Kent Haberleri

Zihni Çelebi: Kars Hekim Evi hangi esasla ihale edildi?

Kars'ta 1880'lerde yapılan ve Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanterine kayıtlı olan Türkiye’de ise Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Envanterine kayıtlı tarihi Hekim Evi'nin siyasi güç ve nüfuzla peşkeş çekildiği iddia edi


Kars'ta 1880'lerde yapılan ve Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanterine kayıtlı olan Türkiye’de ise Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Envanterine kayıtlı tarihi Hekim Evi'nin siyasi güç ve nüfuzla peşkeş çekildiği iddia edildi.


Kars İl Genel Meclisi 3 Mart oturumlu Olağan Toplantısı'nda AK Parti’den yakın zamanda, 'Başbakan oy sarhoşluğu içinde' diyerek istifa eden Zihni Çelebi ve meclis üyesi arkadaşları, Ali Sarıdağ, Yavuz Caferoğlu, Zeynel Abidin Çam, Harun Karslı, Mehmet Ürey, Mehmet Bulgan, Halit Can, Hacı Ateş, Dağıstan Halitoğlu, Kerem Cavlı ve Şehmail Öztürk, yakın zamana kadar Hekim Evi olarak kullanılan tarihi yapının Maliye ve Milli Emlak Müdürlüğünce hangi usul ve esasla ihale edildiğinin kamuoyu tarafından merak edildiğini bu bağlamda gerekli araştırmaların yapılmasını istedi. 


Gündeme alınan araştırmada, Hekim Evi'nin ihalesine kimlerin katıldığı, kaç yıllığına ve yıllık ecri mislinin kaç lira olarak ihale edildiği, restorasyonda Serhat Kalkınma Ajansı’ndan (SERKA) hibe destekli ne kadar kredi kullanıldığı, İl Özel İdaresinin bu restorasyona ne kadar katkı sağladığı, AK Parti İl Başkanının bu süreçte siyasi nüfuz kullanma rolünün ne kadar olduğu, Cheltikhov ismiyle işletmeye açılan otelin nasıl bir ortaklıkla işletildiği, kaç hisse ile temsil edildiği araştırılacak.


Konuya ilişkin söz alan Zihni Çelebi, somut bir belgeyle iddiada bulunduğunu ifade ederek, binanın bir zamanlar Karslı iş adamları Gaffar Demir ve Abdurrahman Alınak tarafından birer dilekçeyle kendilerine tahsis edilmesini istediklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını söyledi. Çelebi, "Hekim Evi'nin bugünkü sahibi kim? İl Özel İdaresidir. Bakımından sorumlu kim? İl Özel idaresidir. Binanın tescil tarihi ise 28 Mart 1988’de 196 sayı ile yapılmıştır. Yani Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca bina tescil edilmiştir. Bu belge herkesin elinde vardır. Geçen sene dağıtılan Tescil Varlıkları Koruma Envanter kitabını açın okuyun." dedi.


Çelebi, vatandaşın bir İl Genel Meclisi üyesi olması nedeniyle kendisine, 'Bu nasıl Meclis ki devletin Özel İdaresinin uhdesinde olan bir binayı peşkeş olarak kendi il başkanlarına çekti dediklerini yanı sıra ismini de Çheltikhov koymuşlar.' tepki gösterdiklerini belirtti.


Çelebi, kişi ve kuruluşların hedefi olmadığını ifade ederek, "Burası Susurluk Oteli diye adlandırılıyor. Bu otel 49 yıllığına verilmiştir. Biz meclis olarak üzerimizdeki sis perdesini kalkmasını istiyoruz." dedi. 'Burada kamu malına el koyma ve kamu vicdanı söz konusudur' diyen Çelebi, şöyle konuştu: "Kamu savcıları bunu dava etmelidirler. Bu adli bir süreçtir. Bunun incelenmesi araştırılması lazım. Bu iddiayı ortaya koyuyoruz. Bu iddia araştırılsın ve bizim üzerimizdeki bu zan kalksın. Bu zan altında burayı terk edemeyiz. Siyaset, aş, iş teknesi değildir, siyaset kimsenin sektörü de değildir. Edebiyat kitaplarımızda hani yağma var. Diyor ki atıştırır tıkıştırır, giderayak çatlayıncaya, patlayıncaya ve tıksırıncaya kadar yiyin diyor. Burada bunu kimsenin yemeye hakkı, hukuku yoktur. Biz burada halkın meclisini temsil ediyoruz."


 

Akit Haber