21 / 05 / 2024

Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatı davası!

Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatı davası!

Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatı ihalesiyle ilgili yolsuzluk davasının sanığı müteahhit Ali Osman Özmen'in 6 yıl 11 aydan 33 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi



Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülen ve sanıkların katılmadığı duruşmada, sanık Ali Osman Özmen'in avukatı Mustafa Bir, Mehmet Bahadır Gülse'nin avukatı Fahri Ünal ile Hüseyin Ceylan'ın avukatı Kürşat Veli Eren hazır bulundu.

DOSYANIN SİVİL MAHKEMEYE GÖNDERİLMESİ TALEBİ
Avukat Bir, duruşmada söz alarak, geçen günlerde yürürlüğe giren 5918 sayılı kanunun, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmamalarını öngördüğünü ifade etti. Bir, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, dosyayı sivil mahkemeye göndermesini talep etti.

Mahkeme heyeti, bunun üzerine baş başa bir süre değerlendirmede bulundu.

Mahkeme Başkanı Topçu Albay Ersel Çoban, değerlendirmenin ardından, dava kapsamında yargılanan 14 sanıktan Ali Osman Özmen ve Mehmet Bahadır Gülse'nin suç tarihinde asker olmadıklarına, kalan 12 sanığın ise asker kişi olduklarına dikkati çekti. Yargılama konusu eylemlerin iştirak halinde işlendiği iddiası bulunduğunu hatırlatan Albay Çoban, sadece 2 sanığın asker olmaması ve davanın geldiği safha göz önüne alındığında, maddi gerçeğin sağlıklı olarak ortaya çıkarılabilmesi için tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varıldığını belirtti. Albay Çoban, bu sebeple dava dosyasının ayrılmadan yargılama yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Albay Çoban, sanıklar Özmen ve Gülse bakımından mahkemenin görev konusu ile Özmen ve yüklenici şirketin banka hesaplarına konulan tedbirin kaldırılması taleplerinin ise hükümle birlikte değerlendirileceğini bildirdi.

ASKERİ SAVCININ ESAS HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ
Ara kararların açıklanmasının ardından devam eden duruşmada Askeri Savcı Deniz Yüzbaşı İsmail Volkan Şahin, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Savcı Şahin, müteahhit Ali Osman Özmen'in "kamu görevlisine rüşvet vermeye teşebbüs etmek", "sözleşmeye aykırı imalatı kabul ettirmek" ve "zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullanmaya azmettirmek" suçlarından 6 yıl 11 aydan 33 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Özmen'in, atılı suçlamaların bazılarından beraatını, bazılarının ise zaman aşımı süresinin dolması sebebiyle düşmesini isteyen Savcı Şahin, Özmen'e atılı suçlardan doğan 12 milyon 875 bin 57 TL Hazine zararının da yasal faiziyle tahsil edilmesi talebinde bulundu.

Savcı Şahin, sanık Yüzbaşı Hüseyin Ceylan'ın "zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullanmak", Özmen'in şirketinin şantiye şefi Mehmet Bahadır Gülse, Yüzbaşı Gökhan Bayrı ile sivil memur Hüseyin Özcan'ın "kamu görevlisine rüşvet vermeye teşebbüs" suçundan cezalandırılmasını istedi.

Savcı, Albay Mustafa Özer'in beraatına, emekli Albay Recep Yılmaz, emekli Albay Tuğrul Balaban, emekli sivil inşaat mühendisi Bilgin Yılmazkuday, Hava İnşaat Yüzbaşı Türker Cinci, sivil inşaat mühendisi Ahmet Öğretir, sivil memurlar Seval Kasapoğlu ve Şükran Tunçay ile Yüzbaşı Ercümenthan Cengiz hakkındaki kamu davasının ise zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşürülmesini istedi.

Sanık Hüseyin Ceylan'ın avukatı Kürşat Veli Eren, savcının esas hakkındaki görüşüne karşı savunmasında, müvekkili hakkındaki zaman aşımı süresinin de dolduğunu öne sürerek, düşme kararı verilmesini talep etti.

Diğer sanık avukatları ise savunmalarını hazırlamaları için süre talep etti.

Duruşma, ileri bir tarihe bırakıldı.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Özel Kuvvetler Komutanlığının inşaat ihalesinde "usulsüzlük" yapıldığı iddiasıyla yargılanan Ali Osman Özmen, Hüseyin Ceylan, Mehmet Bahadır Gülse, Mustafa Özer, Recep Yılmaz, Tuğrul Balaban, Gökhan Bayrı, Hüseyin Özcan, Hüseyin Tekel, Mesut Pakdil, Bilgin Yılmazkuday, Türker Cinci, Ahmet Öğretir, Seval Kasapoğlu, Şükran Tuncay, Tuncer Mescigil, Mikail Uçar ve Muharrem Gerger çeşitli sürelerle hapis ve adli para cezasına çarptırılmış, 17 sanık da beraat etmişti.

Askeri Yargıtay, haklarında mahkumiyet kararı verilen sanıklar Ali Osman Özmen, Türker Cinci, Bilgin Yılmazkuday, Tuğrul Balaban, Şükran Tuncay, Hüseyin Özcan, Hüseyin Ceylan, Mehmet Bahadır Gülse, Mustafa Özer, Recep Yılmaz, Ahmet Öğretir, Seval Kasapoğlu, Gökhan Bayrı ile beraat eden sanık Ercümenthan Cengiz hakkındaki kararı usul yönünden bozmuştu.
AA


Geri Dön