Zemin etüdü raporu kaç günde çıkar?
Bina ve bina türü yapıların projelendirme safhasında gerekli olan zemin ve temel etütlerinin, uygun ve standart bir metotla yapılabilmesi için zemin etüdü raporu yapılması gerekiyor. Peki, zemin etüdü raporu kaç günde çıkar?
Zemin etüdü raporu kaç günde çıkar?
Bina ve bina türü yapıların projelendirme safhasında gerekli olan zemin ve temel etütlerinin, uygun ve standart bir metotla yapılabilmesini sağlamak amacıyla zemin etüdü raporu hazırlanılması gerekiyor. Zemin etüdlerinin yapılabilmesi için yapı özellikleri, zemin koşulları, civardaki yapılar, depremsellik, çevre ilişkileri, yeraltı suyu durumu incelemeleri yapılması gerekiyor.
Sondajlardan alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde üç eksenli basınç dayanımı, serbest basınç dayanımı, elek analizi, konsalidasyon atterberg limitleri, deneyleri yapılıyor.
Zemin etüdü raporu her parsel için zemin mekaniği ve zemin emniyet gerilmelerini inceleyen, imar durum belgesi ile verilen bölge geneli ile ilgili jeolojik ve jeofizik raporları doğrultusunda, zemin cinsi ve grubunu inceleyen, inşaat mühendislerince esaslara uygun hazırlanan rapor olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Zemin etüdü raporu kaç günde çıkar?
Zemin etüdü raporu kaç günde çıkar?
Sondaj yerlerinin koordinatları bir tablo halinde verilmeli ve plankote ve vaziyet planı üzerine işlenmesi gerekiyor. Ek olarak verilecek sondaj loglarında TSE standartlarında belirlenmiş semboller kullanılacak, sondaj yerlerinin koordinatları, sondaj makinesinin türü, sondörün adı ve soyadı, sondajın yapıldığı tarihler, hava durumu, yeraltısuyuna ilişkin en az 7 günlük gözlem yapılması gerekiyor.
Zemin birimlerinin düşey yöndeki değişimleri, zemin tanımlamaları, alınan örselenmiş ve örselenmemiş örneklerin derinlikleri, örselenmemiş örneğin türü, arazide yapılan deneyler logu hazırlayan tarafından imzalı olarak sunulması gerekiyor.
Zemin etüdü raporu nasıl hazırlanır?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com