Zeytinburnu kentsel dönüşüm 2013!
Sümer Mahallesi’nde başlayan kentsel dönüşüm kapsamında bin 500 konutun yenilendiği Zeytinburnu’nun 20 yılda tamamen dönüştürülmesi hedefleniyor. İşte tüm detayları ile mahalle mahalle Zeytinburnu kentsel dönüşüm 2013…
Beştelsiz, Çırpıcı, Gökalp, Kazlıçeşme, Maltepe, Merkezefendi, Nuripaşa, Seyitnizam, Sümer, Telsiz, Veliefendi, Yenidoğan ve Yeşiltepe olmak üzere toplam 13 mahalleden oluşan Zeytinburnu, kentsel dönüşüm çalışmaları ile hızla kabuk değiştiriliyor. Sümer Mahallesi’nde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının Merkezefendi ve Çırpıcı Deresi kenarı ile devam etmesi planlanıyor. Zeytinburnu'nun 20 yılda tamamen dönüştürülmesi hedefleniyor. İşte tüm detayları ile Zeytinburnu kentsel dönüşüm 2013...
Risk sıralamasında 11.sırada
Zeytinburnu’nun risk sıralamasında 31 ilçe arasında 11.sırada yer aldığını belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “1999 Marmara depreminden sonra Zeytinburnu’nu pilot bölge ilan ettirdik. O dönemde hiçbir belediye başkanı ilçesinin pilot bölge olmasını istemedi. Çünkü bu siyasi bir riskti. Biz bu riski göze aldık. Şöyle düşünün: İnsanlar Anadolu’dan kalkıp İstanbul’a gelmişler. Dişinden tırnağından arttırarak başını sokacak bir daire sahibi olmuş ve siz “daireniz çürük ve biz burayı yıkacağız” diyorsunuz. Bu çok büyük bir riskti. Ancak halkımızın can güvenliği için bu riski bizim almamız gerekiyordu. O dönemde Zeytinburnu’nu İstanbul’un en riskli ilçesi olduğu için pilot bölge seçtirdik biz” dedi.
652 konut yenilendi
Diğer ilçelerde dönüşüm yeni dile getirilirken Zeytinburnu’nda toplam 652 konutun dönüşümünü tamamladıklarının altını çizen Aydın, “1999’dan bu yana, yani pilot bölge ilan edildiğimiz günden bu yana kentsel dönüşüm için temel prensibimiz “yerinde çözüm” anlayışı oldu. Yani hiçbir zaman insanlarımızı bir yerden alıp başka bir yere taşımayı düşünmedik. Temel felsefemiz hep bu oldu” dedi.
Sümer Mahallesi’nde hayat başladı
Zeytinburnu kentsel dönüşüm kapsamında Sümer Mahallesi’nde 652 konutluk projeyi tamamladıklarının vurgulayan Aydın, “Zeytinburnu’nda şu anda Sümer Mahallesi’nde 652 konutluk bir projeyi tamamladık. Binalar yapıldı ve burada hayat başladı. Yakın bir süre içinde aynı mahallede yaşayıp binası çürük olan vatandaşlarımız yine aynı noktada inşaatını bitirdiğimiz bu konutlara taşınacaklar. Taşınmanın ardından dönüşümün ikinci aşaması başlayacak. İnsanlarımızın boşalttıkları binalar yıkılacak yerine yenileri yapılmaya başlanacak” diye konuştu.
Olası bir depremde 2 bin 295 bina yıkılır
Zeytinburnu’nda olası bir depremde 2 bin 295 binanın yıkılacağının tespit edildiğini açıklayan Aydın, “2001 yılında Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik ve ODTÜ’den uzmanların oluşturduğu bir komisyonun yaptığı inceleme sonunda Zeytinburnu’nda 2295 binanın olası büyük bir depremde yıkılacağı tespit edildi” ifadesinde bulundu.
1999 depreminden bu yana bin 500 konut yenilendi
1999 depreminden bu yana yaklaşık bin 500 konutun yıkılarak deprem yönetmeliklerine uygun olarak yeniden inşa edildiğinin altını çizen Aydın, “Kentsel dönüşüm çalışmasının başladığı Sümer Mahallesi’nde önce belediyeye ait olan yaklaşık 15 bin metrekarelik alana iç avlulu binaları inşa ettik. Burada toplam 652 daireyi kentsel dönüşüm için kullanacağız. Vatandaşlarımızla anlaştık. Yakın bir zamanda aynı bölgede evi çürük olanlar yeni yapılan kendi dairelerine geçecekler ve boşalttıkları binalar yıkılacak” dedi.
