26 / 12 / 2024

Zeyrek Sarnıcı, İstanbulun yer altı müzesi olacak!

Zeyrek Sarnıcı, İstanbulun yer altı müzesi olacak!

Bizans döneminden kalma eşsiz bir tarihi eser olan Zeyrek Sarnıcının restorasyonunda sona yaklaşılıyor. Restorasyonu yıl sonunda bitecek olan Zeyrek Sarnıcının İstanbulun yer altı müzesi olması bekleniyor



Restorasyon çalışmalarından önce, Zeyrek Sarnıcının galerileri tümüyle toprak ile doluydu. Bu topraklar ve çöp yığınları tamamen temizlendi. Sarnıca akan sular kesildi. İstanbulun yer altı şehrinin mücevher parçası olarak görülen Zeyrek Sarnıcının turizme önemli katkıda bulunması bekleniyor.

İstanbulun tarihî yarımadadaki eserler de birer birer restore ediliyor. Yıllarca ihmal edilen, kendi hallerine terk edilen, gecekonduların, mezbeleliklerin arasında kaybolan eserler adeta yeniden keşfedilip gün yüzüne çıkarılıyor. Fatih bölgesinde şimdiye kadar 450 tarihi eserin restorasyon çalışması başlatıldı. Sadece Osmanlı değil, Bizans döneminden kalan eserler de restore ediliyor.

Emir Buhari Tekkesi, Zeyrek Sarnıcı, Fatih Camii ve Külliyesi, Sultanahmet Camii, Tekfur Sarayı, Anemas ve Yedikule Zindanları, Rüstem Paşa Medresesi, İvaz Efendi Camii, Beşikçizade Tekkesi, Hırka-i Şerif Muhafızlık Konağı, Sümbül Sinan Tekkesi, Abdülmecit Evi, Ali Fakih Sıbyan Mektebi, Hadim Hasan Paşa Medresesi, Nazperver Kalfa Sıbyan Mektebi, Murat Molla Kütüphanesi, Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi restoresi başlatılan eserler arasında yer alıyor.

Zeyrek Sarnıcı aslına dönüyor

Bizans İmparatoru II. Ioannes Komnemos (1118-1143) tarafından yaptırılan Zeyrek Sarnıcının restorasyonunun yıl sonunda bitmesi bekleniyor. Cumhuriyet döneminden beri ihmal edilen bu eşsiz eser yıllarca limon, portakal deposu olarak kullanılmıştı. Zeyrek Sarnıcının galerileri restorasyon çalışmalarından önce, tümüyle toprak ile doluydu. Tinercilerin uğrak yeri olan mekânın çehresi 2005 yılında Fatih belediyesinin devreye girmesiyle değişti.

Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan, mülkiyeti Piri Mehmet Paşa Vakfına ait olan sarnıç Fatih Belediyesi tarafından restorasyonu yapılmak üzere kiralandı. Zeyrek Sarnıcı için 2005 tarihinde İl Özel İdaresi katkılarından faydalanılarak proje ihalesi yapıldı ve 2006 yılında restorasyonu başlatıldı. Restorasyonu yılsonunda bitecek olan Zeyrek Sarnıcının İstanbulun yer altı müzesi olması bekleniyor. İstanbulun yer altı şehrinin mücevher parçası olarak görülen sarnıcın bölge turizmine önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Emir Buhari Tekkesi yeniden doğdu

Fatih bölgesinde restorasyonu devam eden diğer önemli bir eser de Emir Buhari Tekkesi. Emir Buhari Tekkesi, Nakşibendi tarikatını İstanbula getiren ve Emir Buhari olarak anılan Buharalı Şeyh Ahmet Efendi tarafından 1512-13 yılında kuruldu. Mülkiyeti Vakıflar İdaresine ait olan tekke yapısı , 2005 yılında tahsis edildiğinde sadece 3 duvarı ayakta kalmıştı.

2006 yılında tekkenin restorasyonuna başlandı. Önce tekkenin etrafını çevreleyen 17 gecekondu kaldırıldı. Daha sonra tekke binası yeniden inşa edildi. Birkaç ay içerisinde bitmesi beklenen Emir Buhari tekkesi mescit olarak kullanılacak. Emir Buhari Tekkesinin restorasyonu devam ederken kazı ekibi Harem dairesinin temellerine ulaştı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, O temeller esas alınarak haremin de projesini gerçekleştirdik. Harem binası da bitmek üzere. Burası bilgi evi olacak. Fatih bölgesindeki ihtiyaç sahibi öğrenciler burada eğitim görecek dedi.

DEMİR: FATİH TARİHÎ ESERLERLE DOLU

Emir Buhari Tekkesinin restorasyonunda gelinen son durumu muhabirimize anlatan Mustafa Demir, Fatih bölgesinde her tarafın tarihi eserle dolu olduğunu söyledi. Demir, tarihi eserleri restore edilirken Bizans veya Osmanlı gibi bir ayırıma gitmediklerini, bütün medeniyetlere sahip çıktıklarını anlattı. Demir, Bu topraklar üzerinde eserleri ayırt etmek doğru değil. İnsanlık bu medeniyetler üzerinden yükseldi. Mimar Sinan, Anemas zindanları üzerinde İvaz Efendi Camiini inşa etti ve hiç de komplekse girmedi. Bizim için bu eserler bu coğrafyanın DNAsıdır. Bu DNAnın üzerinde Osmanlı var ve biz de Osmanlının temsilcisiyiz. Ayasofya bunun en güzel örneğidir. 1500 yıldır orijinalliğini koruyan dünyadaki sayılı eserden bir tanesidir. Bir medeniyet bir önceki medeniyeti yok ederek bir yere varamaz dedi.
Türkiye/Salih BİLİCİ


Geri Dön