17 / 06 / 2024

Zeki Zeray: Konuta ihtiyacın en çok olduğu dönemdeyiz!

Zeki Zeray: Konuta ihtiyacın en çok olduğu dönemdeyiz!

Son günlerde sık sık gündeme gelen konut sektörü ile ilgili önemli değerlendirmeler yapan Zeray Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zeray, "Konuta ihtiyacın en çok olduğu dönemdeyiz" dedi.



Son günlerde sık sık gündeme gelen konut sektörü ile ilgili önemli değerlendirmeler yapan Zeray Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zeray, "Türkiye'de gayrimenkul sektörü, son 30 yıllık geçmişinde hiç bu dönem kadar konuta olan ihtiyacı yoğun olarak yaşamamıştı. Söz konusu bu durum, yatırımcılar için ciddi fırsat ve avantaj olsa da toplum için yarar sağlamamaktadır. 

Gayrimenkul sektörü hakkında Merkez Bankası Para Politikaları Kurumunun ilgili birimleri ile düzenli aralıklarla yaptığımız analiz toplantılarında görüş ve değerlendirmelerimizi şeffaflıkla paylaşmaktayız. Detaylandırmak gerekirse orda da paylaşmış olduğum ülkemizdeki enflasyon ile inşaat maliyeti artış endeksi ve şirket analizlerimizin arasındaki fark ciddi oranlardadır" diye konuştu.

Zeki Zeray: Konuta ihtiyacın en çok olduğu dönemdeyiz!

Sürdürülebilirlik stratejileri üzerine de değerlendirmeler yapan Zeki Zeray, "Zeray'ın sürdürülebilirlik belgesi ve raporu hazırlandı, yakın zaman içinde yayınlayacağız. Söz konusu bu rapordaki ana hedefimiz, şirketimizi başta sektörümüze örnek, ömrü bizden-beşerden daha uzun, hatta ölümsüz hale getirmektir. Dünyada şu anda hayatta olmayan insanların inşa ettiği ölümsüz kentler, miraslar var. Ülkemizi inşaat sektöründe her anlamda hep beraber hak ettiği zirveye taşıma sorumluluğundayız. Detayına inersek, sanatsal yaşam alanları geliştirmek için bir yolculuktayız ve bu yalnızca plan programlar çerçevesinde yönetilebilecek bir olgu değil. Her bir projeyi büyüklerimden ilham aldığım 'başına gözüne ayakta' olgusu ile enine boyuna değerlendirmek üzere ayrıştırılmış şekilde yönetme gerekliliğine inanıyorum" diye konuştu.


BİR PROJENİN BAŞLANGICI İLE SONU ARASINDA YÜZDE 400'E VARAN ARTIŞLAR GÖRÜLMEKTEDİR

Sektörün içerisinde yer aldığı duruma yönelik önemli açıklamalar yapan Zeki Zeray, "Ülkemizde gayrimenkul sektörü, son 30 yıllık geçmişinde hiç bu dönem kadar konuta olan ihtiyacı yoğun şekilde yaşamamıştı. Söz konusu bu durum, yatırımcılar için ciddi fırsat ve avantaj olsa da toplum için yarar sağlamamaktadır. Gayrimenkul sektörü hakkında Merkez Bankası Para Politikaları Kurumunun ilgili birimleri ile düzenli aralıklarla gerçekleştirdiğimiz analiz toplantılarında görüş ve değerlendirmelerimizi şeffaf bir şekilde paylaşmaktayız. Detaylandırmak gerekirse orada da paylaştığım Türkiye'deki enflasyon ile inşaat maliyeti artış endeksi ve şirket analizlerimizin arasındaki fark ciddi oranlardadır. 2 katı geçen bu farkın başlıca nedeni; 2018 krizindeki sektördeki iş gücünün dağılması ve son yaşanan deprem felaketi nedenleri ile bölgeye acil ihtiyaca karşın yapılaşmanın yoğunlaştırılması sonucunda normalin 4 katına varan işçilik maliyetlerinin artması. Buna ek olarak gayrimenkuldeki kira artışlarında da görüldüğü üzere, taleplerin artması arzın düşmesi ve sonucunda bir projenin başlangıcıyla sonu arasında yüzde 400'e varan artışlar görülüyor. Söz konusu bu artış hiçbir güvenli finansal ya da herhangi bir yatırım aracında görülmemektedir" dedi.
 

Selçuk Özdağ'dan  TOKİ  çıkışı: Ücretlerini yatıran hak sahipleri muhatap bile bulamıyor!

Sur Tatil Evleri'nde 88 bin TL peşinat ve 8 bin TL taksitle!

TOKİ'den başkente 545 yeni konut! İhalesi yapılan dev proje işte bu tarihte tamamlanacak!


Geri Dön