Emlak Konut

Zeyport'ta izinler tamam, sırada yabancı ortak var

Zeytinburnu Liman İhalesi'ni (Zeyport) geçen aralık ayında ön izin ile Koçhan Danışmanlık'la birlikte alan Rönesans Alışveriş Merkezleri Yatırım A.Ş., şartnamede yeralan 'Kamu kurumlarından tüm izinlerin bir yıl içinde alınacak' maddesinden hareketle gere



İzinlerin tamamlanmasının ardından Milli Emlak'la sözleşmeyi imzalayan firma, yatırım bankası Credit Suisse'e yabancı ortak bulma konusunda yetki verdi. toplam 1.5 milyar dolarlık projeye ortaklık sağlanır sağlanmaz start verilecek. 5 yıl içinde bitirilmesi planlanan projede, 10 cruisse gemisinin yanaşacağı kruvaziyer limanı, mega yat limanı, marina, oteller, fuar ve kongre alanı ile alışveriş merkezleri yeralacak.


Yaklaşık 1 yıldır kamu kurumlarından gerekli izinleri almak için çalışmalar yaptıklarını belirten Rönesans Alışveriş Merkezleri Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş, projenin master planının hazırlandığını söyledi. Özgümüş, "Turizm açısından projenin İstanbul'a büyük katkısı olacak. Projede Akdeniz çanağının en büyük kruvaziyer limanı yapılacak. Limanının yolcu kapasitesi 8 milyon olacak. 10 tane cruisse gemisi ayna anda yanaşabilecek. Dünyada bu konudaki en büyük kapasite Barcelona'da. Buraya da ancak 8 gemi yanaşabiliyor" dedi.


Ortoğu ve ABD'liler proje ile ilgileniyor


Proje ile ilgilenen yabancı yatırımcılar olduğunu belirten Özgümüş, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası'na bir rapor hazırlattıklarını söyledi. Özgümüş, "Kontrattaki bir başka şart ise projenin asgari yüzde 25'inin yabancı sermaye ile yapılması. Bunun için TSKB projenin güncel değeri, kira gelirleri ne olur diye bir rapor hazırlıyor. Zaten yabancı ortak bulma konusunda da Credit Suisse yetki verdik. Bundan sonra yabancı bir yatırımcı ile biraraya gelip projeyi daha hızlı bir şekilde yapmak istiyoruz. Burası ile ilgilenen birçok yabancı yatırımcı var. Özellikle ABD'den ve Ortadoğu'dan görüştüğümüz firmalar var. Yılbaşına kadar bir gelişme sağlanacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.


Deniz dolgusuna 300 milyon dolar


Master plandan sonra detay projelerin hazırlanacağına dikkat çeken Özgümüş, öncelikle denizdeki dolguların yapılacağını söyledi. Yatırımın büyük bir kısmını altyapı yatırımlarının oluşturacağına dikkat çeken Özgümüş, proje için çok sağlam bir zemin oluşturulacağını belirtti. Özgümüş, sadece altyapıya 300 milyon doların harcanacağını söyledi. Projenin ulaşım konusunda da İstanbul'a önemli katkıları olacağının altını çizen Özgümüş, şunları söyledi: "Proje Marmaray, Metro, tren hattı ve deniz otobüsüne çok yakın. Bu nedenle ulaşım açısından bir sıkıntı olmayacak. Zaten ağırlıklı olarak deniz ulaşımına önem vermek istiyoruz. Ancak bu yapının sahil yoluna yükleyeceği trafik adına çözülmesi gereken bir konu var. Bu konuda da İstanbul Belediyesi Ulaşım Dairesi ve üniversitelerle birlikte ortak bir çalışma başlattık. Bunun yanında projenin hemen yanına bir deniz otobüsü iskelesi yapacağız."


Akdeniz'in en büyük kruvaziyer limanı


Projede yeralacak kruvaziyer limanını Akdeniz'in bu konudaki en büyük terminallerinden biri olacağını hatırlatan Özgümüş, burasının aynı anda 10 gemiyi ağırlayacağını söyledi. Özgümüş, "Proje içerisinde ayrıca mega yatların demirleyeceği büyük bir mega yat limanı da olacak. Çünkü mega yatlar klasik marinalara bağlanamıyor. İstanbul'da böyle bir liman yok. Yaptığımız fizibilitelere göre marinanın ise açılır açılmaz yüzde 80 kapasite ile çalışacağını planlıyoruz. Çünkü İstanbul'da halen 600 tekne mevcut marinalarda sıra bekliyor. Bunun yanında proöede otel, alışveriş merkezleri, ofisler, restoranlar ve fuar alanı, kongre merkezi olacak" dedi.


Mimari de tarihi doku dikkate alınacak


Projenin tarihi doku açısından önemli bir bölgede yeraldığını ve bunun için yapılacak mimarida buna dikkat edileceğini belirten Özgümüş, "İstanbul'un silütenine zarar vermeyen bir proje geliştirilecek. Bunun için yine üniversitelerdeki profesörlerden oluşan bir danışma kurulu kurduk. Bu kurul projenin her safhasında bize danışmanlık yapacak" dedi.



Rönesans Alışveri Merkezleri ve Yatırım A.Ş., 49 yıllığına kiraladığı bu alan için her yıl KDV dahil 16.5 milyon YTL kira ödüyor. İlkinin kirasını 15 gün önce ödeyen firma, 49 yıl boyunca her yıl Tefe Tüfe artışlarına göre bu kirayı ödeyecek. Proje tamamlandıktan sonra da firma Maliye Bakanlığı'na her alanda yapılan cirodan yüzde 1 pay ödeyecek.


TEBERNÜŞ KİREÇCİ/CANNES