Zafer Çağlayan: Türkmenistan, en çok iş yaptığımız ülke
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin müteahhitlik sektöründe en fazla iş aldığı ülkenin Türkmenistan olduğunu belirterek, iş hacminin bu yılın sonunda 1,5 milyar dolardan 2,5 milyar dolara çıkmasını beklediklerini söyledi
Çin'in Başkenti Pekin ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki temaslarını tamamlayarak dün akşam Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'a geçen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu sabah Türk Kültür Merkezi'nde Türkmenistan'da faaliyet gösteren firmaların temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Çağlayan, Türkmenistan'da Türkiye'nin 538'den fazla iş aldığını müteahhitlik sektöründe 1,5 milyar dolar tutarında bulunan iş hacminin bu yılın sonunda 2,5 milyar dolara çıkmasını beklediklerini anlattı. Çağlayan "Bu güne kadar burada yaptığımız iş hacmi 17,5 milyar dolara ulaştı" dedi.
Müteahhitlerden önce iş yapılacak ülkelere öncü kuvvetlerin gitmesi gerektiğini belirten Çağlayan, bu öncü kuvvetlerin müşavir ve müteahhitlerden oluştuğunu belirtti. Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nin son derece önem arz ettiğini belirten Çağlayan, burada turizm konusunda çok ciddi yatırımların gerçekleştirilebileceğini ifade etti.
Çağlayan konuşmasının ardından toplantıya katılan firma temsilcilerinden bölgede yaşadıkları sorunları dinledi. Toplantının bu bölümü basın mensuplarına kapatıldı. Devlet Bakanı Çağlayan, bugünkü programının öğleden önceki bölümünde Aşkabat'ta ilk kez gerçekleştirilecek olan ve Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov'un da katılacağı "Türk İhraç Ürünleri Fuarı"nın açılışına katılacak.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Müteahhitlerin yeni gözdesi Türkmenistan
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin müteahhitlik sektöründe en fazla iş aldığı Türkmenistan ile 1.5 milyar dolar olan iş hacmini bu yılın sonunda 2.5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Çin'in Başkenti Pekin ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki temaslarının ardından önceki gün Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'a geçen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, burada Türkmenistan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının temsilcileriyle Türk Kültür Merkezi'nde bir araya geldi.
‘Müteahhitler öncü kuvvet olmalı'
Çağlayan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkmenistan'da Türkiye'nin 538'den fazla iş aldığını müteahhitlik sektöründe 1.5 milyar dolar tutarında bulunan iş hacminin bu yılın sonunda 2.5 milyar dolara çıkmasını beklediklerini anlattı. Çağlayan “Bu güne kadar burada yaptığımız iş hacmi 17.5 milyar dolara ulaştı” dedi.
Çağlayan, müteahhitlerden önce iş yapılacak ülkelere öncü kuvvetlerin gitmesi gerektiğini, bu öncü kuvvetlerin müşavir ve müteahhitlerden oluştuğunu söyledi. Çağlayan, Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nin son derece önem arz ettiğini, burada turizm konusunda çok ciddi yatırımların gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
Konuşmasının ardından toplantıya katılan firma temsilcilerinden bölgede yaşadıkları sorunları dinmeyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, daha sonra da Aşkabat'ta ilk kez gerçekleştirilecek olan “Türk İhraç Ürünleri Fuarı”nın açılışına katıldı. Fuarın açılışında Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov da bulundu.
Deniz Zeyrek/Radikal
Türkmenistan'da hedefe öncü güçle ulaşılacak
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan'daki müteahhitlik projelerinden alınan payın artırılması için müşavirleri "öncü güç" olarak göndermeyi planladıklarını söyledi
Olaylı Çin ziyaretinin ardından önceki gün Türkmenistan'a gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan güne Türkmenistan'da iş yapan Türk müteahhitlerin sorunlarını dinleyerek başladı. Türkiye'nin 538'den fazla iş aldığını Türkmenistan'ın müteahhitlik sektöründe 1.5 milyar dolar tutarındaki iş hacminin bu yılın sonunda 2.5 milyar dolara çıkmasını beklediklerini anlatan Çağlayan payın artırılması için müşavirleri 'öncü güç' olarak göndereceklerini söyledi.
1.6 MİLYAR $'A ULAŞTIK
Türk inşaat firmalarının ülkedeki yatırımlarının 2008 yılında rekor düzeye ulaşarak 5.3 milyar dolar olduğunu anlatan Çağlayan, Türk inşaat firmalarının bu yılın ocak-ağustos döneminde 1.6 milyar dolarlık 26 proje gerçekleştirdiğini belirtti. Yıl sonu hedefinin de 2.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan Türk firmalarının Türkmenistan'da gerçekleştirdikleri inşaat projelerinin toplamının 17.5 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Çağlayan, Aşkabat ziyaretinin bir yönünün mecvut ilişkileri daha da arttırmak olduğunu belirterek, Türkiye'nin dünyanın 225 müteahhitlik firması içinde 31 firma ile dünyanın ikincisi olduğunu ve bundan onur ve şeref duyduklarını ifade etti. Çağlayan, ardından Aşkabat Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışını yaptı. Çağlayan, açılış konuşmasında her gelişinde Türkmenistan'ı değişmiş ve gelişmiş bulduğunu belirterek, "Havaalanından gelirken cadde üzerinde yapılan binaları görünce gözlerime inanamadım" dedi. Başkent Aşkabat'taki Sergi Köşkü'nde düzenlenen 4 Eylül'e kadar devam edecek olan fuarda, yapım inşaat malzemeleri, makine, mobilya, gıda ve ambalaj, kimya, kozmetik, elektrik ve elektronik sektörlerine ilişkin 67 Türk şirketi kendi ürünlerini tanıtıyor.
'Kardeşliğimiz pekişiyor'
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov fuar katılımcılarına bir mesaj gönderdi. Mesajda "Türkmenistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin artması kardeşlik ilişkilerin ve ekonomik işbirliğinin geliştiğinin bir göstergesidir. Bu fuar iki ülke arasındaki ilişkilerin ve güvenilir işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.
Başkan yardımcıları ile görüşecek
Çağlayan,Aşkabat'ta üç devlet başkan yardımcısı ile görüşecek. Çağlayan, ticaret ve tekstilden sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov, ekonomiden sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Tuvakmammet Caparov ve inşaattan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Deryageldi Orazov ile bir araya gelecek.
Enerjide işbirliği çağrısı
ÇAĞLAYAN, Türkmenistan ile Türkiye'nin Avrasya coğrafyasının 2 önemli ekonomisi olduğunu, ancak iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolarda kaldığını vurguladı. Çağlayan, bu rakamın 2 ülke arasındaki dostluğu yansıtmadığını ifade etti. Çağlayan, "Gerek bölgesel gerek sektörel olarak dostluğumuzu çok iyi stratejilerle büyük işbirliklerine çevirebiliriz. Özellikle enerjide 2 ülke olarak avantajlarımızı değerlendirerek 3'üncü ülkeler nezdinde büyük işbirliği yapabiliriz" diye konuştu.
Olcay Aydilek/Sabah