Ekonomi

Zam geliyor! Yaşlılık aylığı ne kadar olacak? 65 yaş aylığına ne zaman zam gelecek?

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara 65 yaş aylığı bağlanıyor. Peki kimler 65 yaş aylığından faydalanabiliyor? Yaşlılık aylığına nasıl başvuru yapılıyor? 65 yaş aylığı kaç TL? İşte ayrıntılar... Yaşlılık aylığı şeklinde de bilinen 65 yaş aylığını, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar alabiliyor

Asgari ücrete yeni bir zam yapılıp yapılmayacağı gündemden düşmezken, yüz binlerce kişiyi ilgilendiren bir zam açıklaması yapıldı. Yaşlılık aylığı şeklinde de bilinen 65 yaş aylığını, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar alabiliyor. 

Sosyal yardım niteliğine sahip 65 yaş aylığı alabilmek için bazı koşullara sahip olunması gerekiyor. Bununla beraber başvuru sırasında da verilmesi gereken belgeler mevcut. Milyonlarca emekli ve memurla beraber, 65 yaş aylığı alan 836.800 kişi de çifte bayram yaşamış olacak. 

Peki kimler 65 yaş aylığından faydalanabiliyor? Yaşlılık aylığına nasıl başvuru yapılıyor? Yaşlılık aylığından faydalanabilmek için gerekli şartlar neler? İşte milyonlarca vatandaşın merak ettiği o soruların yanıtları...

65 yaş aylığında zam oranları kapsamında ilk 3 aylık rakam gündeme geldi. Bu kapsamda, 3 aylık enflasyon oranı yüzde 22,81 şeklinde oldu. Bu oran SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur emeklileri, memurlarla beraber yaşlılık aylığı alan vatandaşların da enflasyon farkını belirtiyor. 

Yapılan tahminler kapsamında,  6 aylık enflasyonun yüzde 30'u aşması öngörülüyor. Önümüzdeki 3 aylık dönemde TÜFE yüzde 6 olarak gerçekleşirse, 6 aylık enflasyon ve Temmuz ayı maaş zammının da yüzde 30.3 oranında olması bekleniyor. Bu durumda 1.084 TL olan yaşlılık aylığı tutarı da 1.412 TL'ye yükselecek. 

65 yaş aylığı için bu senenin sonuna kadar 9.1 milyar TL ödenecek. Yaşlılık aylığı yalnızca sosyal güvence tespiti, vefat, kurumsal bakım, feragat, muhtaç olmama, nafaka alabilecek olma ve adres değişikliği sebepleriyle kesiliyor. 

Son 6 senede 65 yaş aylığı çerçevesinde gerçekleştirilen ödeme tutarı 25 milyar 702 milyon TL' oldu. Binlerce vatandaşın faydalandığı 65 yaş aylığı, memur maaş katsayısına endeksli durumda. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon kadar güncelleme yapılan memur katsayısı kapsamında 65 yaş aylığının tutarı da yükseliyor. 

Peki kimler 65 yaş aylığından faydalanabiliyor? Yaşlılık aylığına nasıl başvuru yapılıyor? Yaşlılık aylığından faydalanabilmek için gerekli şartlar neler? İşte milyonlarca vatandaşın merak ettiği o soruların yanıtları...

Yaşlılık aylığı bağlanırken, hanedeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3'te 1'inden daha az olması şartı bulunuyor. Oğlu ve çocuklarıyla oturan vatandaşın geliri hesaplanırken, hanenin toplam geliri hanede yaşayan kişi sayısına bölünüyordu. Çocuklardan biri işe girdiğinde ya da evlendiğinde kişi başı gelir yükseldiği için aylık kesilebiliyordu. Gerçekleştirilen düzenlemeyle bu durum ortadan kalktı. 

Böylece artık yalnızca 65 yaş aylığı bağlanacak vatandaş ile bulunuyorsa onun eşinin geliri göz önüne alınıyor Çcocuk ve torunların gelirleri hesaba katılmıyor. 

65 yaş aylığı koşulları

65 yaş ve üstü kişilerin yaşamını kolaylaştırmak için devlet tarafından sağlanan 65 yaş aylığını almak için sahip olunması gereken koşullar şu şekilde:

- 65 yaşın tamamlanmış olması, 
- T.C. vatandaşı olması,
- Herhangi bir sosyal güvencenin olmaması, 
- Nafaka alınmıyor olması, 
- Hiçbir gelire sahip olmaması, 
- Sağlık sigortalı olmaması,
- Yüzde 40'tan fazla engelli olunması, 

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; 65 yaş aylığı başvuruları, bulunulan ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na veya Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yapılıyor. Başvuru yapan vatandaşa başvuru alındı belgesi verilir ve başvuru sonucu 1 ay içinde belli olur. 

Başvuru için gerekli evraklar neler? 

2 tane vesikalık fotoğraf,
Fakirlik belgesi, 
Vukuatlı nüfus kaydı, 
Maaş alınmadığını gösteren resmi evrak,
Mal bildirimi,
Sağlık kurulundan alınmış yaşlılık raporu,
Dilekçe. 

65 yaş aylığı nasıl sorgulanır? 

65 yaş aylıklarının ödemeleri PTT şubeleri aracılığıyla yapılıyor. PTT gişeleri veya PTT kart alarak sıra beklemeden 65 yaş aylığı çekilebiliyor. 

Emekli bayram ikramiyesine zam gelecek mi? Bayram ikramiyesi ne zaman yatırılacak? 2022 ikramiyesi kaç lira olacak?

Akaryakıtta son dakika! Fiyatlar güncellendi! İşte Petrol Ofisi, Opet, Shell, Total ve BP 12 Nisan fiyat listesi

25 temel gıda ürününde fiyat sabitlenecek, Bakan Nebati resmen açıkladı! Un, şeker, yağ...

AK Partili o isim asgari ücret için tarih verdi! Asgari ücrete ne zaman zam gelecek?