Zeminde ses yalıtımı nasıl yapılır?
Ses yalıtımı nedir? Zeminde ses yalıtımı nasıl yapılır? Yanıtı ve ses yalıtımı ile ilgili diğer detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...
Zeminde ses yalıtımı nasıl yapılır?
Ses yalıtımının zeminde nasıl yapılması hususundan önce ses yalıtımı nedir, sorusunu yanıtlayalım. Ses yalıtımı bir ortamdaki sesin yarattığı olumsuz etkileri en aza indirmek amacıyla yapılan yalıtım türüne deniyor. Ses yalıtımı zemine ve duvarlara yapılabiliyor. Buna göre zeminde ses yalıtımı nasıl yapılır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.
Zeminde ses yalıtımı
Bir ortamda gürültüye sebep olan sesler iki kategori altında toplanıyor. Bunlar darbe sesleri ve ortam sesleri olarak karşımıza çıkıyor.
Ortam sesleri; Konuşma sesi, televizyon sesi, daktilo sesi gibi hava titreşimleriyle oluşan ve hava yoluyla yayılan seslere deniyor.
Darbe sesleri ise; iki sert cismin birbirine çarpması sonucu ortaya çıkan ve katı cisimler üzerinde titreşim yoluyla yayılan sesleri ifade ediyor. Sert zemin döşemesi üzerinde yürünmesi, sandalye vs. eşyaların çekilmesi, sert cisimlerin yere düşmesi gibi durumlarda yüksek düzeyde darbe sesi kapsamına giriyor.
Zeminde ses yalıtımı nasıl yapılır?
* İlk olarak yalıtım işlemi için gerekli olan araç ve gereçler hazırlanır. Yüzey yağ, toz, harç artığı, demir filizleri gibi atıklardan temizlenir.
* Yapısal ya da yüzeysel bozuk satıhlar varsa uygun tamir harçları ile tamir edilir.
* Döşeme kaplamasında meydana gelebilecek darbe ve titreşimin duvarlar vasıtasıyla komşu mekana geçmesine engel olmak için, kaplama üst kotuna göre belirlenecek kalınlıkta levhalar kesilerek tüm döşeme etrafına süpürgelik
hattınca döşenir.
* Taşyünü, polietilen, kauçuk köpüğü gibi döşeme ses yalıtım levhalarından seçilen yalıtım malzemesi döşeme üstüne serbest olarak ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde döşenir.
* Ses yalıtım malzemelerinin birleşim yerleri izolasyon bandı ile bantlanır.
* Gerekiyorsa şap dökülmeden önce levhaların üzerine su geçirimsiz bir örtü veya nem tutucu serilir.
* Yalıtım malzemesi döşendikten sonra üzerine şap uygulaması yapılır.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com