Genel

Zeynep Arca şžallıel: 60 odalı bir otel yapıyoruz!

ARCADIA markasıyla şarap üretimine giren, ilk ürünlerini geçen yıl ekim ayı sonunda vitrine çıkaran A Bağcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Arca şžallıel, bu işe odaklanmaya başladığında plan yaptı:

ARCADIA markasıyla şarap üretimine giren, ilk ürünlerini geçen yıl ekim ayı sonunda vitrine çıkaran A Bağcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Arca şžallıel, bu işe odaklanmaya başladığında plan yaptı:

- 4 yıl boyunca Yeni Zelanda, Fransa, İspanya ve ABD'de şaraphanelerde işçilik, bağ bozumunda çalışmak dahil epey çaba harcadım.

Baba Özcan Arca da o dönemde boş durmadı:
- Ben makine mühendisiyim. En doğru şaraphane nasıl kurulur, onu anlamak için Kaliforniya (ABD), İtalya ve Fransa'da 70-80 şaraphane gezdim.

- Neden Arcadia adını seçtiniz şarap markası için
- Lüleburgaz'ın eski adı 'Arcadiapolis'... Oradan yola çıktık. Ayrıca 'Arcadia' mitolojide 'yeryüzündeki cennet' anlamına geliyor...

Kadınlar fazla üzümü kesmeye kıyamadılar

ZEYNEP Arca şžallıel, bağlarından ilk üzümleri almaya başladıklarından itibaren kendilerine çalışan bölgedeki 40 kadını sıkı sıkı tembihledi:

- Bazı asmalarda üzümler fazla. Bunları azaltmamız gerekiyor.

Ancak, kadınlar başlangıçta şžallıel'in sözünü dinlemedi:

-'Kestik kızım' deyip, kesmediklerini gördüm.
- Ne yaptınız
- Kendilerine daha iyi şarap elde edebilmek için gerektiğinde bir asmadaki üzümleri daha işin başındayken yüzde 30-50 azaltmak gerektiğini anlattım.

SARIGERME'de bir otelin sahibi olan ve 40 a yakın otele danışmanlık yapan Ozcan Arca, otelde bir akşam iş sonrası yorgunluk atarken kızı Zeynep Arca şžalıel, önerisini ortaya attı:

-Baba, şarap üretimine girsek...
Ozcan Arca, reklam sektöründe çalışmasına karşın şarap konusunda eğitim de alan kızının önerisini hemen turizmle birleştirdi:
- Biz turizmle bağcılığı, şarabı biraraya getirecek iş yapmalıyız.

Babakız kafa kafaya verdi, kendine Trakya Bölgesini hedef seçtiler. Köy köy gezip toprak analizleri yaptırdılar. Sadece Trakya Bölgesi'nde 15 bin kilometre yol yapıp, kararı verdiler:
- Lüleburgaz ile Istranca Dağları arasında kalan bölgedeki topraklar bize uygun.

Lüleburgaz'ın Hamitabat Köyünde 2 bin dönüm arazi alıp, kollan sıvadılar. A Bağcılık adlı şirketi kurdular. Ozcan Arca, 'Sorumlu Ortak', kızı Zeynep Arca şžallıel, Yönetim Kurulu Başkanı oldu:

- Bölgenin şaraplık üzüme uygunluğunu daha önce Doluca şžarapları Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman Oral'dan duymuştum. Daha sonra Ernst&Young Türkiye Başkanı Mustafa çamlıca'nın (kendisi Kırklarelili) oralarda 300400 dönüm bağ oluşturduğunu öğrendim.

Zeynep Arca şžallıel, anlattı:
- Mustafa çamlıca'yla görüşüyoruz. Bölgeyle ilgili bilgilerimizi kendisiyle paylaşmıştık.
- Oralarda Fransızlar'dan kalma 'şžarap Yolu' kayıtları varmış...
- Evet... Orada bağ kurmaya karar verdiğimizde o kayıtları gördük.
- Bağınızın büyüklüğü ne kadar
- 380 dönüm... Belki 100 dönüme daha dikeriz.
- Kaç yaşında
- 4-6 yaş arasında değişiyor.
- Aldığınız arazi 2 bin dönüm değil mi

Ozcan Arca yanıtladı:
- Tamamını bağ yapmamız söz konusu değil. Otel inşaatına başladık.
- Kaç odalı olacak
- 60 odalı bir otel yapıyoruz. İddialı restoran, şarap tadımı, spa olacak.

Ardından turizmde yeni arayışların gereğine dikkat çekti;

- Güneyde deniz, güneş, kum doyum noktasına geldi. Artık alternatif turizm bölgelerine yüklenmemiz gerekiyor.
- Bunun alıcısı olur mu Yani, turist çeker mi
- Alman turizm devi TUI'nin temsilcilerini davet ettik. Görünce şaşırdılar, çok beğendiler.
- Oteliniz ne zaman açılacak
- Hedefimiz 2012 bağ bozumunda devreye almak.
- şžaraphanede kapasiteniz ne kadar
- 250 bin şişe kapasite var ama 150-200 bin şişe arasında kalmayı düşünüyoruz.
- Neden
-   şarabı bir anlamda elle yapıyo-ruz. Üzümü tek tek elle patlatıyoruz.

Bir yandan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) köşeye sıkıştırıyor, diğer taraftan Maliye Bakanlığı yüksek vergiyle bastınyor...

Buna rağmen Arcadia gibi yeni şarap markalan vitrine çıkıp, şansını deniyor...

Bu durumu Özcan Arca'nın şu sözü çok güzel anlatıyor:
- Akıllı adam şarap yapmaz...

Fransız önolog Arapgir'de Oküzgözü'nün izini sürdü

A Bağcılık'ın ortağı Özcan Arca, danışmanları Fransız önolog Prof. Alain Carbonneau'yla 2007'de Malatya'nın Arapgir ilçesine gittiklerini belirtti:

- Neden gittiniz
- Öküzgözü üzümünü klonlamayı planlıyordu.
- Öküzgözü Elazığ üzümü olarak bilinir. Arapgir'le ilgisi var mı
- Carbonneau, bu olaya arkeolog gibi baktı, Öküzgözü üzümünün izi Arapgir'e uzanıyor.
- Elazığlılar ağırlıklı olarak Diyarbakır'da yetişen Boğazkere üzümünü bile kendilerine maleder.
- Aslında bölgenin ortak özellikleri var...
- Peki klonlama gerçekleşti mi
- Carbonneau istedi ama bizim biraz gözümüz korktu...
Arca, Lüleburgaz'daki bağlarında baş-vurdukları yöntemi de bu arada aktardı:
- Anaç bağ çubuklarını yurtdışından getirdik. Onlara Narince, Öküzgözü gibi kendi üzümlerimizi aşıladık.
Hürriyet/Vahap MUNYAR