Dış Piyasalar

Zengin Rusların İsviçre bankalarında ne kadar parası var?

İsviçre Bankacılar Birliği tarafından zengin Rusların İsviçre'deki bankalarda yer alan paralarının çeyrek trilyon dolar civarında olduğu ileri sürüldü. Açıklanan veriler, varlıklı Rus vatandaşların dünyanın en büyük offshore servet merkezi şeklinde görülen İsviçre'de yer alan bankalardaki servet tutarının, İsviçre'deki bazı finans şirketlerinin hesapladıklarından çok daha fazla olduğunu gözler önüne seriyor

İsviçre Bankacılar Birliği (SBA) tarafından açıklanan veriler kapsamında ülkede yer alan bankaların offshore hesaplarında Ruslara ait toplam 213 milyar dolarlık para yer alıyor. Açıklanan veriler, varlıklı Rus vatandaşların dünyanın en büyük offshore servet merkezi şeklinde görülen İsviçre'de yer alan bankalardaki servet tutarının, İsviçre'deki bazı finans şirketlerinin hesapladıklarından çok daha fazla olduğunu gözler önüne seriyor.

İsviçre Bankacılar Birliği tarafından yapılan bu açıklama, daha önce gerçekleştirilen şeffaflık çağrıların cevap vermeyen İsviçre'de nadir karşılaşılan bir durum. İsviçre, Rusya'nın geçtiğimiz ay Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından AB'nin Ruslar'a ait olan nakit paralara koyduğu yaptırımları uygulamaya başlayarak olağan olmayan bir hamle gerçekleştirdi.

İsviçre kamuoyunda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e ve devletine yakın olanların İsviçre bankalarındaki nakit paralarıyla ilgili yaptırım uygulanması tartışması da gittikçe alevleniyor.

Sosyal Demokrat Parti Eş Başkanı Mattea Meyer, İsviçre bankalarında yer alan paraya ilişkin olarak "Bir kısmı Kremlin'e sadık oligarklara ait. Bu para ve bu kişilerin faaliyetleri savaşı finanse ediyor. İsviçre para musluklarını kapatmak için ne mümkünse yapmalı" dedi. 

İsviçre Bankacılar Birliği tarafından açıklanan veri, banka hesaplarının dondurulması gibi uygulanan yaptırımların boyutlarının büyüklüğünü gözler önüne seriyor. İsviçre Ekonomi Bakanlığı, İsviçre'de gittikçe fazlalaşan yaptırımlar listesiyle karşılaşan bankalardan gelen raporların derlendiğini, fakat yine de dondurulmuş Rus varlıklarıyla ilgili elinde anlamlı bir tahmiin bulunmadığını belirtti.

İsviçre, bütün dünyada servet sahiplerinin kuşaklardır güvenli bir liman şeklinde görüldüğünden Rus vatandaşların hesapları bu ülkenin bankalarında tutalan paranın yalnızca küçük bir bölümünü meydana getiriyor. 

İsviçre bankalarının kredi riski yüksek mi?

Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle ilgili şekilde Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlarım arttırılmasıyla beraber bankalar, Ruslarla olan ilişkilerinin daha çok mercek altına alındığını görüyor ve uzmanlar da İsviçre bankalarının Rus müşterilere ilişkin doğrudan kredi risklerinin çok fazla olmadığını belirtiyor.

İsviçre'de bulunan en büyük iki banka, geçtiğimiz hafta Rusya riskinin "sınırlı" olduğuna dikkat çekti. İsviçre'nin En büyük bankası olan USB, sene sonundan bu güne 634 milyon dolarlık doğrudan kredi riskinin kontrol altında olduğunu belirtti. 

İsviçre'de yer alan 2'nci büyük banka olan Credit Suisse CSGN.S'nin CEO'su Thomas Gottstein de Salı günü gerçekleştirdiği değerlendirmede, banka hesaplarında yer alan nakit paranın yüzde 4'lük kısmının Rus müşterilere ait olduğunun altını çizerken, bu paranın, on milyarlarca dolar anlamı taşıdığına da dikkat çekildi. Bu meblağ aynı zamanda Credit Suisse'in senelik raporunda ifade edilen 848 milyon İsviçre Frangı miktarındaki net kredi riski de oldukça aşıyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; Credit Suisse, güncellenmiş verilere ilişkin açıklamada bulunmasa da 2021'in sonunda özel varlık fonlarında toplamda 827 milyar İsviçre Frangı miktarında nakit paray bulunuyordu. Bu miktarın yüzde 4'lük kısmı, yani 33 milyar tutarında İsviçre Frangı, bankanın Rus müşterilerinin. 

UBS ve İsviçre'nin en büyük üçüncü bankası Julius Baer, Rus müşterilerine ait olan nakit para tutarını duyurmaya onay vermedi. UBS'nin CEO'su Ralph Hamers, yaptırımlar sebebiyle oldukça yoğun birsüreç yaşadıklarının altını çizdi.

Rus Oligarklar servetlerini kripto paralarla kaçırıyor!

Doları düşürecek büyük gelişme! Rus milyarderler Türk bankalarında hesap açtırmak için kuyruğa girdi!

Emlak sektöründe Rusya-Ukrayna savaşı hareketliliği!