Genel

Zafer Baysal: Dönüşümün sistemi kendini finanse etmeli!

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Baysal, daha küçük olsa bile kullanım kolaylığı taşıyan konutların ve dikey yükselen binaların zamanla herkesin tercihi haline geleceğini dile getirdi

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Baysal, daha küçük olsa bile kullanım kolaylığı taşıyan konutların zamanla herkesin tercihi haline geleceğini dile getirdi. Bu tür binaların yapılmasını, İstanbul"a yakışmayan görüntülerin sonunu getireceğini belirten Baysal, œşžehir içi ulaşımı   kabusa dönüştüren çarpık yapılaşmış bir kent yerine dikeyde yüksek katlı ama küçük alanlara kurulan binalar tercih edilmeli. Bu yolla insanlara daha fazla yaşamsal alan oluşturulur diye konuştu.  

İstanbulluların bir uçtan öbür uca kolayca gidebilmesi ile kent merkezinden uzak mesafelerde de kolayca yeni kentler kurulacağını gündeme getiren Baysal, büyük ölçekli planlamalarla Maslak, Mecidiyeköy ve Esentepe"ye alternatif olarak yeni iş ve ticaret bölgeleri kurulabileceğini söyledi.

Ekonomik ömrünü tamamlayan ve depreme hazır olmayan yapı stokunun bölgeler halinde kamulaştırılıp yıkılmasını tavsiye eden Baysal, œOrtaya çıkan parseller birleştirilerek, çağdaş şehirciliğe uygun bir imar planlaması yapılmalı. Ulaşımı ve altyapısı çözülmüş parseller, TOKİ"nin müteahhitlerine uyguladığı usullere benzer yöntemlerle oluşturulan bir fona aktarılmalı. Burada belediyeler de söz sahibi olmalı. Sonraki kamulaştırma ve kentsel dönüşüm projelerine de aktarılması gereken kaynaklar çarpan etkisiyle artırılarak kendi yarattığı fonlarla işleyişini sürdüren bir sisteme dönüşmeli. Bu sistem, kentsel dönüşüm sürecini   yıllara yayarak disiplinli ve kurumsal bir altyapıyla çözüme kavuşturmalı diye konuştu.

Zafer Baysal"ın dönüşüm reçetesi:
1- Bölgesel kamulaştırmalarla yıkımlar yapılmalı ve oluşan parseller birleştirilmeli.
2- Ulaşımı ve altyapısı çözülmüş parsellerde çağdaş şehirciliğe uygun imar planlaması yapılmalı.
3- Kurulacak TOKİ benzeri bir yöntemle yeni bir fon oluşturulmalı. Bu fon kendi işleyişini ve yeni dönüşümleri kurulan bir altyapı disipliniyle yıllar içinde çözmeli.