22 / 11 / 2024
fuzul

Yüzde 40 artacak. Un, süt, et, yoğurt, ekmek, çay hepsine tek tek zam gelmişti. Bir zam da ona geliyor

 Yüzde 40 artacak. Un, süt, et, yoğurt, ekmek, çay hepsine tek tek zam gelmişti. Bir zam da ona geliyor

Enflasyonun artması ve zamların devam etmesiyle birlikte vatandaşın alım gücü hızla düşmeye devam ediyor. Un, süt, et, yoğurt, ekmek, çay hepsine tek tek zam gelmişti. Bir zam da ona geliyor. Yüzde 40 artış yaşanacak.




Ülkemizde son dönemde vatandaşın alım gücünde ciddi bir düşüş meydana geldi. Yetkililerin bir yandan çalışmaları devam ediyor ancak bir yandan da zamlar eklenmeye devam ediyor. Son gelen zam da vatandaşlarda şaşkınlığa neden oldu. 

Enflasyonun artması ve zamların devam etmesiyle birlikte vatandaşın alım gücü hızla düşmeye devam ediyor. Un, süt, et, yoğurt, ekmek, çay hepsine tek tek zam gelmişti. Bir zam da ona geliyor. Yüzde 40 artış yaşanacak.

TEMMUZ AYINDA YENİDEN DEĞİŞECEK İDDİASI

31 Mart seçimlerinden önce yapılan açıklamada Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS) alt limit fiyatlarına yüzde 75'lik zam yapıldığı duyurulmuştu. Yılın ilk aylarında 100 TL olarak uygulanan alt limit, 3 Nisan tarihi itibarıyla geçerli olacak şekilde 175 TL'ye yükseltilirken, Temmuz ayında yapılan zamların ardından söz konusu limitin yeniden değiştirileceği iddia edildi.

MESAJ ATILACAK

HGS yüklemelerinin büyük bölümü bankalara ait mobil uygulamalardan yapıldığından, iddiaya ilişkin ilk bilgilerin özel bankalara talimat yoluyla iletildiği öğrenilirken, bu hafta içerisinde bankaların müşterilerine konuya ilişkin bilgilendirme mesajı atması bekleniyor.

OTOMATİK YÜKLEME MİKTARI

Bu değişiklikle birlikte, 1. sınıf HGS ürünlerinin otoyol ve köprü geçişlerinde bakiye yetersizliği yaşanmaması hedefleniyor. Otomatik yükleme tutarı da 245 TL olarak güncellenecek.

TEPKİ VAR

Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 38'lik zammın ardından doğalgaz fiyatlarının da otomatik olarak yükseleceği öğrenilirken, temmuz ayında artan ÖTV ile birlikte akaryakıt, sigara ve alkol fiyatları da otomatik olarak zamlanmış oldu.
Ekonomistler, yapılan bu zamların enflasyonu düşürme hedefiyle çeliştiğine dikkat çekerek, Türkiye'de uzun süre daha yüksek enflasyon görülmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

HIZLI GEÇİŞ SİSTEMİ NEDİR

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği Türkiye'de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle gişelerde ödeme yapmak için duraksamadan hızlı bir geçiş sağlanır. Sistemde ek olarak gişelerden geçen aracın dört farklı açıdan görüntüsünü çekerek sınıf ve plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır. Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür.

Köprü ve otoyol gişelerinde ücret toplama işlemleri, ilk zamanlarda nakit para ile gerçekleştirilirken, OGS sisteminin devreye alınmasıyla nakit para ile tahsilatın sonlandırılması düşünülmüştü. Fakat OGS cihaz ücretinin yüksek olması ve cihaz alım işlemlerindeki prosedür fazlalığı sebebiyle hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşılamadı. Daha sonra kart bedeli düşük ve kolay alınabilen KGS sistemi devreye alınarak, karayollarında nakit para tahsilatı sonlandırıldı. KGS sisteminin, nakit para tahsilatına benzerliği sebebiyle araçlarda dur-kalk nedeniyle zaman aşımı ve kontör bitmesi gibi sorunlarla karşılaşıldı. Yeni teknolojiler kullanılarak, kullanılan her iki sistemin iyi yönleri bir araya toplanarak hızlı geçiş sistemi geliştirildi. HGS sisteminde kullanılan yazılımlar büyük oranda Türkiye'de üretilmiştir. HGS sisteminin devreye girmesi ve 1 Şubat 2013 itibarı ile Türkiye'de kullanılan KGS sistemi kullanımdan kaldırılmıştır.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön