Ekonomi

Zam oranı Ocak'ta açıklanacak ancak özel okulların yüzde 150'yi bulan zam talepleri velileri isyan ettirdi!

Özel okullarda Ocak ayında belirlenecek yeni dönem zam oranı öncesinde bir çok okulda velilere erken kayıt adı altında yüksek zam oranlarının dayatılması tartışma konusu oldu. Türkiye Özel Okullar Derneği ise bir çok okulun kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Milliyet Gazetesi'nden Mine Özdemir Güneli imzalı haberde özel okullarda yüzde 150'lere varan oranlarda zamlar yapıldığına dikkat çekilerek Ocak ayından önce zam oranı belirlemenin kanunlara aykırı olduğu belirtildi

Özel okulların 2023-2024 dönemine ilişkin olarak velileri erken kayıt adı altında fiyatlara zorladıkları yönündeki iddialar tartışma konusu oldu. Milliyet Gazetesi'nden Mine Özdemir Güneli imzalı haberde özel okullarda yüzde 150'lere varan oranlarda zamlar yapıldığına dikkat çekilerek Ocak ayından önce zam oranı belirlemenin kanunlara aykırı olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz yıl özel okul zamları yüzde 36 ile sınırlanmıştı.  5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre okullar öğrenim ücretlerini her yıl ocak ayından itibaren en geç mayıs ayında ilân edebiliyorlar. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, aralık ayında özel okulların erken kayıt almasının yasal olmadığına dikkat çekti. Zam oranlarının kanunla belirlendiğini, bu oranların dışında herhangi bir oran belirlemenin mümkün olmadığını belirten Öztürk, ücretlerde yapılacak artış oranının kanunla belirtildiğini bunun dışında herhangi bir oran belirlemenin mümkün olmadığını söyledi.

ZAM ORANI OCAK AYINDA AÇIKLANIYOR

Öztürk özel okul zamlarının Kanunun 55. Maddesi’nde “Bir önceki yılın ortalama (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 oranında artış yapılır” şeklinde ifade edildiğini kaydetti. Öztürk şöyle devam etti, "Bu yıl ocak ayında oran neye tekabül edecekse, yine bu şekilde olacaktır. Oran açıklanmadan zamdan söz etmek, niyet okumaktır. Bu madde, enflasyonun olmadığı dönemlerde ara sınıflarda yer alan veliyi de korumak adınaydı. Veliyi, tüketiciyi korumak için birtakım kararlar elbette ki olabilir. Ama bir tarafı korurken öbür tarafın haklarını korumamak başka türlü kayıplara sebebiyet veriyor" şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİ SAYISI DA ÖĞRETMEN SAYISI DA AZALDI

Özel okulların durumunun pandemi döneminden daha zor olduğunu ifade eden Öztürk kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir çok kurum olduğunu söyledi. Pandemi öncesinde özel okullarda 1 milyon 750 bin öğrenci varken bu sayının 1 milyon 400 binlere düştüğünü ifade eden Öztürk, öğretmen sayısının ise 170 binden 150 bine gerilediğini ifade etti. Bir çok okulda sıkıntı olduğunu kaydeden Öztürk, "Okullara yüzde 36 kısıt getiriyorsunuz ama öğretmeninize yüzde 140 civarında zam yapmak zorundasınız. Bu çok doğru bir yaklaşım değil. Okulların dayanma güçleri de bir yere kadar" ifadesini kullandı.

Tek bir öğrenciye okul hayatı boyunca kaç para harcanıyor?

2022 - 2023 okul servis ücretleri kaç TL? Ankara İstanbul İzmir okul servisi ücretleri listesi