25 / 11 / 2024

Zemin cinsleri nelerdir?

Zemin cinsleri nelerdir?

Zemin cinsleri nelerdir? Yapı zeminleri nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtını bulmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...




Zemin cinsleri nelerdir?

Yer kabuğundaki kaya parçalarının ayrışması sonucu "Zeminler" meydana geliyor. Bir diğer ifade ile üzerine gelen yapı yüklerini kendi doğal yapısını bozmadan, emniyetli olarak taşıyıp kendinden aşağıda kalan tabakalara belli bir düzen içerisinde aktaran zeminleri ifade ediyor.


Yapı zemini

Yapı güvenliği açısından doğrudan ya da belli sağlamlaştırma işlemleri uygulandıktan sonra yeterli dayanım kazandırılmış zeminler yapı zemini olarak karşımıza çıkıyor.


Zemin cinsleri nelerdir?

Zeminin cinsleri, teşekkül ve kazı güçlüğü bakımından toprak zeminler, küskülük zeminler, kaya zeminler ile batak ve balçık zeminler olmak üzere 4 sınıfta toplanıyor.


1- Toprak zeminler

Toprak zeminler, yumuşak toprak zeminler ve sert toprak zeminler olmak üzere kendi içinde 2'ye ayrılıyor.

*Yumuşak Toprak: Bel küreği ve kürekle kazılabilen gevşek toprak, bitkisel toprak, gevşek kum ve benzeri zeminlere deniyor.

*Sert Toprak: Kazmanın yassı ve ara sıra sivri ucu ile kazılan toprak, kumlu kil, gevşek kil, killi kum, çakıllı, kürekle atılabilen taşlı toprak ve benzeri zeminlere deniyor.


2- Küskülük zeminler

Küskülük zeminler, yumuşak küskülük zeminler ve sert küskülük zeminler olmak üzere kendi içinde 2'ye ayrılıyor.

* Yumuşak küskülük: Kazmanın sivri ucu ve ara sıra küskü, kama ve tokmak ile kazılan toprak, sert kil, yumuşak marn, sıkışık, gravye, parçalanıp el ile atılabilen 0.100 metreye kadar büyüklükteki her cins blok taşlar, kazı güçlüğü benzerliğinden dolayı, çamur ve benzeri zeminleri ifade ediyor.

* Sert küskülük: Kazmanın sivri ucu, küskü, kama, tokmak ve kırıcı tabanca ile kazılan çürük - çatlamış kaya, çürük - yumuşak gravye, şist, taşlanmış marn, taşlanmış kil, 0.100-0.400 metreküp büyüklükte, parçalanıp el ile atılabilen her cins blok taşlar ve benzeri zeminleri ifade ediyor.


3- Kaya Zeminler

Kaya Zeminler, yumuşak kaya zeminler, sert kaya zeminler ve çok sert kaya zeminler olmak üzere 2'ye ayrılıyor.

*Yumuşak kaya: Küskü, kırıcı tabanca veya patlayıcı madde kullanılarak kazılan tabakalaşmış; kalker, marnlı kalker, şist, gre, gevşek konglomera, alçı taşı,volkanik tüfler (bazalt tüfleri hariç) 0.400 metreküpten büyük aynı cins blok taşlar ve benzeri zeminler olarak ifade ediliyor.

* Sert kaya: Patlayıcı madde kullanılarak atılan, kırıcı tabanca ile parçalanıp sökülen kalın tabaka ve kitle hâlinde sert gre, kesif kalker, andezit, trakit, serpantin, betonlaşmış konglomera, bazalt tüfleri, mermer, 0.400 metreküpten büyük aynı cins blok tatlar ve benzeri zeminlere deniyor.

* Çok Sert kaya: Fazla miktarda patlayıcı madde kullanarak atılan, kırıcı tabanca ile parçalanıp sökülen, granit ve benzeri, bazalt, porfir, kuvarsit 0.400 metreküpten büyük, aynı cins blok taşlar ve benzer zeminler olarak ifade ediliyor.


4- Batak ve Balçık Zeminler

Batak ve balçık zeminler; Su muhtevası yüksek olan ve bu suyu kolay bırakmayan genellikle yapışkan nitelikteki zeminlere deniyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön