Kent Haberleri

Zamlı emekli maaşlarında çok gizli detay çekmeceden çıktı! Hesaplama yöntemi sil baştan değişti!

Son torba yasa teklifinin Meclis'te onaylanmasıyla, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaş artışları hesaplama yöntemi değişti. Yeni düzenlemeye göre, zam hesaplamalarında taban maaş yerine kök maaş temel alınacak. Özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 7

Yapılan değişiklikle birlikte kök maaş ve taban maaş arasındaki farklar önem kazanıyor. Özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 7.500 TL olan taban maaşının altında kalanlar için farklı bir hesaplama yöntemi uygulanıyor.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem, memurların zamlı maaşlarını 15'inci gününde alacaklarını duyurdu. Ayrıca, memur emeklileri için ise yeni bir takvimin açıklanacağını belirtti. Erdem, maaş hesaplamalarıyla ilgili detayları paylaşarak konuya değindi.

İşte ayrıntılar...
 

Faruk Erdem, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 19.77'den 25'e yükseltildiğini belirtti. Memur emeklilerinin ise 17.55 olan enflasyon artışının 7.45 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldığını ifade etti. Erdem, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için taban maaşı olan 7.500 TL'yi alan kişiler için farklı bir hesaplama sistemi uygulandığını söyledi. Ek olarak, 5510 sayılı Kanun'a eklenen Ek 19. madde kapsamında, emeklilere her ay 7.500 liradan az ödeme yapılmayacağını vurguladı.

"TABAN MAAŞ ARTMAZSA SEYYANEN ÖDEME DEVAM EDECEK"

Yeniçağ'da yer alan habere göre; Faruk Erdem, emeklilerin kök aylık tutarı ile bunun yüzde 4'ü oranındaki ek ödemenin toplamının 7.500 liranın altında olduğu durumlarda, her ay emeklinin hesabına 7.500 lira tamamlanarak ödeme yapıldığını belirtti.

Bu şekilde tüm emeklilere seyyanen bir artış yapılıyor. Örneğin, kök maaşı 6.000 lira olan bir emekliye 1.500 lira ek ödeme yapılıyor ve hesabına toplamda 7.500 lira yatırılıyor. Eğer bugün yapılan değişiklik olmazsa, yüzde 25'lik artış da bu kök maaşlara uygulanacak.

Taban maaş artışı olmadığı durumlarda da yine 7.500 lira tamamlanarak emeklilere seyyanen ödeme yapılma uygulamasının devam edeceğini ifade etti.

"E'DEVLET'TEN BAKILABİLİR"

Erdem, birçok emeklinin maaşlarını bankadan kontrol ettiği için kök aylık tutarını bilmediğini belirtti. Bunun için e-Devlet platformunda yer alan "4A emekli aylık bilgisi" veya "4B emekli aylık bilgisi" bölümlerine bakarak net maaşlarını ve yüzde 4 oranındaki ek ödeme tutarını ayrı ayrı görebileceklerini ifade etti. Ayrıca, 7.500 TL'nin altındaki kök aylıklara Hazine tarafından yapılan ödemelerin de bu platformda ayrıca görülebileceğini söyledi.

Hesaplama yaparken emeklilerin net maaşlarına yüzde 25 zam uygulamaları gerektiğini belirtti.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA ÖRNEĞİ! KÖK MAAŞ TABAN MAAŞA ULAŞIRSA...

Erdem, örnek olarak 6.000 TL olan bir maaşa yüzde 25 zam uygulandığında maaşın 7.500 TL'ye yükseleceğini ifade etti. Buna ek olarak, yüzde 4 oranındaki ek ödemenin de eklenmesi gerektiğini belirtti. Bu durumda, söz konusu emeklinin hesabına 300 TL ek ödemeyle birlikte toplamda 7.800 TL yatırılacağını açıkladı. Bu sayede, kök maaşı 6.000 TL olan emeklinin maaşının taban maaşa ulaştığı için hazine ödemesi yapılmayacağını söyledi. Ancak, bu hesaplama sonucunda maaş 7.500 TL'nin altında kalmış olsaydı, yine hazine yardımının eklenmesi gerekeceğini ifade etti.

Eğer 7.500 TL'lik taban maaşta bugün bir değişiklik olursa, tüm maaşların bu yeni rakama tamamlanacağını belirtti.

SON DAKİKA: Deprem mi oldu? En son nerede, ne zaman deprem oldu? 16 Temmuz 2023!
Altında son dakika kıyameti! Gram, yarım, çeyrek ve tam altın kaç TL? 16 Temmuz 2023 altın fiyatları...
16 Temmuz 2023 dolar ne kadar? Bugün euro kaç TL? İşte son dakika güncel döviz kurları...