Yeni Şirketler

Özel arsaya izinsiz yapılan cami yıkılacak!

Özel arsaya izinsiz olarak cami yapıldığı gerekçesiyle açılan davada mahkeme, caminin kaldırılmasına karar verdi

İstanbul Bağcılar'da, 1994'te ibadete açılan Yıldıztepe Yeni Camisi'nin üzerine kurulduğu arazinin sahipleri dava açtı; mahkeme de caminin kal'ine yani kaldırılmasına karar verdi. Karara göre caminin ekim ayı sonuna kadar işgal ettiği araziden kaldırılması gerekiyor. Yeşilbey Yeni Camii Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan caminin üzerinde bulunduğu 3 bin 375 metrekarelik arazinin 13 ortağı, 2001 yılında arsalarının dernek tarafından işgal edildiğini belirterek, Bakırköy 10. Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açtılar. Derneğin arazilerini haksız ve kötü niyetli olarak işgal ettiğini öne süren davacılar, taşınmazın kaldırılmasını ve ecrimisil yani kira bedelinin de tahsil edilmesini talep etti. Cami derneği de karşı dava açarak, söz konusu taşınmaz ile üzerindeki binaların kendileri adına tescil edilmesini istedi. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi arazinin değerini 675 bin lira, ödenmesi gereken ecrimisili de 28 bin 123 lira olarak belirledi. Mahkeme de, içerisinde lojman, düğün salonu ve büyük bir marketin de yer aldığı cami kompleksinin kal'ine yani kaldırılmasına karar verdi.

YARGITAY KARARI ONAYLADI
Mahkemenin kararı, Yargıtay tarafından da geçtiğimiz aylarda aynen onaylandı. Davayı kazanan arazi sahipleri, 22 Temmuz'da icra takibi başlattı. Karara göre ekim ayı sonuna kadar, arazi üzerindeki işgal sona erdirilmezse, cami yıkılabilecek. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen ve daha önce de 43 yıl boyunca aynı yer için Hazine ile davalık olan arazi sahipleri, caminin kaldırılması taraftarı olmadıklarını belirterek, bilirkişi tarafından belirlenen ve faiziyle 4 milyon lirayı bulan arazi bedelinin ödenmesini istedi. Bağcılar Müftüsü Mustafa Derin ise, davanın vatandaşlarla, dernek arasında olduğunu belirterek, "Caminin yönetimi Diyanete ait. Mülkiyeti bize ait değil. Eğer vatandaşın yeriyse, oraya bile bile cami yapanlar bu işin bedelini ödemek durumunda. Vatandaşın mülküne gidip, 'Ben ibadethane yapıyorum' diyemezsiniz. Bunun savunulacak bir yanı olmaz" dedi.

15 yıllık caminin kaderi belirsiz

Bağcılar'da 1994 yılında Yeşilbey Yeni Camii Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan caminin cemaati mahkeme kararı karşısında şaşkınlığını dile getiriyor. Eğer anlaşma sağlanamazsa caminin yıkılması gündeme gelecek.
Bülent ERGÜN/Sabah