Sektörel

'Yüzyılın krizi elli yılın fırsatı'

Rixos Başkanı Tamince: "Oyunun kuralını belirleyip saldıralım"

Küresel krizi '50 yılda bir gelecek fırsat dönemi' olarak tanımlayan Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Tamince, sermayenin el değiştirdiği bu ortam için 'Oyunun kuralını belirleyip saldıralım' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en derin krizin yaşandığı 2001'den sonra yıldızı parlayan ve kısa sürede küresel bir yatırımcı olan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, dünya tarihinin en büyük krizinin yaşandığı bu günleri, "50 yılda bir gelecek fırsat dönemi" olarak tanımladı. Krizin 3-4 yıl sürebileceğini ve bu süreçte servetlerin el değiştireceğini ifade eden Fettah Tamince, vizyonu olan ve farklı düşünebilen herkesin bürokraside, devlette, iş hayatında süratle davet beklemeden krizi realize etmenin yollarını araması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti:

BELİRLEYEN OLALIM

"Devlet, millet elele, fırsatları değerlendirelim. Türkiye 2001 krizindeki tecrübesini müdafaada değil taarruzda kullanmalıdır. Eskilerin dediği gibi 'En büyük müdafaa sürekli taarruzdur." "Güç kaybeden rakiplere karşı bir atağa kalkabilir miyiz? Tam da konuşulacak zaman şimdi" ifadelerini kullanan Fettah Tamince, "Rollerin yeniden yazıldığı bu dönemde rolü belirlenen değil, rol yazan olalım" dedi.

YENİ PAZARLAR

Tamince, borsalardaki kayıplar sebebiyle dev yabancı şirketlerin piyasa değerinin üçte bire kadar gerilediğini söyleyen Tamince nakit birikimi olan Türk firmalarının birleşip yurtdışında şirket satın almasının tam zamanı olduğunu vurguladı. Her krizden sonra turizm sektörünün yeni pazarlar keşfettiğini belirten Tamince " 2001 krizinden sonra Rusya Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkelerden birisi haline geldi. Yaşanan mali krizin etkisiyle Rusya pazarındaki daralma ihtimalini hesaplayarak Körfez ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen turist sayısını katlamalıyız. Bunun için özel sektör ve devletin işbirliği içinde üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi. Tamince, Türk Hava Yollarının zarar etme pahasına Antalya'dan Dubai'ye doğrudan uçuşlar koyup sonra da 'uçaklarımız var, buyrun otellerimize gelin' diyebilmesi gerektiğini vurguladı. Sadece Hindistan'dan her gün 10 uçuşun gerçekleştiği, havayolu şirketlerinin aktarma merkezi haline gelen Dubai'den direk uçuş konulması halinde Antalya'ya çok geniş bir cografyadan turist çekilebileceğini vurguladı. Tamince "Acilen kriz masası oluşturmamız lazım" diyerek ilgilileri işbirliğine çağırdı.

ENERJİYE ORTAK ARIYOR

Fettah Tamince turizm ve inşaat sektörü dışında büyüyen yeni alanlardaki iş fırsatlarını da takip ettiklerini belirtti. Enerji sektörünün dikkatlerini çektiğini ifade eden Tamince bu alanda Rusya, Asya, Uzakdoğu ve Körfez bölgesinde gerçekleştirilecek işbirliklerine açık olduklarını belirterek şöyle devam etti: "Enerji sektörü ile ilgili hazırlıklarımız var. Tecrübeli bu alanda birikimi olan yerli ve yabancı bir konsorsiyum ile enerji sektörüne girmeyi planlıyoruz.

İlişkilerimizin iyi olduğu ülkelerde şansımızı deneyeceğiz. Rusya ve Irak'ta büyük fırsatlar var."

İşçi çıkaracağına tasarruf yap!

"Bu ülkede her yıl 500-600 bin yeni istihdama ihtiyaç var. İşçi çıkaracağımıza tasarruf yapalım" önerisini getiren Fettah Tamince'nin verdiği bilgiye göre Rixos grubu yeni dönemde tasarrufa yönelecek. Kimseyi işten çıkarmayı düşünmediklerini belirten Tamince " Zaman tasarruf devri...Ben de bundan sonra özel uçağıma yatıma binmeyeceğim. Yurt dışına çıktığımda şahsi harcamalarımı kısacağım. Yüzde 75 enerji tasarruflu ampulün peşine düşeceğim. Böyle yüzde 30'ların üzerinde tasarruf sağlayabiliriz. Bundan sonra yöneticilerimiz business yerine ekonomide uçacak. Yurt dışında inşaat ve taahhüt alanında planladığımız yatırımlardan da vazgeçmeyeceğiz. Daha önce 3 saat mesai harcıyorsak 15 saat harcayacağız" dedi. Mevcut yatırım planlarında revizyona gitmediklerini vurgulayan Tamince Tayland, Almaatı ve Dubai'daki otel yatırımlarının yıl sonuna kadar açılışını yapacaklarını belirtti. Tamince, "Özsermaye ile finansı çözüyoruz. Para için bankalara gitmi-yoruz" ifadesini kullandı.

Çin'e karşı modelimiz olmalı

Türkiye'nin dünyadaki konumunu güçlendirirken rakip ülkelere karşı iş modelleri geliştirmesi gerektiğini anlatan Tamince, Dubai'deki Ottoman Palace Oteli'nin inşası sırasında Türkiye'den inşaat malzemesi, gıda ve hatta eleman götürdüğünü anımsattı. Tamince, "Önümüzdeki dönemde Çin'de inanılmaz bir kapasite artışı olacak. Çin'in kasasında para da var. Çin Eximbank'ı yatırım yapmak isteyene diyecek ki; sana 10 vadeli kredi vereyim ama benim ürünlerimi kullan. Bunu daha agresif hala getirecek. Biz bunun karşısında hep beraber çalışacağız. Çin'in bu modeline karşı biz de bir model sunmalıyız" dedi.

Şükrüllah DOLU / Yeni Şafak