Zincirlerden ağlara: krizler küresel tedarik yollarını nasıl değiştirdi?
Çatışma, covid ve iklim değişikliği, işletmelerin riski azaltmak için daha fazlasını yapması ve giderek daha karmaşık hale gelen ağların üstesinden gelmek için teknolojiye yatırım yapmasıyla küresel tedarik zincirlerini dönüştürdü.Ancak bu aynı zamanda şirketlerin stratejilerini yeniden düşünmeleri ve artan karmaşıklıkla başa çıkmalarına yardımcı olan teknolojilere yatırım yapmaları için bir fırsat oldu
Çatışma, covid ve iklim - küresel tedarik zincirleri için mükemmel bir fırtına oldu. Ancak bu aynı zamanda şirketlerin stratejilerini yeniden düşünmeleri ve artan karmaşıklıkla başa çıkmalarına yardımcı olan teknolojilere yatırım yapmaları için bir fırsat oldu.
Küresel tedarik zincirlerinin savaştığı 5 faktör
Peki, şirket patronları fırtınalı ekonomik havalarda yol almak için ne yapıyor?
Dünya Ekonomik Forumu, küresel tedarik zincirlerinin savaştığı 5 faktör olduğunu öne sürüyor.
Hızla yükselen enflasyon - bu, milyonlarca tüketicinin kısıntıya gitmesi anlamına geliyor, bu da talebi vuruyor ama aynı zamanda tedarik zinciri uzmanlarının planlama yapmasını zorlaştıran bir belirsizlik yaratıyor.
İşçi huzursuzluğu - Avrupa genelinde, kısmen maaş paketlerinin artık daha az değerli olması nedeniyle işçilerin endüstriyel eylemde bulunduğu birçok yeni örnek var.
Enerji kıtlığı - artan enerji fiyatları şirketlerin de kesinti yapmasına neden oldu. Tedarik zinciri planlayıcıları için üretimi sınırlamak ve hayatı daha da zorlaştırmak.
Jeo-politik belirsizlik - siyasi gerilimler ve çatışmalar daha da fazla bozulma ve belirsizlik yarattı.
Aşırı hava - tüm bunlar iklim krizinin zemininde geliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikler, ama aynı zamanda hepimizin halihazırda deneyimlemeye başladığı hava durumu modellerindeki dramatik değişimlerin neden olduğu çok gerçek hasar ve aksama
Bunlar önemli sorunlardır. Ancak diğer taraftan WEF araştırması, Baş Ekonomistlerin %77'sinin işletmelerin tedarik zincirlerini optimize ederek zorlu koşullara inovasyonla yanıt vermesini ve üstesinden gelmesini beklediğini ortaya çıkardı.
Tedarik zincirlerinden tedarik ağlarına
Öyleyse, işletmelerin güvendiğimiz ürün ve hizmetleri bize sağlayabilecekleri konusunda endişeli veya iyimser mi olmalıyız? Ranjeev Menon, Katar merkezli lider bir lojistik ve tedarik zinciri firması olan GWC'nin grup CEO'sudur.
Denizcilik sektörü teknolojiye yatırım yapıyor
Deniz taşımacılığı hala küresel ekonominin büyük bir kısmına güç veriyor: her yıl dünya çapında on bir milyar ton mal sevk ediliyor.
Belçika'daki Antwerp, Avrupa'nın en hızlı büyüyen limanıdır ve bu büyümeyi yönetmesini sağlayan teknolojiye yaptığı yatırımdır.
Süper fütüristik bir bina, limana bakmaktadır ve çok modern görünümü, operasyonel olarak yapmaya çalıştıkları şeyle uyumludur. Otorite, bunu dijitalleşmede dünya liderlerinden biri yapmaya çalışıyor.