Zeytinburnu’ndaki 2 bin metrekarelik parselin imar planı değiştirildi!
17. yüzyıldan miras olan Zeytinburnu’ndaki Mahpeyker Valide Sultan Namazgahı’nın yanındaki araziye özel üniversite ve hastane yapılması amacıyla imar planı değiştirildi.
Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi'nde özel bir şirketin mülkiyetindeki yaklaşık 2 bin metrekare büyüklüğündeki parselin “bakım ve akaryakıt istasyonları” olan fonksiyonu, “yüksek öğretim tesis alanı” şeklinde yapıldı. Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Zeytinburnu Belediye Meclisi'nde kabul edilen plan değişikliği teklifi, İBB Meclisi'ne yollandı.
İBB Meclisi'nin Eylül ayı oturumlarında gündeme getirilen plan değişikliğinin sebebinde parselin yakınında başka akaryakıt istasyonlarının yer alması ifade edildi.
Plan notlarına göre net inşaat alanı katsayısı 2 şeklinde gösterilirken; yüksekliğin de daha önce İBB Meclisi tarafından onaylanan siluet sınırlarına uygun tutulacağı söylendi.
Yüksek öğretim tesisi alanında özel üniversite ya da sağlık uygulama araştırma merkezi inşa edilebilecek.
Bu durumda birinci ve ikinci bodrum katlarda bulunacak konferans salonu, teknik odalar, giyinme odaları, yemekhane, laboratuvar gibi alanlar inşaat alanına hesabına yani emsale dahil olmayacak.
TARİHİ NAMAZGAH RESTORE EDİLECEK
Komşu parselde bulunan 1. Derece Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescilli Burmalı Çeşme Namazgahı şeklinde de geçen Mahpeyker Valide Sultan Namazgahı ile ilgili de plana not ilave edildi.
İlgili koruma kurulu, çeşme ve namazgahla ilgili restorasyon projesini uygun görmüştü.
Çeşmeyle ilgili konservasyon raporu kurula gönderilmeden parselde uygulamalar gerçekleştirilemeyecek.
BAKANLIKLARDAN GÖRÜŞ ALINMADI
Plan teklifiyle ilgili genel değerlendirmelerde bulunan İBB Planlama Müdürlüğü, parselde özel eğitim ve özel sağlık tesislerinin inşa edilmesinin planlandığı fakat Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan “uygun” görüşünün alınmadığını belirtti.
İNŞAAT ALANI ARTTIRILDI
Yapı yüksekliğinin siluet sınırına uygun olacağına dikkat çekilerek, Merkez Mahallesi'ndeki yükseklik sınırının kot farkına göre 45 metre ile 55 metre arasında olduğu belirtildi.
Tespit edilen emsal ile inşaat alanının 2 bin 800 metrekare yükseltildiği, emsal dışı bırakılan bodrum katlar sebebiyle inşaat alanının daha da yükseleceği aktartıldı.
YASAL DÜZENLEMELERE DİKKAT ÇEKİLDİ
İlçe belediyesi tarafından uygulanan değişiklik ile parselde, yapı, nüfus yoğunluğu ve yükseklik artışı getirildiği ifade edilerek, “uygulama imar planı değişikliği sonucu taşınmazda meydana gelecek değer artışının, değer artış payı olarak kamuya kazandırılmasına” ilişkin yönetmelik ile Coğrafi Bilgi Sistemleri hakkında kanun değişikliğinin “parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran plan değişikliği yapılamaz” hükmüne atıf yapılarak bu çerçevede de değerlendirme yapılmasının gerekli olduğuna dikkat çekildi.
Plan değişikliği, CHP-İYİ Parti grubunun itirazına rağmen, çoğunluğu elinde bulunduran AKP-MHP grubunun oyları ile onaylandı.
Validebağ Korusu'nun imar planlarına yapılan itiraz reddedildi!