Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?
Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…
ZİLYETLİK NEDİR?
Zilyetlik, mülk sahibi bir bireyin malı üzerinde fiili hakka sahip olması durumudur. Bu hakka sahip olan kişiye de ‘zilyet’ denir. Taşınır veya taşınmaz mülk olması fark etmeksizin, kanunen mal üzerinde fiili hakka sahip olur. Kanunlarla belirlenen bu hak, zilyet olan kişinin mülk üzerinde hâkimiyetini ifade eder. Zilyetlik, devir veya miras yoluyla başka bir kişiye geçebilir. Böylece tapu devri yapılmadan da mülk üzerinde hareket hakkı zilyet sahibine geçer. Yani, tapu alım-satımı yapma yetkisini ayrı tutarak zilyet olan kişi mülk üzerinde karar veren ve mülkü istediği gibi değerlendiren hâkimiyet sahibidir.
ZİLYETLİK TÜRLERİ NELERDİR?
Zilyetlik, taşınmazlarda tapulu ve tapusuz olarak iki farklı alt başlık altında incelenir. Türk hukukunda her iki seçenek için de farklı uygulama yöntemleri bulunmaktadır. Tapulu taşınmazlarda zilyetlik, tapuda sicili bulunan bir mülkün zamanaşımı veya zilyetlik yoluyla edinilmesine izin verilmemektedir. Ancak, bazı istisnai durumlar söz konusu olabilir.
Tapusuz taşınmazlarda zilyetlik kazanımı, yasal bir süreçtir ve belirli şartlar altında gerçekleşir. Eğer tapuda kayıtlı olmayan bir taşınmazda zilyetlik varsa, kişi, kanunen 20 yıl boyunca bu taşınmazın zilyetliği olarak kabul edilir. Bu süreçte, taşınmazın tapuda resmi bir kaydı olmamasına rağmen, kişi fiili olarak taşınmazı kontrol ve kullanma hakkına sahip olur.
ZİLYETLİK HAKKI NE DEMEK?
Zilyet hakkı, devlet tarafından yasalara uygun şekilde kişiye verilir. Bu hakka sahip olmak için gerekli belgelerin doğrulanması gerekmektedir. Bu hak, mülkün tapulu veya tapusuz olmasına göre belirlenir. Tapusuz taşınmazlarda hakkı elde etmek daha kolayken, tapulu mülklerde bu süreç uzun vadede sonuçlanabilir. Zilyet hakkına sahip olan kişi, taşınmaz mülk içerisinde etkin bir şekilde söz sahibi olan kişidir. Aynı zamanda, mülkün gasp edilmesi durumunda hakkını arama durumu vardır.
Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl alınır?
Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?
İmar planı yaparken bahçe mesafesi ne kadar olmalı? Arsaya ev yaparken çekme mesafesi ne kadar?