Kent Haberleri

Zağnos Paşa Camisi ve Külliyesi restore edilecek!

Fatih Sultan Mehmet Han'ın vezirlerinden ve kayınpederi olan Zağnos Paşa'nın, 3 Mart 1461 tarihinde yaptırdığı, 48 ustanın 6 haftada bitirdiği Zağnos Paşa Camisi ve Külliyesi restore edilecek.

Fatih Sultan Mehmet Han'ın vezirlerinden ve kayınpederi olan Zağnos Paşa'nın, 3 Mart 1461 tarihinde yaptırdığı, 48 ustanın 6 haftada bitirdiği Zağnos Paşa Camisi ve Külliyesi restore edilecek. Burası Mustafa Kemal'in 7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir'i ziyareti sırasında hutbe okuduğu cami olarak da biliniyor. 553 yıldır ayakta duran ve ibadet edilen bin 500 kişilik cami, yaklaşık 2 yıl sürmesi beklenen restorasyon sebebiyle geçici olarak kapılacak. Bu sürede ihtiyacı karşılamak üzere bahçesine iki çadır kuruldu.


İstanbul'un fethi sırasında ordunun başında kumandan olan ve Balıkesir'de vefat eden Zağnos Paşa'nın türbesi, caminin avlusunda bulunuyor. Camide, Atatürk'ün yanısıra Mehmet Akif Ersoy da Kurtuluş Savaşı döneminde bir hutbe okumuştu. Günümüzde külliyenin sadece camisi ve hamamı ayakta. 1897 yılındaki depremde büyük zarar gören cami ve türbe, 1904'te dönemin Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından yeniden yaptırılmış. Balıkesir'in en büyük camisi olan Zağnos Paşa, şehrin tam ortasında bulunuyor. Kıble tarafındaki bahçede, ahşaptan yapılan türbe yer alıyor. İçinde Zağnos Paşa'nınkinden başka, kime ait olduğu bilinmeyen iki kabir daha göze çarpıyor. Türbenin yanıbaşında ise Zağnos Paşa'nın torunlarına ait olduğu tahmin edilen 70 kabir bulunuyor.


Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapılan cami, 10 gün sonra tamamen kapatılacak. Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, caminin hem yapılışının hem de yıkılışının Balıkesir'in sosyal hayatı için çok önemli olduğunu söyledi. Erarı, "Cami, 1998 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Aradan 17 geçtikten sonra bugün yine camimizi restorasyona almış bulunuyoruz. İhalesini ve yer tespitini yaptık. Fiilen başlaması için restorasyonda olan Yıldırım Camisi'nin tamamlanmasını bekliyoruz. Bu camimizi 10 gün içinde ibadete açacağız." dedi.


Restorasyon kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Erarı, "Kesme taştan yapılmış olan camide, taşların arasına daha yumuşak bir harçla derz yapılacak. Kubbelerin üzerinde bulunan kurşun tabakanın deforme olan bölümleri düzeltilecek. Caminin kirlenen dış cephesinin temizliği, özel bir çalışma olacak. İçeride ise elektrik tesisatı güçlendirilecek. Kubbelerde kalem işleri var. Özellikle üst tarafta Bağdadi duvarların bozulan kısımları düzeltilecek. Restorasyonda titizliğe önem veriyoruz, bu nedenle zamanı bol tutuyoruz. Caminin iç kısmını 2 yıldan önce açmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı. Sedef kakma kündekâri cümle kapısının, 1897 yılındaki depremden sonra deve kervanıyla İstanbul'a gönderildiği bilgisini de veren Muhammet Şakir Erarı, "Bu kapı bugün Topkapı Müzesi'nde saklı duruyor. Biz o kapının orijinaline ulaştık, rölövesini yaptırdık. Kapıyı müzeden çıkarmayı düşünmüyoruz ancak aslına uygun projesini çizdirdik. Orta kapı yenilenecek." dedi.


Bugün