Arsa ve Arazi

Zafertepe bölgesi kentsel dönüşüm çalışması yapacak

Bülent Tanık Zafertepe bölgesi kentsel dönüşüm çalışmasını belediyenin kendi gücüyle yapmayı hedeflediklerini belirtti

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Zafertepe bölgesi kentsel dönüşüm çalışmasını müteahhit mantığıyla ve piyasa mekanizmasıyla değil, belediyenin kendi gücüyle yapmayı hedeflediklerini belirtti. Tanık, Bademlidere ve çevresine ilişkin projeleri anlatmak amacıyla, Yozgat Sorgun Derneği Lokali'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Belediye yöneticileri, meclis üyeleri ve bölgedeki mahalle muhtarlarının da katıldığı toplantıda konuşan Tanık, Çankaya Belediyesinin, bölgesel kalkınma programı uygulama niyetinde olduğu, imarı yetersiz kalan iki ana kuşağı bulunduğunu söyledi. Bunlardan birinin Cevizlidere-Balgat Kuşağı, diğerinin de Bademlidere-Zafertepe hattı üzerinden Cebeci güzergahında bulunan bölge olduğunu kaydeden Tanık, bu bölgelerin bugüne kadar kentsel hizmetlerden yeterince yararlanamadığını ve gecekondu özelliği taşıdığını söyledi. Tanık, bu bölgelerin iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesinin devlet ile Büyükşehir, Çankaya ve Mamak belediyelerinin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Kent Konseyi'nin 31 Ocaktaki toplantısında bölgeden çok sayıda talebin kendilerine iletildiğini anlatan Tanık, "Bunların hemen hemen tamamını yerine getirmiş olduğumuzu düşünüyorum" dedi. Tanık, bölgeye yönelik yaptıkları ve önümüzdeki dönem içinde programa alınan asfaltlama çalışmaları ile sosyal hizmetler hakkında da bilgi verdi. Bölgedeki gecekondu dönüşümü ile ilgili bir imar çalışmasını, özellikle Zafertepe bölgesi için ağırlıklı olmak üzere hızlandırdıklarını belirten Tanık, Ankara'da uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük çoğunluğunun, şu veya bu şekilde gecekonduların başka alanlara taşınmasına yol açtığını savundu. Kendilerinin bu bölgede uygulayacakları dönüşüm çalışmalarının ise yıllardır bu bölgede yaşayan gecekondulunun buradan gitmesine yol açmayacağını ifade etti.

"TOKİ İLE ÇALIŞMA NİYETİMİZ YOK"
Söz konusu çalışmaların ilkelerini belirlemek amacıyla bölge halkının katılımıyla üç toplantı yapacaklarını anlatan Tanık, şöyle konuştu: "Belediyeyi müteahhit mantığıyla kar güden bir yapı olarak değil, hemşehrilerinin hakkını koruyacak, onlara hizmet sunan bir belediye anlayışıyla bu alandaki dönüşümü yapabileceksek alana sokacağız. Yoksa insanları yerinden sürgün etmeye dönük ve belediyeye rant kazandıracak bir bakış açısıyla alana müteahhit olarak girme konusunda bir politika hayata geçirmeyeceğiz. Bunu müteahhit mantığıyla ve piyasa mekanizmasıyla değil, halkın desteğiyle ve belediyenin kendi organizasyon ve teknik gücüyle yapmayı hedefliyoruz." Tanık, gazetecilerin soruları üzerine, bölgede yaklaşık 400 civarında
yapının bulunduğunu anlatarak, "Oradaki yapı analizlerini ve mülkiyet durumlarını, parsel yapılarını inceletiyoruz. Hak sahipliği, İmar Affı Kanunu'ndan yararlanma imkanına sahip olanlar ve olmayanlar tespit edilecek. TOKİ ile beraber çalışma gibi bir niyetimiz yoktur. 20 milyon lira civarında bir para ile bütün yapılaşmanın sağlanabileceği kaba hesapları yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.
AA