100 metrekareye 75 metrekare ev
Dönüşümün kat karşılığı ile yürütüldüğünün altını çizen Aydın, “Bu projede yüzde 75 kat karşılığı anlaşma modelini benimsedik. Bu şu anlama geliyor. Vatandaşın mevcut dairesi 100 metrekare ve çürük. Biz vatandaşa 75 metrekare daire ile 25 metrekare otopark alanı veriyoruz ve hiçbir bedel almıyoruz kendisinden. Ancak şunun altını özellikle çizmek isterim. 100 metrekarelik çürük dairenin fiyatı 100 bin TL iken deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılmış 75 metrekarelik dairenin fiyatı 250-300 bin TL civarında. Yani insanımız hiçbir ücret ödemeden yüzde yüz kar ediyor” ifadesinde bulundu.
Türkiye’nin deprem referanslı ilk dönüşüm projesi
Sümer Mahallesi kentsel dönüşüm projesinin Türkiye’nin deprem referanslı ilk kentsel dönüşüm projesi olduğunun altını çizen Aydın, “Kentsel dönüşümü yaparken halkımızın can güvenliğinin yanında elbette ki yaşam kalitesini arttıracak sosyal donatı alanlarını da tüm detayları ile planlıyoruz. Tamamladığımız Sümer projesi Türkiye’nin deprem referanslı ilk kentsel dönüşüm projesidir. Bu projede vatandaşımızın yaşam kalitesini ve huzurunu arttırıcı tüm ayrıntılar düşünüldü. Yeşil alanları, spor alanları, çocuk parkları ile burası örnek bir projedir” diye konuştu.
Dönüşüm bahanesi ile kimse dairesini satmasın
Zeytinburnu’nun her geçen gün daha da değerlendiğini vurgulayan Aydın, vatandaşlara hiç kimse elindeki dairesini satmasın uyarısında bulundu. Aydın, “Zeytinburnu konumu, parkları, kültür merkezleri, spor alanları, kültür vadisi, vb birçok avantajı ile İstanbul’un, değeri her geçen gün biraz daha artan ilçelerinden biridir. Daha düne kadar komsu ilçeler arasında en geride bulunan Zeytinburnu bugün Bakırköy’ün bile önüne geçmiş durumdadır. Kentsel dönüşüm ve halkın yaşamını kolaylaştırıcı düzenlemelerimizle insanlarımızın Zeytinburnu’na olan bağlılığı daha da artacaktır. Son olarak halkımıza şunu söylüyorum. Hiç kimse elindeki dairesini satmasın. Zeytinburnu daha da değerlenecek ve kentsel dönüşüm bahanesiyle hiç kimse Zeytinburnu’ndan bir başka yere gönderilmeyecek” şeklinde konuştu.
Markalı projeler dönüşümü tetikliyor
Deprem referanslı kentsel dönüşümü hızlandırmak ve cazip hale getirmek için ilçenin gerek ekonomik gerekse kültürel anlamda değerini arttırıcı projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “ Bu kapsamda ilçedeki tüm tarihi yapıları restore ettirerek turizme kazandırıyoruz. Ayrıca marka değeri yüksek projeleri ilçemize kazandırmanın yollarını arıyoruz ve bu markaları ilçeye taşıyoruz. Bu durum ilçenin imajını da çok olumlu yönde etkiliyor ve dönüşümü tetikliyor. Ayrıca ilçeye olan aidiyet duygusunu güçlendirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin ilk tıbbi bitkiler bahçesini Zeytinburnu’na kazandırdık. Amacımız ilçemizi doğal tedavinin merkezi haline getirmek. Ayrıca Panorama 1453 müzesi de 2000 yıllık tarihi canlandırıyor. Bu da ilçemizin değerini arttıran önemli etkenlerden biri. Kültür Vadisi Projesi ile 24 saat yaşayan bir Zeytinburnu’nu yaratıyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com