Genel

Zekeriyaköy'de konutların metrekare satış fiyatları 2 bin TL!

30 YIL önce sadece 2 katlı 70 evin yer aldığı Zekeriyaköy, bugün 20 bini aşan nüfusuyla istanbul'un doğası ve havası en güzel bölgelerinden biri haline geldi

'Köy yaşamını modernize ederek yapılanan' bölge olarak da gösterilen Zekeriyaköy'de yapılaşma hızla devam ediyor. Bölgede hala satışı süren 30'a yakın proje bulunuyor. Bölgenin en büyük projesi ise Eczacıbaşı'nın 400 dönümlük arazi üzerine inşa ettiği Orman Ada oldu.

NÜFUSU 20 BİNE ULAşžTI

Zekeriyaköy, 1987 yılından itibaren köklü bir değişim sürecine girerek hızla gelişti. Bölgedeki gelişim ise 25 yıl önce Garanti Koza projesiyle başladı. Son yıllarda inşa edilen yeni projeler ise istanbul'un modern ve yeşil yüzünü bir araya getiriyor. şžehir merkezine yakın ama sakin bir ortamı tercih eden İstanbulluların gözdesi haline gelen bölge, müstakil villa sitelerin yer aldığı Uskumruköy'ü de içine alarak 20 binlik nüfusa ulaştı. Belgrat Ormanları ile Karadeniz arasında kalan, yeşilin her tonu ile çevrelenen Zekeriyaköy 'or ¬man köyü' statüsünden de çıktı. Bahçeköy, Uskumruköy, Demirciköy ve Rumelifeneri'ne komşu olan Zekeriyaköy, Ulus-Levent-Maslak aksında alışveriş ve iş merkezlerinin arka bahçesi olarak kabul ediliyor.

ARAZİ DEĞERLERİ HIZLA ARTTI

İstanbul'un en lezzetli kirazlarının yetiştiği ve geçmişte 'Kirazlıköy' olarak da adlandırılan Zekeriyaköy, yolların gelişmesi, doğası, denize yakınlığı ve şehre çabuk ulaşımı ile İstanbul'un en gözde bölgelerinden biri.
Bugünkü ismini ise 150 yıl önce bölgede yaşayan Zekeriya Baha'dan almış. 15 yıl öncesine kadar 40-50 haneli bir köy olan Zekeriyaköy, 1985 yılında Koç Grubu'nun bölgede Garanti Koza Evleri'ni inşa etmesiyle tanındı. Ardından hızla gelişen bölgede, Sarıyer Belediyesi'nin özel projeler üretilmesine katkı sağlamasıyla arazi değer leri hızla arttı.

Bölgede bugün arazilerin metrekare fiyatları 350-450 dolar arasında değişiyor. 3'üncü köprünün bölgeden geçmesi ise arazi fiyatlarını daha da artıracak gibi gözüküyor.

Pelikan Evleri'nin yanından girip Tarabya Yokuşu'ndan çıkacak olan tünelin 2011'in ikinci yarısında açılması planlanıyor. Tünel projesiyle ulaşım sorunu tamamen çözülecek olan bölgedeki gayrimenkul danışmanları, önümüzdeki yıldan itibaren metrekare fiyatlarının 700-800 dolara çıkabileceğini hatta bin dolar sınırını bile zorlayabileceğini söylüyor.

BÖLGEYE İLGİ SÜRÜYOR

Zekeriyaköy'ün adı son olarak Eczacıbaşı'nın bölgeye inşa etmeye başladığı Orman Ada projesi ile gündeme geldi. 350 dönümlük araziyi Koç ailesinden 2 yıl önce 50 milyon dolara satın alan Eczacıbaşı, 188 adet beş farklı tipte villa ve 71 adet dört farklı tipte sıra evden oluşan Orman Ada projesinin inşaatına başladı.

Projenin ilk etabındaki evlerin metrekaresi 3 bin 500 dolardan satıldı. Önümüzdeki aylarda ikinci etabına başlanacak olan projede, konutların metrekaresinin 5 bin dolara satılması planlanıyor.

Zekeriyaköy'de konutların ortalama metrekare satış fiyatları 2 bin ile 2 bin 500 dolar arasında değişiyor. Bölgede daire kiraları 2 bin liradan başlıyor. Villa kiraları ise 3 bin 500 ile 10 bin dolar arasında değişiyor.

YENİ PROJELER GELİYOR

Zekeriyaköy'de yıllardır çözüm bekleyen imar ve ruhsat sorunu da ortadan kalktı. 20 yıl önce parsalizasyon yapılırken yaşanan yer kaymalarından dolayı birçok arazi mahkemelik oldu. İmar ve ruhsatı olmasına rağmen, mahkemelik olan arazilerde inşaat yapılamıyordu. Son iki yıl içinde imar sorunları tamamen çözülen bölgede, 18 uygulamasındaki problemler tamemen bitti. Geçtiğimiz yıl içinde inşaatı başlayan yeni projelerin yanı sıra bölgede imar ve iskan sorunu çözülen 30'a yakın yeni projenin daha başlaması bekleniyor. Yeşil İnşaat'ın da bölgede henüz ruhsat aşamasında olan yeni bir projesi bulunuyor. Yeşil Inşaat'm 40 bin metrekare arazi üzerinde inşa edeceği Jade Zekeriyaköy projesinde dubleks 200 villa bulunuyor.

SATIşžI DEVAM EDEN PROJELER

Sinpaş'ın Zekeriyaköy'de inşa ettiği Maranegro ve Rumeli Evleri projeleri nin satışı tamamlandı. Bölgede inşaatı süren Sultan Koru Villaları, şžehzade Koru Evleri, Orman Ada, Cansit Vadi Evleri, Cansit Villaları, Feroni Evleri, Zeugma Evleri, Belkıs Konaklan, Güney Konakları, Gloria Zekeriyaköy Evleri, Biberoğlu Konakları, Vakana Vadisi, Cem Villan, Kule Evleri'nde konut satışları devam ediyor. İkinci etabının inşaatı başlayan Bayır Konaklan ise henüz satışa çıkmadı.

BÖLGEDE ARAZİ çOK

Birçok arazinin satıldığı veya kat karşılığı verildiği Zekeriyaköy'de, yatırım uzmanları bir o kadar daha satmak için karar aşamasında olan arazi sahipleri bulunduğunu söylüyor. Zekeriyaköy'de şu an at çiftliği olarak kullanılan 350-400 dönümlük arazinin sahibi olan Sarıyer Muhallebicisi'nin de karar vermek üzere olduğu söyleniyor.

Zekeriyaköy'de Yaprak Mahallesi'ndeki 27 konut 2B arazisinde kaldığı için sorun yaşıyor. Onun dışında bölgede 2B sorunu yaşayan hiçbir proje yok.