Perakende

Yüzde 200 zam! Market enflasyonu rekora koşuyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) eylül ayı enflasyon verilerini açıklamış ve artan rakamlar dikkatlerden kaçmamıştı. Eylül'de enflasyon yüzde 107.42 olurken bu oran en son Aralık 1997'de 102.83 olarak kayda geçmişti. Ayrıca bazı ürünler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 200 zam yapılmış durumda...İTO verilerine göre, İstanbul'da toptan fiyatlar eylül ayında senelik bazda yüzde 107

Türkiye'de durdurulamayan dolar kuru ve hayat pahalılığı sebebiyle ürünlerin fiyatlarında artış son sürat devam ediyor. İTO verilerine göre, İstanbul'da toptan fiyatlar eylül ayında senelik bazda yüzde 107.42 oranında arttı. Bu oran en son Aralık 1997'de 102.83 ölçüldü.

FİYATLAR YÜZDE 200 ARTTI!

Market raflarında yer alan bazı ürünler geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 200 zamlanmış durumda. Ekonomistler devam eden enflasyon sebebiyle Temmuz'da asgari ücrete yapılan zammın kısa sürede işlevsiz kalacağını ifade diyor. Peki fiyatları neden artıyor? Enflasyon yükselmeye devam edecek mi? Uzmanların enflasyona yönelik öngörüleri neler? İşte detaylar...

 

"MAAŞ ARTIRMAK YETERSİZ KALIR"

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yılbaşında ücretlilerin enflasyonun altında ezilmelerine izin vermeyeceğiz” diye ifade ederken ekonomistler ise yapılan zamların süren enflasyon sebebiyle kısa sürede işlevsiz kalacağını belirterek, "Zamlar sürdükçe ücretli enflasyonun altında ezilir" diye belirtiyor.

Enflasyona ilişkin söylemleri seçim yatırımı olarak değerlendiren Tüketicileri Koruma Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal, önceki açıklamaları ve uygulamaları hatırlatarak kiralara gelen yüzde 25 sınırı gibi "enflasyona ezdirmeyeceğiz" söyleminin de gerçeklikten uzak olduğunu kaydediyor. "Elbetteki tüketicilerin ücretleri enflasyon oranının üstünde artırılmalı" diyen Koçal, ancak kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıttaki zamlara çare bulmadan maaşları artırmanın yetersiz kalacağını belirtti.

Ücret artışlarının alım gücündeki kaybı telafi etmeyeceğini belirten Prof. Dr. Burhan Şenatalar ise durumu şöyle bir örnekle özetledi:  

FAKİRLEŞME DURMAZ

“Yılın ilk ayında maaşınızla 100 kilogram peynir alıyordunuz altıncı ayda bu 80 kiloya kadar düştü. Tam burada yeni zam ile tekrar 100 kilogram almaya başlasanız bile aradaki beş aylık kaybınız telafi edilmemiş olur. Enflasyon aradaki beş ayda sofranızdan çaldığı peynirler bakidir çünkü.”

Resmi enflasyon verileri düşük olduğu için yapılacak zamların yetersiz kalacağını da anımsatan Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise şöyle ifade etti: 

"Önce tanıyı doğru koymak lazım. Gerçek enflasyon belirlenmeli ve sebepleri doğru anlaşılmalı. Türkiye’de enflasyon yüzde 180’dir sebebi de faiz inadı ve üretimdeki yetersizliklerdir. Bunlar siyasetin çözebileceği konular. Ama ücret zamları ile olmaz. Halkın ihtiyaçlarını karşılaması için şarttır ama yetersizdir. Seçim dönemi yatırımı olan bu fazla gibi görünen ücret artışları fakirleşmeyi durdurmaz."

Elimizdeki dolarları bozduralım mı? Doları olanlar hemen bakın sizi yakından ilgilendiriyor

Kore güzellik ürünleri şimdi yüzde 30 indirimli! Watsons K-beauty ürünleri 3 Ekim 2022 fiyat listesi…

Çocuk parası desteği güncellendi! Şimdi başvur en az 350 TL'yi PTT'den hemen al!