Yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini kısa dönem kiralamaya yöneltti!
Son zamanlarda gündemden düşmeyen kira artışlarına gelen sınırlama ev sahiplerinin tercihlerini değiştirdi. Yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri kısa dönem kiralamalara yöneldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, geçen sene başlayan sınırlamada süre bir sene daha uzatıldı
Son dönemlerde hızla artan kiralar sebebiyle tavan zam uygulaması devreye alındı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, geçen sene başlayan sınırlamada süre bir sene daha uzatıldı. Buna göre 2 Temmuz 2024'e kadar sözleşme yenileme döneminde kiracılara en fazla yüzde 25 zam yapılacak.
Paylaşılan detaylara göre, kiracılar söz konusu bu düzenlemeden memnun olurken, mülk sahipleri de alternatif yollara yöneldi. Kimileri taşınmazlarını boş tutmayı tercih ederken, kimileri de çözümü kısa dönem kiralamalarda buldu.
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, son dönemlerde evlerini kiraya verecek mülk sahipleri ‘haftalık ya da aylık olsun’ istiyor. Böylelikle de her kiralamada yeni bir bedel belirleyebilen mülk sahipleri, hem yüzde 25 zam sınırına da takılmamış oluyor, Diğer bir taraftan da kiralık konut arzının sınırlı olduğu bu dönemde, kısa dönem kiralamadaki artış uzun dönem için kiralık konut arayan vatandaşları daha da zorluyor.
HER İLÇEDE VAR
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre geçmiş senelerde şehrin merkezi ilçelerinde turizm odaklı ilerleyen kısa dönem kiralama sektörü artık daha da yaygın. Mega kent İstanbul’un gelişen çeperlerinde dahi kısa dönem kiralık ilanları oldukça fazla. Mülk sahipleri, komisyon karşılığı bu tip kiralamalar gerçekleştiren profesyonel şirketlerle ya da emlak ofisleri aracılığıyla kiracı arıyor. Günlük ve haftalık kiralamanın yanı sıra 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık seçenekler de bulunuyor.
TALEP ARTTI
İstanbul Sancaktepe’de emlak ofisi sahibi Kaan Doğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yüzde 25 sınırı sonrası kısa dönem kiralık sayısının artığını söyledi.
Kaan Doğan açıklamasında “Mülk sahibinin tercihleri artık kısa dönem. Çünkü eğer tek bir müşteri ile uzun dönem için anlaşırsa yüzde 25 zam yapabilecek. Fakat kısa dönemde her yeni kiracıdan istediği fiyatı talep edebiliyor. Yılda birkaç ay boş kalsa da bunu göze alıyor” diye konuştu.
Şişli’de gayrimenkul danışmalığı yapan Ferhat Asgari de konu ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Kimi mülk sahibi kiracı ile uğraşmamak için kısa dönemi tercih ediyor. Zam sınırının dışında tahliye sürelerinin çok uzun olması da oldukça etkili oluyor. Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem sonrasında bölgede eski evlerinden taşınanlar eşyalarını da bıraktı ve kısa-orta dönem kiraya vermeye başladı. Fakat fiyatlar çok yüksek. Şişli’de senelik olunca 19 bin Türk Lirası olan aylık kira, aylık 40 bin liraya çıkıyor. Bu rakamlara doluluk yakalanması .pl zor.”
YABANCILAR KİRALIYOR
Halkalı bölgesindeki gayrimenkul danışmanı Mahmut Manga da konut sahiplerinin yüzde 25 zam sınırını kabul etmediğini söyledi. Manga konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Kira gelirlerini artırmak ve tek bir kiracıya bağlı kalmamak amacıyla kısa dönem kiralamayı seçenler var. Bir de son dönemde içinde kiracısı olan konut satılmıyor. Ev Sahibi uzun dönem kiracı gelirse istediğinde mülkünü satamayacağının farkında. Hem kira sınırına takılmamak amacıyla hem de istediğinde satma özgürlüğü olsun diye alternatif kiralama modellerini seçiyor. Bölgemizde genel olarak üç-altı ay ya da bir sene süreli kiracı isteniyor.”
Başakşehir’deki bir gayrimenkul danışmanı Berkay Murti de ilçede günlük kiralamanın yaygın olduğunu söyledi. Mülk sahibi için söz konusu bu yolun çok daha kârlı olduğunu kaydeden Murti, “Başakşehir ilçesine yabancı ilgisi fazla. Gezmek için, sağlık turizmi için veya akraba ziyaretine gelenler kısa dönem kiralık konut istiyor. Boş evi olan da günlük kiralamaları daha avantajlı buluyor.”
SIKI DENETİM GEREKİYOR
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son iki senede ülke genelinde günlük kiralık ilan sayısının yüzde 50 oranında arttığını dile getirdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, son aylarda da yüzde 25 zam sınırı sebebiyle konutlarını kiraya vereceklerin eşyalı kısa dönem kiralama modeline yöneldiğini kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Konut arzının yetersiz olması sebebiyle söz konusu bu alandaki büyüme kiralık ev arayanlar için negatif bir durum. Bu sebeple de dünyada Airbnb’ye yasak getiren bazı ülkeler oldu. Türkiye'de de hızla büyüyen kısa dönem kiralama sektörü için yasak değil ama sıkı bir denetim gerekiyr. Zorunlu olduğu halde maalesef biliyoruz ki kimlik bildirimi yapılmadan konutlar kiraya veriliyor. İşi yasal zeminine uygun olarak yapanlar ancak yüzde 10-15 civarında” dedi. Mustafa hakan Özelmacıklı ayrıca yaptığı açıklamada kira geliri için konut alanların yanı sıra, pandemi sonrası kent değiştirenlerin, evi kentsel dönüşüme girme sürecinde olanların, gurbetçilerin ve kiracı konumundaki öğrencilerin kısa dönem kiralama modelini seçtiğini dile getirdi.
Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk 1 Eylül’de resmen başlıyor!
Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İşte 2023 kira kontrat örneği!