103.maddesinde belirtilen hüküm gereğince noterde bir dilden farklı bir dile çevrilen yazılara yönelik kağıt başına her sayfa için 196,62 TL istenecek olduğu ifade edildi.