Ekonomi

Yüzde 30 ile yüzde 1400 arasında kâr etmek mümkün! İşte yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler...

Yatırım yapmak isteyenler en kolay yöntem olan faiz, altın ve döviz gibi alanlara yöneliyor. Ama araştırma ve uzman görüşleriyle ilerlendiği zaman çeşitli yatırım araçları da bulunuyor. Profesyonel ekiplerce yönetilen ve amacı kâr ettirmek olan fonlara para girişi günden güne artıyor. İşte detaylar.

Yatırım yapmak isteyen kişiler için sermaye piyasalarında pek çok enstrüman bulunuyor. Türkiye’de genel olarak mevduat, döviz, altın gibi yatırımlar ön plana çıkarken borsa, fon, tahvil gibi birçok farklı içeriklere sahip yatırım araçlarına rağbet gösterilmiyor.

Son zamanlarda halka arzların da etkisiyle hisse yatırımcısı sayısı 7 milyonu geçti. Sermaye piyasalarındaki ilginin temel nedenini kısa sürede yüksek getiriler elde etme arzusu öne çıkarıyor.

Borsa İstanbul’un güçlü yükselişi fon piyasalarına da olumlu şekilde yansıyor.

Yapılan uygulamalar ve kolay hale gelen yatırım yapma hareketiyle beraber fon, hisse, tahvil alım-satımı yapmak yalnızca bir tuşla gerçekleşebiliyor.

KÂRLILIK YÜZDE 30 İLE YÜZDE 1400 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre, doğru zamanda doğru hisse veya fona yatırım yapan kişiler kazançlarını katlamayı sürdürüyor. TEFAS’ın verilerine göre genel olarak hisse yoğun fonların daha fazla prim yaptığı dikkate alındığında yatırımcılar son 1 senede yüzde 1400’e varan kârlar sağladı. Risk almak istemeyenler de yüzde 32 bandında yıllık kâr ettiği görülüyor. Ortalama olarak kârlılık ise yüzde 80-200 bandında değişiyor.

FON NASIL ALINIYOR?

Fon almak için herhangi bir banka ya da aracı kurumda yatırım hesabınız bulunuyorsa hisse senedi alır gibi alım gerçekleşebiliyor. Bu kapsamda, her fonun kurucusu olan bir portföy yönetim şirketi bulunuyor. Yatırım yapmak istenen portföy şirketi tercih edilmesinin ardından ilgili fon da seçilerek satın alma gerçekleştiriliyor.

1 LİRAYLA DA YATIRIMA BAŞLAYABİLİRSİNİZ

Bir TL’si olan da fon yatırımcısı olabiliyor. Bazı fonlar çok hızlı artsa da adet fiyatları 30-40 kuruş seviyelerinde bulunuyor. Bu yüzden yatırım yapmak için büyük meblağlara ihtiyaç duyulmadan küçük miktarlarla fon sepeti yaparak yatırımcı olabilirsiniz.

TAKAS MANTIĞI İŞLİYOR

Fonu almak ve satmak konusunda hisse senetlerindeki T+2 mantığı devreye giriyor. Fon alındıktan sonra alınan gün dahil olmak üzere üçüncü gün portföyünüzde görünmeye başlıyor. Satışta da aynı biçimde üç günün ardından para hesabınıza geçiyor.

FON YATIRIMI YAPARKEN DİKKAT EDİN

Fon alımı gerçekleştirirken yalnızca getirisine değil aynı zamanda hangi hisselere yatırım yapmış, fon portföyünde mevduat, hisse senedi oranı, yatırım fonları katılma payları, özel sektör dış borçlanma araçları, vadeli işlemler teminatları, özel sektör tahvilleri ve bunun yanı sıra, yabancı özel sektör borçlanma araçları gibi pek çok varlık dağılımı oluşabiliyor. Her birinin kendi içinde riskleri yer alıyor. Bu riskleri analiz etmek için TEFAS’tan kontroller sağlandıktan sonra Kamuyu Aydınlatma Platformundan da (KAP) Portföy Dağılım Raporu’nu analiz etmek yararlı olabilir.

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kirada yüzde 25 sınırı bir yıl daha uzatılacak mı? Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı!

IBAN numaranıza bir kereliğe mahsus bin TL yatacak! Hemen hesabınızı kontrol edin!

Tam 7 bankanın faiz getiri hesabı sil baştan değişti! İşte banka banka mevduat faiz hesabı...