Genel

Zara ilk mağazaları Türkiye'de kapattı

Krizin perakendeciler üzerindeki etkisi kendini göstermeye başladı. İspanyol devi Zara, ilk kez Espark'ta 'home' ve 'iç çamaşırı' bölümlerini kapattı.

Espark'taki sıkıntılar için ticaret odası devreye girerken yönetim ile kiracılar 4 Şubat'ta buluşacak. Cevahir'de de bazı kiracılar genel giderler ve kirada indirim için yönetime 'mektup' göndermeye başladı

KÜresel krizin de etkisiyle ciroları düşen ve AVM'lere ödedikleri yüksek kiralar nedeniyle zorlanan perakendeciler, mağaza kapatma yolunu seçerken İspanyol devi Zara da Eskişehir Espark'ta 'home' ve 'iç çamaşırı' mağazalarının faaliyetlerine birkaç gün önce son verdi. Zara'nın ilk kez Türkiye'de iki bölüm birden kapattığı belirtilirken kriz nedeniyle Mart ayında ilk mağazasını açması beklenen ABD'li Kenneth Cole markasının gelişi de bir yıl ertelendi.

Genel gider yüksek

Perakendecilerle AVM yönetimleri arasında 2008 yılının Ekim ayından itibaren başlayan süreçte sıkıntı çekilen AVM'ler arasında gösterilen Espark'ta Zara'nın attığı adımı diğer kiracıların izlemesi beklenirken arabulucu olarak devreye Eskişehir Ticaret Odası girdi.

Espark yönetimiyle Eskişehir Ticaret Odası'nın hakemliğinde AVM'nin kiracıları arasında kiralarda, genel giderde indirim ve kurun sabitlenmesi için 4 Şubat'ta İstanbul'da bir toplantı yapılacağını söyleyen Eskişehir Ticaret Odası Meclis Başkanı Alaaddin Çam, "Kiracılardan oluşan komisyon sorunun çözümü için Ece Türkiye yönetimiyle görüşecek" dedi. Olumlu sonuç alınmaması halinde ise haftasonuna kadar 'kepenk indirme' ve ardından `mağazaları boşaltma' eylemleri başlatılacağı öğrenildi.

Cevahir AVM'de ise kiracıların bir kısmı 'mektup'la yönetimden kriz koşullarına uygun kira bedelleri belirlenmesini isterken bir kısmı da 12-14 euroluk genel giderlerin düşürülmesi konusunda noterden yazı göndermeye başladı. Shaya Grup markaları da mağazaları Debenhams'a taşıyor.

Park Bravo Grubu'nun Başkanı Kamil Özçoban, aralarında Cevahir'in de olduğu 14 AVM'ye mektup gönderdiğini, bir kısmından çıkacağını beyan ettiğini, Cevahir'de de 2010 yılı sonuna kadar ciro üzerinden kira oranlarında bir artış olmaması konusunda istekte bulunduğunu açıkladı. Özçoban, 2-3 aylık tedbirlerle sorunun çözülemeyeceğine dikkat çekti. Wenice Kids'in ortaklarından Oktay Özdemir ise Cevahir'de genel giderlerin hem yüksek hem de çifte standartlı olduğunu vurgulayarak, "Yönetime noterden konuyla ilgili sıkıntımızı içeren bir yazı gönderdik. 12 euro genel gider ödüyoruz ama her marka bunu ödemiyor" dedi.

TMD'de yeni başkan Vehbi Kahveci

Tescİllİ Markalar Derneği (TMD) Başkanlığı görevine Vehbi Kahveci seçildi. Dernek genel kurul toplantısında yeni yönetim kurulu belirlenirken Başkan Yardımcılığını da Selçuk Güzenge üstlendi.

Vatan