Ekonomi

Yüzde 190, yüzde 170 ve yüzde 280 zamlandı! Gıda güvenliği için büyük risk

Dünya piyasasında gübre fiyatlarının yüzde 190, yüzde 170 ve yüzde 280 oranlarında zamlanmasının ardından S&P’den yapılan açıklamada, yaşanan fiyat artışının gıda güvenliği için büyük risk olduğu belirtildi. Yapılan uyarıda Rusya’ya bağımlılığın azaltılması gerektiği belirtildi.S&P’den yapılan açıklamaya göre, gübre fiyatlarının korona virüs salgını sonrası yaşanan arz kesintileri beraberinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ve Çin’in küresel ısınma ve kıtlık tehdidi nedeniyle ihracat kısıtlamaları başlatmasının ardından ‘tarihi ve sürdürülemez seviyelere ulaştığı’ aktarıldı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poor’s, gübre fiyatlarında yaşanan artışların ardından büyük bir gıda sorunun doğacağı uyarısında bulundu.

S&P’den yapılan açıklamaya göre, gübre fiyatlarının korona virüs salgını sonrası yaşanan arz kesintileri beraberinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ve Çin’in küresel ısınma ve kıtlık tehdidi nedeniyle ihracat kısıtlamaları başlatmasının ardından ‘tarihi ve sürdürülemez seviyelere ulaştığı’ aktarıldı.

Fosfat, üre ve potasyum gübrelerinin fiyatlarının son iki yılda sırasıyla yaklaşık yüzde 190, yüzde 170 ve yüzde 280 oranında arttığı kaydedilen bu açıklamada, sürdürülebilir olmayan derecede yüksek gübre fiyatı artışlarının, ilerleyen dönemde gıda güvenliği için çok büyük bir risk olduğu uyarısında bulunuldu.

Ayrıca açıklamada dünyanın en büyük gübre ihracatçısı Rusya’ya olan bağımlılığın da azaltılması gerektiğini de gösterdiği belirtildi.

S&P’nin açıklamasında, “Bu değişimin gerçekleşmesi için gereken yatırımlar; yüksek enflasyon, arz kıtlığı ve azotlu gübreler için endüstriyi karbondan arındırma amaçlı düzenlemelerin şekli ve maliyetine ilişkin belirsizlikler nedeniyle engelleniyor” değerlendirmesine yer verildi.

Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nde aylık düşüş yüzde 1,9 olarak hesaplandı. Öte yandan küresel gıda fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 daha artış gösterdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan dünya gıda fiyatları endeksi Temmuz ayındaki revize 140,7 seviyelerinden Ağustos ayında ise 138,0’a düştü.

Tahıl fiyatlarını izleyen FAO Tahıl Fiyat Endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,4 geriledi. Bu endeksteki düşüşte uluslararası buğday fiyatlarındaki yüzde 5,1’lik düşüş de etkili oldu. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Temmuz ayına oranla yüzde 3,3 azaldı. Ukrayna limanlarından ayçiçek yağı sevkiyatlarının kısmen kademeli olarak yeniden başlaması yağ fiyatlarındaki düşüşte nispeten etkili oldu.
 

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise 2022 Ağustos ayında yüzde 2 düşerken, Ağustos 2021 değerinin yüzde 23,5 üzerinde yer almaya devam etti. Öte yandan FAO Et Fiyat Endeksi temmuz ayına göre yüzde 1,5 düştü, bir yıl önceki değerinin yüzde 8,2 üzerinde kaldı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise esas olarak Hindistan’daki yüksek ihracat tavanları ve Brezilya’daki düşük etanol fiyatları nedeniyle yüzde 2,1 azalarak Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.