27 / 04 / 2024

Yüzyılın dönüşümü başlıyor! Her bir konut için 1,5 milyon lira destek verilecek!

Yüzyılın dönüşümü başlıyor! Her bir konut için 1,5 milyon lira destek verilecek!

Yüzleri güldüren 'Yarısı Bizden' kampanyası ile ilgili önemli açıklamalar yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Program çerçevesinde kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verileceğini söyledi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yüzyılın Dönüşümü İstanbul’ programında mega kentin kentsel dönüşümdeki yol haritasını açıkladı. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mega kentin dönüşümünde "Yarısı Bizden" kampanyası ile kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon lira destek verilecek.

Yüzleri güldüren kampanyaya ilişkin önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Program dahilinde kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon Türk Lirası destek verilecek. Destek miktarı bağımsız bölümlerin maliyetine göre değişmeyecek. Bunun 700 bin lirası hibe, 100 bin lirası tahliye desteği, 700 bin lirası da kredi desteği olarak verilecek. Verilen kredi ilk yıl faizsiz, 10 yıl vadeli olacak. Söz konusu kredilerin ödemesine konutlar tamamlandıktan sonra başlanacak, ilk senesi faizsiz tahsil edilecek. Kalan senelerde kredi maliyet oranı TÜFE’nin yarısı kadar olacak. Vatandaş ruhsatı aldıktan sonra anlaştığı müteahhide bildirecek, ödemeler inşaat seviyesine göre aşamalı şekilde yapılacak” dedi.

Yüzyılın dönüşümü başlıyor! Her bir konut için 1,5 milyon lira destek verilecek!

ÖNCELİK HANGİ YAPILARDA?
 

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre “Yarısı Bizden” kampanyasına mega kent İstanbul’da toplam 1 milyon 233 bin bağımsız bölüm için müracaat yapıldığını dile getiren Özelmacıklı “Dönüşümün öncelikli olarak yüzde yüz anlaşma sağlanmış olan binalardan başlayacağını değerlendiriyoruz. Yüzde yüz uzlaşma sağlanmış olan bina sayısı 14 bin şeklinde açıklandı. Bu da yaklaşık olarak 72 bin bağımsız bölüme denk geliyor. Şimdiye kadar 800 bine yakın bağımsız bölümün dönüşüme girdiği mega kent İstanbul’da, 170 bin 941 bağımsız bölümün dönüşüm süreci sürüyor” diye konuştu. 
 

Açıklamasında Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’nin 2021 yılı verileri üzerinden de mega kent İstanbul’un yapı stoğu hakkında bilgiler paylaşan Mustafa Hakan Özelmacıklı,  “Mega kent İstanbul’da yaklaşık olarak 1 milyon 448 bin 341 adet yapı birimi bulunuyor. Bu binalar içinde 6 milyon 384 bin 524 adet bağımsız birim konut işlevi ve 1 milyon 176 bin 474 adet bağımsız birim ise işyeri işlevi görüyor. Mega kent İstanbul içindeki yapılar yapım yılı ve ilçe dağılımına göre hesaplandığı zaman 246 bin 47 yapı 1980 öncesi 538 bini de  1980-2000 yılları arası inşa edilmiş. Bu konutların da önemli bir bölümü mühendislik hizmeti almadı. Söz konusu bu durum özellikle mega kent İstanbul için önemli bir deprem riski oluşturuyor. Ayrıca İstanbul halkının yaklaşık olarak yüzde 30’u kiralık konutlarda, yüzde 62,4’ü ise mülkiyetine sahip olduğu konutlarda yaşıyor” diye konuştu.

 

EMLAK İŞLETMELERİNİN ÖNEMLİ ROL OYNAMASI GEREKİYOR

Türkiye genelinde yetki belgesi almış olan 56 bine yakın emlak işletmesi sahibi ve 130 binin üzerinde emlak danışmanı olduğunu kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Emlak danışmanları ve işletmeleri kendi uzmanlık bölgelerindeki ana yapıların mevcut durumunu en iyi bilen kişiler. Mevcut deneyim ve tecrübeleriyle  “Yarısı Bizden” kampanyasınada  destek verebilir, kat malikleri ile iletişim kurarak müteahhitler ile tarafları buluşturabilir. Bakanlığın ve belediyeler bu networke sahip olan emlak işletmeleri ile ortak projeler yürütmesi gerekir. Dönüşüm sürecine emlak işletmeleri de dahil olmalı” dedi. 
 

Mehmet Atmaca'dan kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Depreme karşı önlem olmayacak!

Konut kredisi devredilebilir mi?

Silivri WAW Marina yüzde 50 peşin 12 ay vade fırsatıyla satışta! Yeni proje!


Geri Dön