Zafer Çağlayan: Müteahhitler için büyük fırsat var!
Amerika ile ilgili eylem planı hazırladıklarını kaydeden Bakan Zafer Çağlayan, "Müteahhitler için büyük fırsat var"dedi
ABD´YLE ticari ilişkileri güçlendirmek isteyen Türkiye, 6 eyalete çıkarma yapıyor. Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaretin 11.5 milyar dolar olduğunu belirterek, "ABD´ye ihracatımız 3.2 milyar dolar. Bunu artırmak gerekiyor. Potansiyeli olan eyatleri belirledik. Kızılderililer´in yaşadığı bölgede önemli işler var. Hedefimiz 20 milyar dolarlık ticaret" dedi
Türkiye, 13 trilyon dolarla dünyanın en büyük ekonomisi ABD´yle olan ticari ilişkilerini artırabilmek için çıkarma yaptı. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dünya ülkelerinin ihracatından yüzde 0.85 pay alan Türkiye´nin ABD ithalatındaki payının binde 2´lerde kaldığını belirterek, "Buradaki arızayı, aksaklığı ABD´de aramak yerine `Bizim eksikliğimiz nedir?´ dedik. Potansiyel sektör çalışması yaptık" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 11.5 milyar dolara çıktığını belirten Çağlayan, hedeflerinin 20 milyar dolar olduğunu açıkladı. Çağlayan, özellikle müteahittler için ABD´de büyük fırsatlar yer aldığını kaydetti ve ekledi: "Kızılderililerin yaşadığı çevreler en zengin maden yataklarının olduğu yerler. Bu bölgelerde ciddi altyapı yatırımları yapacaklar."
İhracatımız 3.2 milyar $
Bakan Çağlayan, ABD´de 4 eyaleti kapsayan gezinin ilk durağı olan Şikago kentinde düzenlediği sohbet toplantısında, Türkiye-ABD ticari ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye´nin ABD ile ticaretinin gerçek potansiyelden uzak olduğunu, 2009´da 1.6 trilyon dolar ithalat yapan ABD´ye Türkiye´nin ihracatının 3.2 milyar dolarda kaldığını kaydetti.
Ülke masalarını oluşturduklarını, Türkiye ne satar, o ülke ne alır, potansiyel nerededir... Hepsine baktıklarını, her ülkeyi tek tek analiz ettiklerini vurgulayan Çağlayan, bunu yaparken, ABD, Çin, Kanada ve Almanya´ya ülke olarak bakmanın yanlış olacağına, dar ve kısıtlı kalacağına, eyalet bazında çalışmak gerektiğine karar verdiklerini anlattı. Bunun yararlarını gördüklerini, daha önce kendisinin eyalet yöneticisi olarak görüştüğü kişinin bugün Almanya Cumhurbaşkanı olduğunu belirten Çağlayan, ABD´de New York, Kaliforniya, Teksas, Illinois, Florida ve Georgia olmak üzere 6 eyaletin seçildiğini, bunların tesadüfen belirlenmediğini bildirdi.
Çağlayan, "ABD´de eyalet bazında hangi eyalet hangi ülkeden ne kadar ithalat yapıyor. Potansiyelleri nedir. Bunlara baktık ve 6 eyaleti üzerinde çalışmamız gereken eyaletler olarak tespit ettik. Bu gezimizde 4´üne gideceğiz" dedi. Çağlayan, eyalet-ürün potansiyel sektörel çalışma yaptıklarını, bu kapsamda Kaliforniya için gıda, kimya, deri, tekstil, hazırgiyim, ev tekstili, toprak ürünleri, mücevherat, makine imalat, elektrik elektronik, otomotiv yan sanayi, mobilyalar, New York için gıda, kimya, deri, tekstil, hazırgiyim, ev tekstili, toprak ürünleri, mücevherat, demirdışı metaller, Teksas için kimya, toprak ürünleri, demirdışı metaller, makine imalat, elektrik elektronik, otomotiv yan sanayi, mobilyalar, Illinois için makine imalat, elektrik elektronik, otomotiv yan sanayi, Florida için, hazırgiyim, demirdışı metalleri belirlediklerini belirtti.
Payımız artacak
Sektörel ve eyalet bazında böyle bir seyahatin ilk defa yapıldığını belirten Bakan Çağlayan, şunları söyledi:
"ABD´nin ithalatında ilk 5 ay itibarıyla yüzde 34 artış var. Bu yıl sonu itibarıyla bu rakam 2 trilyon doları bulacak. ABD 16 binin üzerinde mal alıyor. Bizim sattığımız 3 bin-3 bin 200 dolaylarında. İlk hedefin ABD´nin ithalatındaki Türkiye´nin payını yüzde 1´e çıkarmak. Bunu 2-3 yıl içinde yapacağız. 20 milyar dolar olur. Şu anda mal ticaretimiz genelleştirilmiş tercihler sisteminde yapılan gümrüksüz ihracat dahil 11.5 milyar dolar. 20 milyar dolar ihracatı çok kolay gerçekleştireceğiz."
Müteahhitler için büyük fırsat var
Amerika ile ilgili eylem planı hazırladıklarını kaydeden Bakan Zafer Çağlayan, "Ekim´de bir daha geleceğiz. Yurtdışı müteahhitlik müşavirliğimiz çok önemli. Bu çerçevede, Apachilerin yaşadığı yerlerle ilgili kongrede bir tasarı var. Kızılderililerin yaşadığı Utah ve o çevreler en zengin maden yataklarının da olduğu yerler. Bu bölgelerde ciddi altyapı yatırımları yapacaklar. Türk müteahhitlik ve müşavirlik sektörü buradan pay almalı" açıklaması yaptı.
Vatan