Ekonomi

Zayıflayan dolar karşısında en kazançlı yatırım ne olur?

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen zayıflayan dolar, yüksek enflasyon ve finansal baskılama ortamında en cazip yatırım araçlarının ne olacağını değerlendirdi. ABD'den gelen enflasyon rakamının beklentinin çok altında kalması ve Çin’in seyahat yasaklarını kısmen gevşetmesinin küresel risk iştahını desteklediğini belirten Gürleyen, hisse senedinden, tahvile, emtiadan, gelişmekte olan ülke varlıklarına tüm varlık fiyatlarının yükseldiğini buna karşın ABD dolarındaki kayıpların ise arttığını belirtti

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Dünya Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında piyasalarda zayıf dolarla birlikte güçlenen risk iştahı ortamını değerlendirdi. ABD'den gelen enflasyon rakamının beklentinin çok altında kalması ve Çin’in seyahat yasaklarını kısmen gevşetmesinin küresel risk iştahını desteklediğini belirten Gürleyen, hisse senedinden, tahvile, emtiadan, gelişmekte olan ülke varlıklarına tüm varlık fiyatlarının yükseldiğini buna karşın ABD dolarındaki kayıpların ise arttığını belirtti.

Piyasalardaki iyimserliğin arkasındaki temel gerekçenin ABD'de gerileyen enflasyon nedeniyle Fed'in faiz adımlarını küçülteceği beklentisi olduğunu dile getiren Gürleyen, Fed’in Aralık ayında 50 baz puan artıracağı yönündeki beklentinin güçlü olduğunu kaydetti. Gürleyen, Şubat ve Mart aylarında ne olacağının henüz net olmamakla birlikte aylık enflasyonun yüzde 0,3 civarında gerilediği ve emek piyasasında zayıflama işaretlerinin görüldüğü ana senaryoda Fed'in 2 kez daha 25 baz puan faiz artırarak duracağını kaydetti.Gürleyen, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda varlık fiyatlarındaki artışın devam edip etmeyeceğinin, yüzde 4,75 – yüzde 5,0 bandına çıkan Fed faizinin çekirdek enflasyonu ve büyümeyi ne kadar yavaşlatacağına bağlı olduğunu kaydetti.

"Güçlü Euro Türkiye'yi rahatlatır"

"Dünyadaki varlık fiyatları yükselirken Türkiye'de ne olur?" sorusuna yanıt olarak, "Evet. Sene boyu çok değer kaybeden Doğu Avrupa ve Asya’nın gerisinde kalırız. Ama yükselişe katılırız" diyen Gürleyen, euronun değer kazanıp doların güç kaybetmeye devam etmesinin Türkiye'yi rahatlatacağını belirtti. Türkiye'nin 2022 yılında yaklaşık 50 milyar dolarlık bir dış ticaret şokuyla boğuştuğunu bu şokun ardındaki üç temel nedenin ise doların değer kazanması, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve Avrupa'nın yavaşlaması olduğunu belirten Gürleyen, "Euro’nun güçlenmesi, doların değer kaybetmeye devam etmesi, 2023 yılında bizi rahatlatacak. Buna karşın Avrupa’nın durgunluğa girmesi ve Çin’in açılacağı beklentisiyle emtia fiyatlarının artmaya başlaması ise canımızı yakmaya devam eder" ifadesini kullandı.

"Sabit faizli TL cinsi varlıklar cazip değil"

Gürleyen, yüksek enflasyon ve finansal baskılamanın devam ettiği ortamda, reel varlık olarak gördüğü hisse senetleri ve Euro tahvillerini önermeye devam ettiğini belirterek, son dönemde yaşanan istikrara rağmen Türk lirası cinsi sabit faizli varlıkların cazip olmadığını dile getirdi.

 

Dolar, Euro, Altın ve Borsa yatırımcıları bu hafta hangi verileri takip edecek?

AB'den uyarı! Resesyon çanları çalıyor!

Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni arttı!