28 / 04 / 2024

ZAM geldi: 2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar oldu? 

ZAM geldi: 2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar oldu? 

Annelere sağlanan destek ödemeleri asgari ücret zammından sonra arttı. Peki, 2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar oldu? İşte detaylar...



Devlet annelere sosyal hakları çerçevesinde destek ödemeleri yapmaya devam ediyor.

Asgari ücret rakamının 2023 Temmuz ayı için brüt 13 bin 414.50 lira, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak belirlenmesinden sonra annelere sağlanan ödemeler yeniden hesaplandı. Asgari ücret zammı ile beraber yaşlılık, evde bakım maaşı, SED, engelli parası gibi birçok ödeneğin de ücreti güncellendi.

Yeni doğum yapan annelere devlet tarafından sağlanan doğum parası ödeme hesaplama araştırmaları 2023 asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte hız kazandı. Kadın çalışanlar doğum yaptıklarında üç, bazı durumlarda ise dört ayrı ödenek alıyorlar. 

CNNTürk'te yer alan detaylara göre, öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de sağlanıyor.

ZAM geldi: 2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar oldu? 

ANNELERE YAPILAN DOĞUM ÖDEMELERİ

DOĞUM DESTEK PARASI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da sağlanıyor. Birinci çocuk için 300 lira, ikinci için 400 lira, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira destek ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak ve çocuğun doğum belgelerinin de götürülmesi gerekiyor.

EMZİRME ÖDENEĞİ: Emzirme ödeneğinden faydalanmak için de kadının çalışıyor olması veya kendi işini yapması yahurt eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması şartı bulunuyor. Her sene bu ödenek yeniden hesaplanıyor. 2023 yılında bu tutar 520 TL'ydi. Kadın çalışmıyorsa sigortalı eşine bu para ödeniyor.

RAPOR, İŞ GÖRMEZLİK PARASI; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor.Çoklu doğum olunca bu süreye 2 hafta daha uzatılıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’ den kontrol edilebiliyor. Para, anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bitiminin ardından ödeniyor. Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek ödeleri alabiliyor.

ÇOKLU DOĞUM YARDIMI: En fazla 24 ay sağlanan ‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile çoklu doğum yapan ihtiyaç sahibi ailelere, 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 sene boyunca aylık 150 TL ödeme yapılıyor. 

ZAM geldi: 2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar oldu? 

DOĞUM (RAPOR) PARASI İÇİN ARANAN ŞARTLAR

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş görmezlik ödemesi yapılıyor. Yeni annenin doğum parasını alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Bunlar şöyle:

-Doğumdan önceki 1 sene içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor.

-Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.

-Kadın çalışan, doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmeli. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

Memur-Sen'den zam teklifine güncelleme talebi! Toplu sözleşmede son durum ne? Memura ne kadar zam gelecek? 

Faizsiz 150 bin TL evlilik kredisi başvuruları ne zaman başlayacak? 48 ay vadeli evlilik kredisi başvuru şartları neler?

16 Ağustos evde bakım parası yatan iller açıklandı mı? Evde bakım yardımı sorgulama Ağustos 2023!


Geri Dön