Perakende

Zeytin üretiminde korkutan gelişme! 1 litre zeytinyağı 350 TL'ye, zeytin kg 400 TL'ye çıkabilir!

Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı üretimi kuraklık krizine girmesinin ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Bu kapsamda zeytin üreticileri, dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama talep etti. İşte detaylar...

Sofralık zeytin üreticileri, İspanya başta olmak üzere Avrupa'ya yapılan dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde sofralık zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini bildirdi.

Yağmur Süt Zeytin ve Et Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Yöneticisi Mehmet Fatih Sumeli, İtalya, İspanya ve Fransa'da kuraklıktan dolayı zeytin ağaçlarında geçmiş senelere kıyasla yüzde 60-70 civarında rekolte kaybı olduğunu ifade etti.

Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı üretimi kuraklık krizine girmesinden sonra gözler Türkiye'ye çevrildi. İşte detaylar...

Bu ülkelerin, söz konusu kaybın kapatılması için üretici diğer ülkelerden dökme zeytinyağı aldığını kaydeden Sumeli, bu talep artışından kaynaklı Türkiye'de kilogram fiyatı 15 TL civarı olan yağlık zeytin şu anda 35 TL civarlarına çıktığını söyledi.

Dünya markalı zeytinyağı pazarındaki önderliğini de kaptırmamak adına İspanya başta olmak üzere bu ülkeler her taraftan zeytinyağı toplamaya başladığını belirten Sumeli, "Bizim ülkemizde maalesef ulusal ve yerel marketlerin raflarından ürün toplayıp ambalajlı ürünü dökme haline getirip ihracat yapan veya ihracatçıya ham madde sağlayan firmalar var. Bu kriz ancak markalı ürün ihracatımızı artırarak fırsata döner" dedi.

Dökme zeytinyağı ihracatının acilen kapatıp, sadece küçük ambalajlı ve yerli markalı ürünleri serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Sumeli, "Aksi takdirde yağlık zeytinin bu kadar para ettiği durumda hiçbir müstahsil sofralık olarak satmayı beklemez ve sıkıp yağını çıkarıp daha pahalıya satar." diye belirtti.

İRİ ZEYTİN 350-400 TL, 1 LİTRE ZEYTİNYAĞI 350 TL OLABİLİR!

Sumeli, gelecek zeytin sezonu olan eylül ayında ülkede rekolte kaybı olabileceğini ifade ederek  "Böyle bir durumda taban fiyat olan yağlık zeytin 40 TL'den başlarsa ocak ayında en ucuz sofralık zeytinin kilogram fiyatı perakende noktada 150 TL'ye iri zeytin ise 350-400 TL civarına çıkacaktır" dedi.

1 litre zeytinyağı fiyatının da 350 TL civarına kadar çıkabileceğini belirten Sumeli, "Ülkemize hiçbir faydası veya katma değeri olmayan dökme zeytinyağı ihracatı tüm vatandaşlarımızın ortak faydası adına kapatılmalıdır. Eğer rekolte kaybı olmazsa neticede aralık ayına kadar tekrar açılabilecek bir durumdur." dedi.

Şu an ülkede zeytin stokunun azaldığına işaret eden Sumeli, sahte zeytinyağların piyasaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Sumeli, Türkiye'de iri zeytinin kilogram fiyatının iki ay içinde 99 TL'den 180 TL'ye çıktığını ifade ederek, durum böyle devam ederse eylülde fiyatın 250 TL civarında olacağını söyledi.

KISITLAMA GELMESİ GEREKİYOR

İkram Gıda AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldız da zeytin ve zeytinyağında ihracattan dolayı fiyatların yükseldiğine vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmezse üç ay sonra Türkiye'de sofralık zeytin kalmayacak. Sebebi, Avrupa kadar olmasa da Türkiye'de de bu yıl zeytin çok az. İvedi bir şekilde müdahale edilmezse ocak-şubat aylarında marketlerde zeytinyağının litre fiyatı 300-350 TL'ye sofralık zeytin fiyatları ise 400-450 TL'ye kadar çıkacaktır."

Sıfır telefon fiyatları yükselince ikinci ele olan eğilim iki kat arttı!

İstanbul’da taşınma oranları yüzde 98 arttı!

Altında milim milim sessiz yükseliş! Gözler FED kararında!